AMERIKA ŠIRI PIPKE U JERMENIJI: Zvaničnica američke agencije USAID u Jerevanu, gde je premijer okrenuo leđa Risiji

A. V. V.

28. 09. 2023. u 07:00

SAMO što je utihnulo oružje u Nagornom Karabahu zvaničnici Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) stigli su Jerevan. Administratorka USAID Samanta Pauer i v. d. pomoćnika sekretara američkog Stejt departmenta za Evropu i evroazijska pitanja Jurij Kim sastali su se sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom pod plaštom pružanja nove runde pomoći ovoj zemlji, čiji se lider okrenuo Zapadu, a okrenuo leđa Rusiji.

АМЕРИКА ШИРИ ПИПКЕ У ЈЕРМЕНИЈИ: Званичница америчке агенције УСАИД у Јеревану, где је премијер окренуо леђа Рисији

Tanjug

Kako je saopšteno iz Stejt departmenta, poseta je imala za cilj da potvrdi podršku SAD suverenitetu, nezavisnosti, teritorijalnom integritetu i demokratiji Jermenije i da pomogne u rešavanju humanitarnih potreba koje proističu iz nedavnog nasilja u Nagorno Karabahu. Dok su se reke jermenskih izbeglica slivale iz Karabaha ka Jermeniji, Paureva je objašnjavala:

- Predsednik Bajden je poslao mene i našu delegaciju ovde posle vaših poziva, da podvučemo duboku posvećenost SAD suverenitetu, teritorijalnom integritetu i demokratiji Jermenije. Znam, kao šefica USAID, da naš rad sa jermenskim narodom i vladom nikada nije bio tako intenzivan i važan kao sada. Nadam se da ću doći ponovo da razgovaramo o vrstama stvari koje radimo da bismo ojačali vašu demokratiju. Na ovom putovanju fokusirani smo na neposrednu krizu, humanitarne potrebe ljudi u Nagornom Karabahu i onih koji su pobegli odatle - navodi se u saopštenju šefice USAID.

Fokus američke agencije, koja je, inače, aktivna u više od 100 država i ima godišnji budžet od gotovo 30 milijardi dolara, na Jermeniju, međutim, nije "od juče". Štaviše, SAD nisu štedele na probranim projektima u doskorašnjoj ruskoj saveznici.

USAID je, naime, lane potrošio 33,7 miliona dolara na Jermeniju. Skoro polovina ovog iznosa bila je usmerena na projekte vlade i civilnog društva. USAID trenutno traži izvođače za turizam, reagovanje na katastrofe i PR projekte u Jermeniji, prenosi RT.

Prema sajtu američke vlade za ugovaranje, Stejt department trenutno planira da angažuje pravnog konsultanta da prepiše jermenske zakone o radu, potroši 1,5 miliona dolara na inicijative za borbu protiv korupcije i kupi simulator za obuku vatrenog oružja za jermensku policiju, koji je Pašinjan obećao da će koristiti kao odgovor protiv demonstranata.

Stejt department je već platio trustu mozgova koji finansiraju USAID, EU i Ujedinjeno Kraljevstvo, skoro 30.000 dolara za "razotkrivanje manipulacija i klevetanja kampanja u Jermeniji", pored finansiranja obuke antipropagande za jermenske novinare. Još 70.000 dolara potrošeno je na promociju američkih državnih medija na jermenskoj TV, dok je 25.000 dolara izdvojeno za programe "LGBT podrška".

Pored toga, Pentagon trenutno nastoji da izgradi objekat za "smanjenje biološke pretnje" u Jermeniji. Iako je opis ovog objekta koji je dao Pentagon nejasan, Rusija je optužila SAD da koriste slične laboratorije u Ukrajini za istraživanje i proizvodnju biološkog oružja.

Priveden separatista

AZERBEJDžANSKA granična služba potvrdila je juče da je privela bivšeg visokog separatističkog zvaničnika jermenske administracije Nagorno Karabaha Rubena Vardanjana dok je pokušavao da ode u Jermeniju. Vardanjan je odveden u Baku i predat drugim državnim agencijama, navodi azerbejdžanska granična služba. Vardanjan, milijarder, investicioni bankar, bio je šef vlade Nagorno Karabaha od novembra 2022. do februara 2023. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)