MULTIPOLARNOST JE NAŠA STVARNOST: Lideri Nemačke, JAR i Irana na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o važnim promenama

A.Vojinović

21. 09. 2023. u 07:30

REFORMA Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, mulitopolarnost, veće zalaganje za ispunjenje ciljeva zacrtanih do 2030, uključujući smanjenje rastućih nejednakosti u svetu, obeležili su govore većeg broja učesnika 78. zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku. Posebno je zanimljivo da je nemački kancelar Olaf Šolc, lider vodeće evropske ekonomije, istakao da se savremeni svet ne vrti oko dve velike sile, kao u doba Hladnog rata.

МУЛТИПОЛАРНОСТ ЈЕ НАША СТВАРНОСТ: Лидери Немачке, ЈАР и Ирана на Генералној скупштини Уједињених нација о важним променама

Tanjug

- Multipolarnost nije normativna kategorija, već opis današnje stvarnosti - podvukao je Šolc, izrazivši potrebu da se poveća zastupljenost UN kako bi se odrazio multipolarni svet, posebno u sastavu Saveta bezbednosti.

On je ukazao i na potrebu za reformisanjem multilateralnih razvojnih banaka, "u svetlu dužničke krize sa kojom se suočavaju mnoge zemlje i potrebe da se mobilišu resursi za ključna globalna javna dobra, kao što su klimatske akcije i očuvanje biodiverziteta". Nemačka će u ove svrhe, najavio je, investirati 305 miliona evra u Svetsku banku, za koju se očekuje da će otvoriti preko dve milijarde evra dodatnih zajmova.

I predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa, koji je nedavno predsedavao samitu BRIKS u Johanezburgu, podsetio je da je i ovaj veliki sastanak lidera ekonomija u razvoju potvrdio da Savet bezbednosti UN mora da se reformiše. On je alarmirao kolege u publici rekavši da, iako bi svaki njihov napor trebalo da bude usmeren ka realizaciji Agende za održivi razvoj 2030. godine, fokus zemalja članica je ponovo skrajnut zbog rata. On je pozvao međunarodnu zajednicu da ulaže u prevenciju sukoba i izgradnju mira.

- Ne ostavljati nikoga iza sebe - to je dužnost koju svi imamo - rekao je on, aludirajući na obećanje koje je međunarodna zajednica dala usvajanjem Agende za održivi razvoj 2030. godine.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi, sa Kuranom u rukama, poručio je za govornicom u Njujorku da svet dostiže kritičnu raskrsnicu pošto, kako je naglasio, novi poredak nezapadnih država želi da ostvari bliže ekonomske i političke veze.

- Globalni pejzaž prolazi kroz promenu paradigme ka međunarodnom poretku u nastajanju, na putanji koja nije reverzibilna. Kako su se pojavile nezapadne sile, postoji kolektivna nada za novi i pravičan svetski poredak - rekao je.

Raisi je takođe kritikovao zapadne sile zbog, kako je tvrdio, otvorenog pokušaja podrivanja stabilnosti u regionu, tvrdeći da zapadne obaveštajne agencije premeštaju teroriste širom regiona na "veoma ciljani način".

Na marginama Generalne skuštine UN sastali su se turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji su razgovarali o unapređenju saradnje dve zemlje, kao i skorim međusobnim posetama.

Gorući problem klimatske promene

KLIMATSKE promene tema su koju nije mogao da zaobiđe skoro nijedan lider u Njujorku označivši ovaj problem kao gorući. Šolc je napomenuo da su mnogo zemlje u razvoju uz industrijski najrazvijene države postale veliki doprinosioci globalnim emisijama. "Umesto da čekamo druge, svi zajedno moramo da učinimo više da bismo postigli pariske klimatske ciljeve", rekao je Šolc. Ramafosa je istakao da se 17 svetskih klimatskih žarišta nalazi u Africi. "Afrika je najmanje odgovorna za klimatsku štetu koja je prouzrokovana, ali snosi najveći teret", rekao je on, pozivajući svetske lidere da ubrzaju dekarbonizaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)