KANADSKU ZADUŽBINU OSNOVAO NACISTA: Posle skandala u kanadskom parlamentu obrukala se još jedna institucija

A.Vojinović

30. 09. 2023. u 07:35

PRAŠINA koju su nedavno podigli članovi kanadskog parlamenta u društvu premijera Džastina Trudoa, ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i nemačke ambasadorke, pozdravljajući ovacijama ukrajinskog nacistu Jaroslava Hunku (98) nije se ni slegla, a osramotio se i - Univerzitet Alberta. Ispostavilo se da ovaj kanadski fakultet ima zadužbinu nazvanu po nacističkom veteranu, čija porodica je čak glavni donator?! Čelnici su brže-bolje saopštili da stavljaju katanac na vrata fonda.

КАНАДСКУ ЗАДУЖБИНУ ОСНОВАО НАЦИСТА:  После скандала у канадском парламенту обрукала се још једна институција

Tanjug

- Doneli smo odluku da zatvorimo zadužbinu i vratimo sredstva donatoru. Univerzitet žali zbog nenamerne štete - istakao je prorektor Univerziteta Alberta Verna Jiu.

Hunkina porodica 2019. godine donirala je 30.000 dolara za osnivanje zadužbine, nazvane po njemu i njegovoj supruzi, na Kanadskom institutu za ukrajinske studije Univerziteta Alberta. Hunka je, inače, bivši pripadnik dobrovoljačke divizije Vafen SS, čiji su deo bili ukrajinski nacisti, a koja je bila poznata po zločinima nad Jevrejima, Poljacima, Belorusima i Slovacima.

Jevrejska organizacija "Sajmon Vizental centar" (FSVC) pozdravila je zatvaranje zadužbine.

- Nažalost, ovo je samo jedan primer zadužbina na Kanadskom institutu za ukrajinske studije nazvanih po pripadnicima SS grupa. Fond Hunka je bio samo vrh ledenog brega u pogledu nacističkih veza Univerziteta Alberta. I bivši kancelar univerziteta Piter Savarin je bio pripadnik ozloglašene ukrajinske nacističke jedinice - izjavio je Den Paneton iz FSVC za kanadske medije.

Zbog skandala iz kanadskog parlamenta javnosti se izvinio i kanadski premijer Džastin Trudo, rekavši da su prisutni skandirali "nesvesni konteksta", dok je predsedavajući Donjeg doma parlamenta Entoni Rot, koji je za govornicom odao počast Hunki predstavivši ga kao "borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svetskog rata", bio prinuđen da podnese ostavku.

Hunki je u sali kanadskog parlamenta pljeskala i nemačka ambasadorka u Kanadi Sabina Šparvaser. Kako bi "opralo" njenu bruku, nemačko Ministarstvo spoljnih poslova takođe je branilo da nije znala za Hulkinu nacističku prošlost.

- Incident je neprihvatljiv, ali Hulkin pravi identitet nije bio poznat ni ambasadorki Nemačke, ali ni drugima u publici, pošto događaj nije unapred najavljen - rekao je portparol MIP Nemačke Sebastijan Fišer.

No, pravdanja kanadskih zvaničnika da nisu znali kome pljeskaju usred visokog doma malo ko veruje. Portparolka MIP Rusije Marija Zaharova izjavila je da nije tačno da nisu znali ko je Hulka.

- Kanadske vlasti nastavljaju da prave spektakl. Premijer Trudo se "najiskrenije" izvinio. Kaže da nije kriv, nije znao. To je, naravno, laž. Svi su sve znali - navela je Zaharova na "Telegramu".

Moskva i Poljska traže istragu

POVODOM skandala u kanadskom parlamentu regovala je i Moskva, koja je incident nazvala "ciničnom zloupotrebom sećanja na žrtve nacizma i primerom očigledne rusofobije". Takođe, zvaničnici su istakli i da bi Rusija mogla da pokrene istragu o potencijalnim ratnim zločinima i, čak, da zatraži izručenje Hunke. Poljska je takođe pozvala da se istraže potencijalni ratni zločini koje je počinio Hunka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)