NEMA MIRA BEZ REŠENJA PALESTINSKOG PROBLEMA: Slovenački filozof podigao Frankfurt na noge

I. Stanojević

21. 10. 2023. u 07:26

BURU na ovogodišnjem sajmu knjiga u Frankfurtu, podigao je niko drugi, do predstavnik počasne nacije, Slovenije. Njegova zemlja gostuje u Nemačkoj kao specijalni gost, ali to nije smetalo slovenačkom filozofu, Slavoju Žižeku da, svojim govorom o sukobu na Bliskom istoku, izazove pravu pometnju, tokom koje su mnogi posetioci ovog hrama knjige, napustili salu.

НЕМА МИРА БЕЗ РЕШЕЊА ПАЛЕСТИНСКОГ ПРОБЛЕМА: Словеначки филозоф подигао Франкфурт на ноге

Foto: Tanjug/AP Photo

Žižek je, najpre, osudio napade terorističkog Hamasa na izraelsko stanovništvo, istakavši da je u pitanju užasan zločin i da Izrael ima svako pravo na samoodbranu, ali je, potom, uzeo u zaštitu i Palestince. "Nema mira na Bliskom istoku bez rešavanja palestinskog pitanja!", poručio je slovenački autor.

On je istakao da svet mora da sasluša i Palestince i uzme u obzir njihovu stranu da bi razumeo konflikt. Ogorčeni gosti, pohitali su ka izlazu, a među njima se našao i Uve Beker, komesar za borbu protiv antisemitizma nemačke savezne pokrajine Hesen. Iako se on kasnije vratio u pratnji lokalnih političara iz Frankfurta, bilo je to samo zato da verbalno žigoše Žižeka kao "nekog ko relativizuje zločine Hamasa".

Po završetku događaja, Beker je za nemačku novinsku agenciju DPA, izjavio da "se može razgovarati o svemu, uključujući i prava i patnje Palestinaca, ali da sloboda govora ima svoje granice, posebno kad se u određenom kontekstu stvari umanjuju ili izjednačavaju, gde to nije primereno".

Pre nego što je govor prekinut, slovenački filozof je kritikovao "zabranu analize" sukoba između Izraela i Hamasa, piše Dojče vele. On je kazao da "su svi prethodni govornici govorili o Izraelu, ali niko nije govorio o Palestincima". Ocenio je, takođe, da je "odluka o odlaganju dodele LiBeratur-nagrade za 2023. godinu palestinskoj autorki Adaniji Šibli, skandalozna". Žižek je rekao da je ponosan što je na sajmu knjiga, ali da ga je malo i sramota što je tu.

Direktor Frankfurtskog sajma knjiga, Jirgen Bos je, vidno uzdrman, nastojao da smiri situaciju nastalu posle Žižekovog govora.

- To je sloboda govora. I to moramo da zadržimo ovde, to mi je važno - rekao je Bos. - Treba biti moguće prekinuti govor, ali sam srećan što smo ga odslušali do kraja, iako se nekima možda nije svideo. Čak i ako ga osuđujemo. Važno je da saslušamo jedni druge.

Sajam knjiga je i inače, politički događaj, a ove godine, više nego ikada, komentariše nemački list. Indonezija i Malezija, otkazale su učešće u znak solidarnosti sa Izraelom. Saopštavajući ovo, organizatori sajma, istakli su da je jasno da sajam solidariše i sa Palestincima, koji pate pod vlašću Hamasa.

U brizi za Izrael

U PROGRAM sajma, vanredno je uvrštena panel-diskusija pod nazivom "U brizi za Izrael", na kojoj je, između ostalih, učestvovala i publicistkinja i sociolog, Eva Iluz. Politički program, nastavljen je diskusijom "Nada za Rusiju" koju je vodio novinar Deniz Jučel. Govorio su ruski pisac u egzilu Dmitrij Gluhovski i nemačka ministarka za kulturu Klaudija Rot, iz redova Zelenih, koja je na svečanom otvaranju zamenila kancelara Olafa Šolca, zbog njegove posete Izraelu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)