DESNICA OJAČALA I NA ZAPADU NEMAČKE: Epilog izbora u Bavarskoj i Hesenu

I. Stanojević

11. 10. 2023. u 06:00

NAJVEĆI dobitnik parlamentarnih izbora u dve nemačke savezne pokrajine, najbogatijoj Bavarskoj i Hesenu, minulog vikenda jeste desničarska Alternativa za Nemačku (AfD).

ДЕСНИЦА ОЈАЧАЛА И НА ЗАПАДУ НЕМАЧКЕ: Епилог избора у Баварској и Хесену

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ova stranka postala je jaka politička snaga i na zapadu zemlje, čime je zaokružila nacionalnu teritoriju. Izborni ishod je i svojevrsni obračun sa vladajućom "semafor koalicijom" u Berlinu, kojom stoluje kancelar Olaf Šolc, čijih je pristalica sve manje, a kritičara unutar stranke sve više.

Šolcove partijske kolege, socijaldemokrate su, posle poraza u Zarlandu, uknjižile sada još dva. Sa manje od osam procenata, oni se u Bavarskoj polako približavaju zoni političke smrti, ocenjuje Dojče vele i dodaje da debakl u Hesenu ovu stranku boli i mnogo više. U svojoj bivšoj matičnoj pokrajini, SPD je još jednom potukla sopstveni negativni rekord iz 2018. godine i sada se nalazi iza AfD!

Ova desničarska partija uspeva da za sebe veže Nemce nezadovoljne saveznom politikom i da njihovo nezadovoljstvo pretvori u glasove. Kurs zauzimanja suprotstavljenog stava po pitanjima kao što su zaštita klime ili pomoć Ukrajini i dalje se isplati, ali sve je više i Nemaca koji za AfD glasaju iz uverenja, a ne inata prema vladajućim strankama. Sve je, naime, više ljudi koji polaže nadu u ovu krajnje desničarsku stranku kad je reč o unutrašnjoj sigurnosti, ekonomiji i socijalnoj pravdi.

Donja Saksonija, Šlezvig-Holštajn, Severna Rajna-Vestfalija, Berlin, Bremen, a sada Bavarska i Hesen - sve je duža lista izbornih poraza liberala (FDP). Oni su do sada jedino u Zarlandu dobili više glasova nego pre četiri godine, ali je i to nedovoljno za glatki ulazak u pokrajinski parlament.

Zederu pao rejting

Demohrišćani (CDU) su uspeli u obe pokrajine da zadrže vlast, pa je u Bavarskoj i dalje na čelu Markus Zeder, a u Hesenu Boris Rajn. Ali Zederu je pao rejting, čime je platio poverenje koje je ukazao Hubertu Ajvangeru, lideru Slobodnih birača, svojih koalicionih partnera u pokrajinskoj vlasti. A Ajvanger je podigao ogromnu prašinu procurilim gafom iz gimnazijskih dana, antisemitističkim pamfletom, što za Nemce može da bude katastrofalna greška, jer je ogrešenje o Jevreje na listi najtežih nacionalnih grehova.

I treći član savezne "semafor koalicije", Zeleni, pretrpeli su težak udarac. Izgubili su značajan broj glasova i u Bavarskoj i u Hesenu, gde su na ranijim izborima ostvarivali rekordne uspehe. Njihovi antimigracioni stavovi dolaze na naplatu. Zeleni se bukvalno nalaze u prelomnom trenutku. Ako budu insistirali na svojim principima, biće kažnjeni kao "stranka koja uvodi samo zabrane" i sprečava ekonomski oporavak. Ako pak naprave previše kompromisa i izdaju svoje ideale, razljutiće bazu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)