"ODOGOVOR IZRAELA NA HAMAS PREDSTAVLJA MASAKR": Erdogan ocenio trenutnu situaciju na frontu u pojasu Gaze

Tanjug

11. 10. 2023. u 21:19

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da su blokada i bombardovanje Gaze, kao izraelski odgovori na napad palestinske militantne grupe Hamas, nesrazmerni i da predstavljaju "masakr", ali je ponovio ponudu Ankare da posreduje između zaraćenih strana.

ОДОГОВОР ИЗРАЕЛА НА ХАМАС ПРЕДСТАВЉА МАСАКР: Ердоган оценио тренутну ситуацију на фронту у појасу Газе

Foto: EPA

Nakon što je Ankara ove nedelje ponudila da posreduje između zaraćenih strana, Erdogan i turski ministar spoljnih poslova razgovarali su o tome sa regionalnim silama i zapadnim kolegama, preneo je Rojters.

Međutim, izraelski izaslanik u Ankari u nedelju je rekao da je prerano da se razgovara o posredovanju.

Erdogan je, govoreći svojoj vladajućoj AK partiji u parlamentu, rekao da "čak i rat ima moral", ali da je rasplamsavanje sukoba od vikenda "veoma ozbiljno to narušilo".

- Sprečavanje ljudi da zadovolje svoje najosnovnije potrebe i bombardovanje stambenih objekata u kojima žive civili, odnosno vođenje sukoba uz korišćenje svake vrste sramnih metoda - nije rat, to je masakr! - rekao je on, misleći na to da je Izrael, pored uništavanja infrastrukture, prekinuo i dopremanje struje i vode u Gazu.

Turska, koja je podržavala Palestince, kao i rešenje o dve države, u poslednje vreme radila na popravljanju odnosa sa Izraelom.

Za razliku od Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država, Ankara ne vidi članove Hamas kao teroriste, a čak ih je ugostila u prošlosti, navodi Rojters.

Iako nije otvoreno krivila Izrael, Turska je navela da su najnovije borbe nastale zbog godina nepravde nad Palestincima i da je jedini put ka miru formiranje nezavisne, suverene palestinske države.

 

BONUS VIDEO: GAZA POD BOMBAMA - Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)