REKA NOVCA TEKLA I TERORISTIMA? Šokantno otkriće - Saradnici Hamasa godinama finansirani iz Italije

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

25. 10. 2023. u 21:15

ODAKLE je pošao zna se, gde je stigao nije se znalo, ali je sada izvesno da je novac koji niko nije mogao da kontroliše, odlazio godinama iz Italije Palestincima, pa i organizacijama bliskim Hamasu, preko tajno povezanih nevladinih organizacija.

РЕКА НОВЦА ТЕКЛА И ТЕРОРИСТИМА? Шокантно откриће - Сарадници Хамаса годинама финансирани из Италије

Foto: AP Photo/Adel Hana

Pare su čak trošene za obuku dece da ubijaju Jevreje. Oko stotinu miliona te pozajmice smatra se nestalim, jer se tom iznosu nije ušlo u trag.

Dnevni list "La Verita" imao je na uvid dokumentaciju koja na svetlost dana iznosi činjenicu da je od polovine osamdesetih godina prošlog veka, gotovo pola milijarde evra išlo iz Italije ka palestinskoj teritoriji u formi kredita, pomoći i raznih oblika finansiranja. Protok novca koji je trebalo da se potroši na projekte u korist civila, ostajao je bez kontrole na putu za Gazu i, preko lokalnih posrednika, završio, po svoj prilici, i u rukama terorista. Drugi problem je činjenica da se na stotine miliona evra nikada neće vratiti Italiji.

U pitanju su bili multilateralni projekti iz oblasti zdravstva, rada javnih ustanova, opština, univerziteta. Manji deo išao je privatnim inicijativama, odnosno, italijanskim firmama koje rade na toj teritoriji. Problem je u tome što se ne zna pouzdano da li je, s obzirom na autosertifikat primaoca, novac isporučen italijanskim nevladinim organizacijama koje su ga prebacivale svojim palestinskim partnerima, otišao - teroristima.

Pre nekoliko dana i jedan italijanski televizijski kanal pokrenuo je pitanje gde je završavao novac namenjen palestinskim organizacijama za pomoć i razvoj, imajući u posedu dokumentaciju o projektima koji nisu nikada ni započeti, kao što su, recimo, jedan o konstrukciji i jedan o širenju električne mreže. I koliko su palestinske nevladine organizacije politizovane, sa brojnim dokumentima koji idu u prilog takvoj sumnji, a postavlja se i pitanje da li je novac indirektno završavao u rukama terorista.

Poslato, ali ne i isporučeno

DOKUMENTA se odnose na državni novac koji je, preko italijanske Agencije za međunarodnu saradnju i razvoj, zadužen od strane MIP Italije. Ova agencija je odlučivala o aktivnosti i o tome kojoj palestinskoj ustanovi ili organizaciji novac treba da bude usmeren. Projekti za finansiranje, njih 218, nosili su ukupnu sumu od 227.176.690 evra, a isporučeno je 188.166.303 evra.

Pošlo se od toga šta je ustanovila međunarodna nevladina organizacinja "Monitor" sa sedištem u Jerusalimu, koja sakuplja podatke o sveukupnoj aktivnosti NVO i kontroliše one samozvane, a koja je analizirala aktivnost nevladinih organizacija u Izraelu i na palestinskoj teritoriji otkrivajući izvesnu povezanost između nekih nevladnih organizacija i "Narodnog fronta za oslobođenje Palestine" (FpLp) koju su SAD, EU i Kanada proglasile terorističkom organizacijom.

"Monitor" je, 26. oktobra 2022, kao međunarodna NVO sa sedištem u Jerusalimu, saopštila nevladinim organizacijama koje koriste etiketu "humanitarna prava" da promovišu programe politički i ideološki obojene. "Monitor" je uperio reflektore upravo na italijansku Agenciju za saradnju i razvoj u izveštaju za period između 2015. i 2021. godine i isporučenih oko 23 miliona evra za 20 projekata u Izraelu, Zapadnoj obali i Gazi.

Sume su namenjene raznim adresama, poslate su sve preko nevladinih italijanskih organizacija, a potom je stigla realnost da neke od njih pripadaju Frontu za oslobođenje Palestine. Veoma je veliki broj nabrojanih palestinskih organizacija koje su primile pomoć, ili dobile pozajmice, a potom ih je izraelska država proglasila terorističkim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)