BLINKEN I LAVROV ZA ISTIM STOLOM: Ministarska konferencija OEBS-a danas u Skoplju, susret američkog i ruskog zvaničnika u fokusu

A.Vojinović

30. 11. 2023. u 07:18

SVI reflektori danas će biti upereni u Skoplje, koji je prvi put domaćin trodnevnog Saveta ministara spoljnih poslova Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), gde će se za istim stolom, na ministarskoj konferenciji, naći američki državni sekretar Entoni Blinken i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Iako se njihov bilateralni sastanak ne očekuje, veliku pažnju je privuklo najavljeno učestvovanje dvojice visokih zvaničnika zemalja čiji su odnosi zategnuti.

БЛИНКЕН И ЛАВРОВ ЗА ИСТИМ СТОЛОМ: Министарска конференција ОЕБС-а данас у Скопљу, сусрет америчког и руског званичника у фокусу

Tanjug

Osim toga, dolazak Lavrova u prestonicu Severne Makedonije izazvao je negodovanje kod Ukrajine, ali i baltičkih zemalja, čiji su ministri pozivnicu za učešće na međunarodnom samitu "bacili u smeće" nedugo pošto je vest o prisustvu ruskog ministra preplavila svetske medije. Prašinu oko dolaska Lavrova podigla je odluka Bugarske koja je odobrila, doduše samo privremeno, da avion ruskog ministra spoljnih poslova preleti preko njenog neba, kako bi došao do Skoplja.

Na ovaj potez odlučila se na nagovor Severne Makedonije, iako je Bugarska jedna od zemalja EU koja je zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske letelice još u februaru 2022. godine. Kijev se brže-bolje naljutio i rešio da u Skoplje ne pošalje ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebu.

I ministri spoljnih poslova Litvanije, Letonije i Estonije u zajedničnom saopštenju poručili su da duboko žale zbog odluke da se dozvoli ruskom ministru da lično učestvuje na sednici OEBS-a.

- Mi, ministri Estonije, Letonije i Litvanije nećemo učestvovati u tome i nećemo deliti odgovornost za posledice koje će to stvoriti. Rusija je kao rezultat svojih akcija u Ukrajini prestala da bude deo evropske bezbednosne arhitekture. Uvereni smo da će rusko učešće samo pružiti još jednu priliku za propagandu - navodi se u saopštenju.

S druge strane, predstavnik spoljnopolitičke službe EU Peter Stano istakao je da se putovanje Lavrova u Skoplje radi učešća na sastanku OEBS-a neće smatrati kršenjem evropskih sankcija.

Na 30. skupu ministara spoljnih poslova OEBS-a okupiće se preko 70 delegacija sa oko 1.000 članova. Očekuje se da će šefovi diplomatija doneti odluke o daljem funkcionisanju OEBS, a izvesno je da će odlučiti da Malta preuzme ulogu predsedavajućeg OEBS-a za 2024. godinu. Takđe, neke od glavnih tema koje će se naći na stolu visokih zvaničnika biće aktuelni sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Pripreme

PRIPREME Skoplja za međunarodni događaj trajale su cele godine, a tokom skupa biće angažovano više policijskih službi. Zbog održavanja ministarskog skupa delovi grada će biti zatvoreni za saobraćaj, a deca neće ići u školu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: Rusi gađali elektroenergetsku mrežu, nema struje u više gradova