SIJARTO ODLUČAN: Mađarski parlament će doneti suverenu odluku o članstvu Švedske u NATO

Tanjug

24. 10. 2023. u 15:34

MAĐARSKI parlament će doneti suverenu odluku u vezi sa ratifikacijom zahteva Švedske za članstvo u NATO, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto posle razgovora sa turskim kolegom Hakanom Fidanom.

СИЈАРТО ОДЛУЧАН: Мађарски парламент ће донети суверену одлуку о чланству Шведске у НАТО

FOTO: AP/Tanjug

Sijarto je, povodom podnošenja predloga zakona o članstvu Švedske u NATO na ratifikaciju turskom parlamentu, rekao da u Mađarskoj predlog zakona čeka na ratifikaciju više meseci, preneo je Rojters.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan podneo je u ponedeljak parlamentu na ratifikaciju nacrt zakona o kandidaturi Švedske za članstvo u NATO, saopštila je kancelarija turskog predsednika.

Tursko predsedništvo nije iznelo druge detalje. U saopštenju objavljenom na društvenim mrežama navodi se da je Erdogan potpisao protokol o pristupanju Švedske NATO-u i da ga je prosledio parlamentu na usvajanje, prenela je Anadolija.

Švedska je zajedno sa Finskom podnela molbu za članstvo u NATO prošle godine, posle ruskog napada na Ukrajinu.

Finska je dobila zeleno svetlo u aprilu ove godine, dok su prijem Švedske kočile Turska i Mađarska. Budimpešta je ranije saopštila da će odobriti švedsko članstvo nakon što to uradi Turska.

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)