GADAFI FINANSIRAO SARKOZIJEVU KAMPANJU? Podinuta dvostruka optužnica protiv bivšeg predsednika Francuske

POSLE trodnevnog saslušavanja od strane dvojice finansijskih sudija, protiv bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija je u petak podignuta dvostruka optužnica u istrazi o nedozvoljenim radnjama u pokušaju da se oslobodi sumnje u libijsko finansiranje njegove predsedničke kampanje 2007. godine.

ГАДАФИ ФИНАНСИРАО САРКОЗИЈЕВУ КАМПАЊУ? Подинута двострука оптужница против бившег председника Француске

Ilustracija - Foto AP

Bivši francuski predsednik, koji je ovu funkciju obavljao od 2007. do 2012. godine, osumnjičen je da je učestvovao u operaciji u cilju povlačenja optužbi koje je protiv njega ranije izneo francusko-libanski posrednik Ziad Takiedin.

Optužen je za ometanje svedoka i kriminalno udruživanje u cilju pripreme prevare na suđenju organizovanoj bandi. Preliminarna istraga otvorena je u maju 2021, a operacija se zvala „Spasavanje Sarkozija“.

Sud tereti nekadašnjeg šefa države da je nameravao najpre da izvrši koruptivne radnje, a zatim i da ospori originalnost dokumenta u kome se govori o 50 miliona evra dobijenih od libijskih vlasti za predsedničku kampanju 2007. godine. Za izvršenje akcija u kojima je bilo najmanje još devet učesnika, pominje se suma od 608.000 evra. Svi oni poriču umešanost.

Sarkozijevi advokati su poručili da je bivši predsednik odlučan u tome da ostvari svoja prava, dokaže istinu i odbrani čast.

Osim procesa zbog libijskog finasiranja njegove prve kamanje koji bi trebalo da bude održan početkom 2025. godine, Sarkoziju će se suditi u novembru i zbog sumnji u nedozvoljeno finasiranje kampanje 2012. godine, koju je izgubio. Proces prisluškivanja 2014. godine zbog pokušaja podmićivanja sudije kasacionog suda u cilju izveštavanja o istragama u toku, završen je u maju ove godine, kada je Sarkozi u apelacionom postupku osuđen na tri godine zatvora, od čega dve uslovno, uz godinu dana nošenja nanogvice i tri godine gubitka građanskih prava. Ovaj proces bi mogao bi da bude ponovljen, iz proceduralnih razloga.

BONUS VIDEO: PETA NOĆ SUKOBA - Nemiri na ulicama Liona uz prisustvo brojnih pripadnika policije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije