RAT U UKRAJINI: Ruska vojska uspostavila kontrolu nad hersonskim ostrvima

Novosti onlajn

04. 10. 2023. u 07:34 >> 00:43

RAT u Ukrajini - 587. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руска војска успоставила контролу над херсонским острвима

Foto: Profimedia/Ilustracija

Bugarski stručnjak: Zbog neuspele kontraofanzive Kijeva, pristalice sve više uskraćuju pomoć Ukrajini

 

Pristalice Ukrajine počinju da smanjuju finansiranje Kijeva, čija se kontraofanziva nije proslavila, a stupanje zemlje u EU preti raspadu same unije“, izjavio je direktor bugarske nevladine organizacije „Institut za ekonomiju i međunarodne odnose“ i bivši zamenik inostranih poslova Bugarske Ljubomir Kjučukov o raspoloženju na Zapadu i izgledima po Brisel.

„Ukoliko EU ne sprovede reforme i Ukrajina se pridruži uniji sada, EU će jednostavno doživeti propast. Ukrajina je velika poljoprivredna zemlja, a glavna tačka budžeta EU su kohezioni fondovi i poljoprivredna politika, što čini dve trećine evropskog budžeta. Mi i sada vidimo probleme koje je izazvao slobodan pristup ukrajinskog žita EU. To znači da će biti neophodno revidirati celu politiku EU o podršci poljoprivredi, celu agrarnu politiku unije, biće nove preraspodele sredstava, biće potrebna nova novčana sredstva. Na to Brisel trenutno nije spreman, ocenio je stručnjak za TV „Eurokom“.

Pored toga, prema njegovim rečima, velike zemlje EU se boje da će se pojaviti još jedna zemlja koja bi bila sklona da stavi veto po uzoru na Poljsku, Mađarsku i druge zemlje.

- Sa tog stanovišta, bojim se da smo ponovo neiskreni sa Ukrajinom, kao što je bilo u slučaju sa primanjem u NATO - dodao je on.

Ovde dolazimo do pitanja, kazao je stručnjak, da li je to pobeda Kijeva, jer kontraofanziva, koja je bila najavljena za ovu godinu i od koje se mnogo očekivalo, u stvarnosti nije dala takve rezultate.

On je dodao da predstoji još nekoliko nedelja pre nego što je jednostavno zaustave vremenski uslovi.

Kjučukov je istakao da će sledeći meseci, po njegovom mišljenju, opredeliti u kom pravcu će se ovaj sukob nastaviti – da li će se nastviti u vojnom pravcu ili će biti pokušaja da se pronađe neko političko rešenje.

- Vidimo da brojne zemlje koje podržavaju Ukrajinu postaju sve opreznije. Niz država počinje da razmišlja koliko će još trajati sukob i šta je uopšte ostvarivo u tom ratu. Čak je i Poljska prestala da isporučuje oružje, a u SAD vidimo šta se dešava povodom glasanja o budžetu. Cena sprečavanja rizika od 'zatvaranja' američke administracije bilo je odbijanje pomoći Ukrajini - objasnio je stručnjak.

Takođe, Kjučukov zaključuje da je na izborima u Slovačkoj pobedio Robert Fico koji se oslanja na spoljnu politiku, braneći tezu da Ukrajini više ne treba pomagati oružjem i da treba težiti miru.

(Sputnjik)

Bild: Nemačka ne planira da u skorije vreme pošalje rakete "taurus" Ukrajini


Nemačka vlada ne planira da u skorije vreme isporuči krstareće rakete "taurus" Ukrajini, objavio je danas Bild, pozivajući se na izvore iz nemačke i ukrajinske vlade.

Nemačka nije zvanično odbila da pošalje rakete Ukrajini, ali je interno jasno stavila do znanja da se rakete trenutno neće slati, navode sagovornici lista.

Kancelar Olaf Šolc navodno takođe smatra da je isporuka "taurusa" malo verovatna, a nemački zvaničnici su zabrinuti zbog toga što bi rakete potencijalno mogle da pogode Kerčki most.

Ukrajinske vlasti već mesecima zahtevaju da rakete što pre budu poslate njihovoj vojsci.

 

 

Bajden zabrinut što bi Kongres mogao da odbije pružanje pomoći Ukrajini

 

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je zabrinut zbog mogućeg odbijanja Kongresa da nastavi da pruža pomoć Ukrajini zbog nedavnih dešavanja u vezi sa finansiranjem vlade.

- To me zaista zabrinjava - rekao je Bajden odgovarajući na pitanje da li se plaši da američka zakonodavna vlast neće podržati dalje značajno budžetsko finansiranje Kijeva.

- Ali znam da je većina članova Predstavničkog doma i Senata (Kongresa) obe partije govorila da podržavaju finansiranje Ukrajine - primetio je američki predsednik.

Bajden je dodao da bi mogao da nađe novac za Ukrajinu čak i ako kongresmeni ne odobre dalju pomoć.

On je izrazio zabrinutost da bi nesuglasice sa i unutar Kongresa mogle negativno uticati na ukrajinsku podršku i obećao je da će uskoro održati programski govor o potrebi da se to nastavi.

- Možemo da podržimo Ukrajinu sledećom tranšom koja nam je potrebna. A postoje i druga sredstva pomoću kojih ćemo možda moći da pronađemo sredstva za to. Ali neću sada da ulazim u detalje - rekao je Bajden novinarima.

U utorak je Predstavnički dom američkog Kongresa razrešio dužnosti predsedavajućeg Kevina Makartija. Za njegovu smenu glasalo je 216 kongresmena, protiv je bilo 210. Ovo je prvi put u istoriji SAD da je smenjen predsedavajući Donjeg doma.

 

RUSIJA: Ruska vojska uspostavila punu kontrolu nad heresonskim ostrvima

Ruska vojska ponovo je uspostavila punu kontrolu nad hersonskim ostrvima koji se nalaze na ušću Dnjepra i izlazu u Dnjeparski zaliv nakon što se povukla voda koja ih je poplavila nakon izlivanja izazvanog uništenjem Kahovske hidroelektrane, izjavio je za Sputnjik komandant jedinice brigade obalske odbrane grupe snaga „Dnjepar“ sa pozivnim „Kursk“.

On je napomenuo da neprijatelj takođe ne stoji mirno i da ukrajinska vojska svakodnevno pokušava da se probije na ostrva, a zatim i na levu obalu Dnjepra koja je pod kontrolom Oružanih snaga Rusije.

 

SAD isporučuju Ukrajini zaplenjeno oružje iz Irana


Sjedinjene Američke Države isporučuju hiljade komada zaplenjenog iranskog oružja i municije Ukrajini, što je potez koji bi mogao da pomogne u ublažavanju nestašica sa kojima se ukrajinska vojska trenutno suočava, saopšteno je danas iz Centralne komande Oružanih snaga SAD (CENTCOM).

Dodaje se da je ukrajinskim snagama već prebačeno više od milion komada zaplenjene iranske municije, prenosi CNN.

- Vlada je stekla vlasništvo nad ovom municijom 20. jula 2023. godine na osnovu zahteva ministarstva pravde da se konfiskuje imovina (iranske) Islamske revolucionarne garde - navodi se u saopštenju.

U julu ove godine, američko ministarstvo pravde je saopštilo da traži "više od 9.000 pušaka, 284 mitraljeza, 194 raketna bacača, više od 70 protivtenkovskih vođenih projektila i više od 700.000 komada municije" koje je zaplenila američka mornarica.

 

 

Sijarto: Želimo garancije od UKR da OTP neće biti vraćena na listu sponzora rata


Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je danas da njegova vlada želi da dobije garancije od Ukrajine da mađarska OTP banka, nedavno skinuta sa ukrajinske liste sponzora rata, neće biti vraćena na tu listu u budućnosti.

Sijarto je naveo da odluka ukrajinske Nacionalne agencije za borbu protiv korupcije da ukloni OTP banku sa liste predstavlja "korak u dobrom pravcu", ali da su Mađarskoj potrebna dodatna uveravanja pre nego što promeni svoj odnos prema Kijevu, prenosi AP. 

- Pozvali smo ukrajinsku Agenciju za borbu protiv korupcije da dođe u Budimpeštu što je pre moguće kako bismo mogli da pregovaramo o sporazumu koji će garantovati da takva odluka neće biti ponovo doneta u budućnosti -rekao je Sijarto.

Ukoliko bude postignut "ohrabrujući sporazum", šef mađarske diplomatije je poručio da će zvanična Budimpešta onda razmotriti svoje buduće korake.

Ukrajinske vlasti su stavile OTP banku na svoju listu sponzora rata u maju ove godine, kao odgovor na to što je banka nastavila sa radom u Rusiji nakon početka invazije na Ukrajinu.

Mađarska zbog toga od maja blokira EU paket vojne pomoći u vrednosti od 500 miliona evra, obećavajući da neće povući svoj veto dok OTP banka ne bude uklonjena sa liste.
 


Glavno s brifinga Ministarstva odbrane Rusije

Ruska avijacija oborila je ukrajinski MiG-29 u oblasti naselja Soldatsko, u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Na južnodonjeckom pravcu, u Zaporoškoj oblasti, odbijen je napad ukrajinske jurišne grupe. Gubici ukrajinskih snaga na tom pravcu su 185 ubijenih i ranjenih vojnika.

U pravcu Donjecka odbijena su četiri napada ukrajinskih jurišnih grupa, na području naselja Andrejevka, Vodjano i Neveljsko. U protekla 24 sata ukrajinske snage su na tom pravcu izgubile do 165 ljudi.

U pravcu Krasnog Limana odbijena su dva napada, dok je u Nikolajevskoj oblasti uništena radarska stanica za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva.

Na Krimu zarobljen ukrajinski diverzant

Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije sprečila je pokušaj grupe ukrajinskih diverzanata da prodru na Krim. Diverzanti ukrajinske obaveštajne službe su pokušali da snime provokativne fotografije i video snimak s ukrajinskom zastavom, navedeno je u saopštenju.

Jedan diverzant je zarobljen i ispitan. On je ispričao da je grupa htela da snimi fotografije i video na kojem se diverzanti vide s ukrajinskom zastavom u pozadini, dok borave na Krimu.

U Ukrajini zarobljeno oko 500 ruskih vojnika

U zarobljeništvu u Ukrajini je oko 500 ruskih vojnika, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

On je dodao da je na ruskoj strani zarobljeno više hiljada ukrajinskih vojnika, ali da trenutno Moskva i Kijev ne razmenjuju informacije u vezi s tim, jer to za Ukrajinu nije važno pitanje.

Lider DNR: Ruska vojska poboljšala položaje u pravcu Krasnog Limana i Avdejevke

Ruska vojska je u protekla 24 sata proširila sivu zonu i poboljšala svoje položaje na krasnolimanskom i avdejevskom pravcu fronta, saopštio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska je posle kraćeg perioda zatišja, aktivirala dejstva južno od Artjomovska.

Pušilin je dodao da se situacija na severnom boku nije promenila. „Naš zadatak je sada u oblasti Orehovo-Vasiljevke da zadrži pozicije i da se potrudi da ih poboljša“, precizirao je lider DNR.

Lider DNR je, takođe, naveo da ukrajinske snage sada na frontu ne koriste zapadnu tehniku, već samo onu sovjetske proizvodnje, zato što se, verovatno, pripremaju za jesenju kontraofanzivu.

„Vidimo da tehniku NATO-a čuvaju, ili ih primoravaju da je čuvaju. Razlozi mogu biti razni: ne sasvim pažljivo korišćenje, neodgovarajuće korišćenje. A isto tako mnogo je NATO tehnike zaplenjeno na našoj strani“, istakao je Pušilin.

Vazdušna opasnost u više oblasti Ukrajine

Vazdušna opasnost objavljena je u Odeskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovgradskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine, kao i na delovima Hersonske i Zaporoške oblasti koje su pod kontrolom Kijeva, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Ukrajinske snage granatirale Brjansku oblast Rusije kasetnom municijom

Oružane snage Ukrajine granatirale su kasetnom municijom Sevski, Pogarski, Klimovski i Trubčevski rejon Brjanske oblasti. Prema prvim informacijama, žrtava nema, saopštio je gubernator tog regiona Aleksandar Bogomaz.

Prema njegovim rečima, oštećeno je više od 50 kuća i poljoprivrednih objekata.

Operativne službe su posle napada uništile kasetnu municiju.

Sprečen napad ukrajinskih snaga u blizini Artjomovska

Oružane snage Ukrajine bez uspeha su pokušale da napadnu rusku vojsku na području Kleščejevke i Andrejevke, nedaleko od Artjomovska u Donjeckoj Narodnoj Republici. Tokom napada ukrajinske snage su pretrpele znatne gubitke, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra ruske vojne grupe „Jug“ Vadim Astafjev.

On je dodao da je ruska avijacija pogodila privremene položaje ukrajinskih snaga na području naselja Aleksandro-Šuljtino kod Kramatorska, kao i ukrajinskih brigada na području Zvanovke kod Artjomovska.

Uništen je i hangar s naoružanjem i vojnom tehnikom ukrajinske vojske na području Ivanovskog, dodao je Astafjev.

Bajden želi da izbegne direktan sukob sa Rusijom

Predsednik SAD Džozef Bajden od samog početka eskalacije ukrajinske krize nastoji da izbegne uvlačenje Vašingtona u direktan sukob sa Rusijom, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Predsednik Bajden je od prvog dana imao na umu dve 'zvezde vodilje'. Jedna od njih je da se uveri da mi činimo sve što možemo da podržimo Ukrajinu i privučemo druge zemlje da učine isto. Međutim, druga zvezda vodilja je da se izbegne direktan sukob sa Rusijom jer bi takav konflikt potencijalno mogao da odvede tamo gde niko ne želi da se nađe, što bi se loše odrazilo na bezbednost Amerikanaca - rekao je Blinken tokom govora na Univerzitetu Rajs u Hjustonu.

 Ruska avijacija sprečila pokušaj ukrajinskog napada na Krim

Ruski vojni avioni sprečili su tokom protekle noći pokušaj ukrajinskog iskrcavanja u blizini rta Tarhankut na Krimu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„U severozapadnom delu akvatorije Crnog mora dejstvima aviona ruske vojne avijacije sprečen je pokušaj prodiranja desantne grupe oružanih snaga Ukrajine na teritoriju Krima. Grupa se kretala u pravcu rta Tarhankut na brzom vojnom čamcu i tri hidrocikla“, navedeno je u saopštenju, prenosi Sputnjik. 

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo protestnu notu ambasadorki Moldavije

Ambasadorka Moldavije u Ruskoj Federaciji Lilian Darijus pozvana je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova gde joj je uručen oštar protest zbog pritiska na medije na ruskom jeziku, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Moldavskoj strani uručen je oštar protest u vezi sa tekućim politički motivisanim progonom medija na ruskom jeziku u Moldaviji, čija je druga manifestacija bila odluka da se direktor novinske agencije Sputnjik Moldavija, Vitalij Denisov, protera iz zemlje 13. septembra", navodi se juče u saopštenju ruskog ministarstva.

Kako se navodi, moldavska ambasadorka obaveštena je da je, kao recipročna mera, jednom broju lica zabranjen ulazak u Rusiju zbog njihove uloge u ograničavanju prava ruskih novinara u Moldaviji i podsticanjem antiruskih osećanja, prenose RIA novosti.

Sredinom septembra, direktor Sputnjika Moldavije Vitalij Denisov rekao je za RIA Novosti da će biti deportovan iz Moldavije. On je objasnio da su službenici migracione službe došli kod njega u Kišinjev, stavili ga u automobil i sproveli na aerodrom sa nalogom za deportaciju prvim letom . Prema rečima Denisova, moldavske vlasti tvrde da on predstavlja pretnju po nacionalnu bezbednost. Istog dana Denisov se vratio u Moskvu.

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!