NOVE BAZE SJEDINJENIH DRŽAVA NA PACIFIKU: Vojna uporišta u Palauu i na istočnim Filipinima, uz postojeća, "okružuju" Kinu

A.Vojinović

27. 09. 2023. u 07:00

POD velom poruke koju je sa govornice Generalne skupštine UN nedavno uputio američki predsednik Džozef Bajden rekavši da konkurencija između SAD i Kine ne sme prerasti u sukob, Vašington planira da otvori još novih vojnih baza u kineskom dvorištu, tačnije, Južnom Pacifiku.

НОВЕ БАЗЕ СЈЕДИЊЕНИХ ДРЖАВА НА ПАЦИФИКУ: Војна упоришта у Палауу и на источним Филипинима, уз постојећа, окружују Кину

Foto Tanjug/AP

Dogovor bi mogao da padne na trodnevnom samitu Foruma američkih i pacifičkih ostrva u Beloj kući, koji se danas završava, a tokom kog je Bajden ugostio lidere 18 pacifičkih ostrvskih država. Nova vojna uporišta SAD bi mogle da uspostavi u državi Palau i istočnim Filipinima.

Predsednik Palaua Surangel Vips zatražio je od vlade SAD da rasporedi raketni sistem "Patriot" na površini njegove zemlje kako bi ona mogla da se brani od potencijalnih kineskih napada, prenose azijski mediji. Prijatan prijem koji je američki lider priredio za šefove ostrvskih država, inače, drugi po redu, ima za cilj produbljivanje odnosa i saradnje između ostrvskih zemalja i SAD nauštrb Pekinga, sa kojim se Vašington dugo bori oko prevlasti u Južnom kineskom moru.

Bajden je na skupu u Beloj kući obećao da će pokušati da ubedi Kongres da obezbedi dodatnih 200 miliona pomoći za ovaj region. U razgovoru sa liderima u Beloj kući u ponedeljak, Bajden je govorio o američkoj kampanji iz Drugog svetskog rata protiv Japana i, ne navodeći Kinu, implicirao da je druga vrsta bitke sada u toku, preneo je "Njujork Tajms".

- Kao i naši preci tokom Drugog svetskog rata znamo da će veliki deo istorije sveta biti napisan širom Pacifika tokom narednih godina. I kao i oni, dugujemo sledećoj generaciji da zajedno napišemo tu priču - istakao je Bajden.

Povratak "zaboravljenih"

KINEKSI mediji ismevali su napore SAD za širenjem uticaja u pacifičkom regionu. Pekinški list "Čajna dejli" piše da su pacifičke ostrvske zemlje bile u velikoj meri zaboravljene od Zapada sve donedavno, kada su SAD i njihovi saveznici počeli da gledaju na Kinu kao na rivala. "Odjednom, region je postao oblast interesovanja na njihovoj geopolitičkoj šahovskoj tabli", navodi list.

Zvaničnici iz Bajdenove administracije ističu da njihov cilj nije izričito da se takmiče sa Kinom, ili da traže od zemalja da biraju između Vašingtona i Pekinga, već da pomognu "da se osigura slobodan i otvoren Pacifik koji je miran i gostoljubiv za komercijalni brod". No, akutelni i skorašnji potezi američke vlade tvrde drugačije.

SAD su nedavno dogovorile sa Filipinima o korišćenju još četiri vojne baze na njihovoj teritoriji, a spekuliše se da bi američka vojska mogla da dobije pristup u još pet njihovnih kasarni. Nova vojna uporišta SAD bi mogao da ima na istoku Filipina, tačnije, na ostrvima Samar, Lehte i Mindanao, pišu japanski mediji. Takođe, Vašington je ove godine uspeo da dobije zeleno svetlo i za otvaranje vojnih baza u Papui Novoj Gvineji. Osim toga, SAD su lane otvorile ambasade na Solomonskim ostrvima i Tongi, a planiraju da otvore ambasade početkom sledeće godine u Vanuatuu.

No, SAD, bar zasada, ne mogu da računaju na "pristup" Solomonskim ostrvima, s obzirom na to da je njihova vlada ranije potpisala bezbedonosni sporazum sa Pekingom. Osim toga, premijer Manaseh Sogavare nije došao na ovogodišnji samit u Beloj kući.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)