NULTA TOLERANCIJA ZA ANTISEMITIZAM: Berlin "razapet" između podrške Jevrejima i velikog broja muslimana

I. Stanojević

23. 10. 2023. u 21:00

NEMAČKI predsednik Frank-Valter Štajnmajer objavio je naciji da "je zaštita jevrejskog života, za Nemce građanska dužnost", dodavši da je svaki napad na Jevreje i jevrejske institucije sramota za Nemačku. On je to rekao na masovnom skupu u Berlinu, gde je na hiljade ljudi iskazalo solidarnost s Izraelom. Ispred Brandenburške kapije, koja je prva na svetu, čim se zaratilo na Bliskom Istoku, osvanula u bojama izraelske zastave, Nemci su, veoma emotivno, pokazali svetu na čijoj su strani.

НУЛТА ТОЛЕРАНЦИЈА ЗА АНТИСЕМИТИЗАМ: Берлин разапет између подршке Јеврејима и великог броја муслимана

Foto: EPA

- Ništa nije isto od 7. oktobra - ocenio je Štajnmajer. - Nikada od Holokausta nije toliko Jevreja ubijeno u nekom napadu, kao u ovom Hamasovom. Izrael ima pravo da se brani od tog terora, a Nemačka je čvrsto na njegovoj strani.

Vlasti u Berlinu, bukvalno su, međutim, "razapete" između istorijske potrebe da, zbog Holokausta, pruže podršku Jevrejima i činjenice da u Nemačkoj živi veliki broj muslimana. Osim najbrojnijih Turaka, tu su migranti, čiji broj neprekidno raste. Zato su odluke o zabrani propalestinskih skupova bile za vladu kancelara Olafa Šolca, "balansiranje po ivici noža". Delikatnost situacije potvrdila je Šolca da u ovoj zemlji sve može da prođe, ali antisemitizam nipošto.

Pored Francuske koja, sa Nemačkom, čini "osovinu" EU, i u najvećoj evropskoj ekonomiji je odnos prema Izraelu, međutim, teško pitanje. Šefica vladajućih socijaldemokrata (SPD) Saskija Esken poručuje i da "se ne sme dozvoliti da se na tlu Nemačke teror Hamasa pretvori u fundamentalnu mržnju prema islamu" i da "muslimani koji ovde žive, tu mržnju nisu zaslužili."

- Većina muslimana u Nemačkoj odbacuje teror Hamasa - istakao je lider Zelenih Omid Nuripur. - To izričito tvrdim, kao Nemac muslimanske vere.

Štajnmajer je, istovremeno, rodbini talaca koje je oteo Hamas poručio da "Nemci pate i mole se sa vama" i apelovao na otmičare da oslobode nevine ljude. S obzirom na antisemitske izgrede u Nemačkoj proteklih dana ocenio je da je "nepodnošljivo da se Jevreji danas ponovo plaše, posebno u ovoj zemlji". Istovremeno je naglasio da teror pogađa i ljude u Pojasu Gaze, "čije interese Hamas samo pretenduje da zastupa".

- Mi ćemo raditi na zaštiti civila, kojima je potrebna humanitarna pomoć - obećao je.

Na istom skupu, kako piše Dojče vele, generalni sekretar Centralnog saveta Jevreja Danijel Botman pozvao je da "svako ko uzvikuje antisemitske parole, a nema nemačko državljanstvo, mora biti, ako je potrebno, i deportovan, a svako ko ima nemačko državljanstvo mora biti strogo kažnjen."A izraelski ambasador u Nemačkoj Ron Prosor upozorio je da požar mora da se spreči i u ovoj zemlji, "inače će teror iz Pojasa Gaze stići i dovde".

Predstavnici demohrišćana (CDU) i liberala (FDP) tražili su oštriji kurs u migracionoj politici.

- U Nemačkoj imamo veliki problem s političkim islamom, čiji je deo i mržnja prema Jevrejima", rekao je generalni sekretar opozicione CDU Karsten Lineman. Njegov kolega iz tabora vladfajućih liberala(FDP), Bijan Đir-Saraj, poručio je da je "teško podneti to da su teroristički napadi radikalnog islamskog Hamasa proslavljani na ulicama Berlina", i zaključio: "Te ljude ovde ne želimo!"

Hitlerova kuća policajcima

KUćA u Austriji u kojoj je rođen Adolf Hitler postaće policijska stanica, što treba da je učini neatraktivnom kao mesto hodočašća za neonaciste. Odluka o sudbini zgrade u Braunau, gradu na granici Austrije sa Nemačkom, doneta je još krajem 2019. godine, ali su tek sad su u nju ušli radnici. Očekuje se da će se policija useliti početkom 2026.godine. Dugogodišnji spor o vlasništvu zgrade rešen je 2017, kada Vlada stekla pravo na zgradu, pošto je njen vlasnik odbio da je proda. Odbačen je predlog da Hitlerova kuća bude srušena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!