(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Hladan tuš za Zelenskog u Vašingtonu; Rusi napreduju na više pravaca, VSU pokušava proboj na jugu (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

20. 09. 2023. u 06:22 >> 02:29

RAT u Ukrajini – 574. dan.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Хладан туш за Зеленског у Вашингтону; Руси напредују на више праваца, ВСУ покушава пробој на југу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Noćni napad na Krim

Nešto posle ponoći, iznad Jevpatorije, Mihajlovke i Ivanovke oboreno je sedam dronova od strane raketnih sistema PVO Pancir-S1 i streljačkih odreda.

Sudeći po geografiji naleta, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da pogode aerodrom kod Novofedorovke. Najmanje još tri bespilotne letelice uništile su jedinice 31. divizije RV i PVO kod Sevastopolja.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Hronika ratnih dešavanja: Ruske jedinice napreduju na više pravaca kod Kremne, VSU pokušava proboj na jugu

Ruske trupe su ponovo koristile bespilotne letelice Gerani-2 za uništavanje ciljeva VSU u pozadini. U Poltavskoj oblasti, dronovi su udarili u rafineriju nafte u Kremenčugu: preduzeće je privremeno obustavilo rad.

Ilustracija telegram rybar

Na Starobeljskom frontu, ruske trupe su izvršile niz smelih upada na položaje ukrajinskih oružanih snaga. U blizini Kremene, jedinica Vazdušno-desantnih snaga, uz podršku BMP-2, izvršila je napad na uporište Oružanih snaga Ukrajine i izbacila VSU iz njega. Sličan napad dogodio se i u rejonu šumarije Serebrjanski, gde su ruske jurišne jedinice posle artiljerijske pripreme zauzele položaje Oružanih snaga Ukrajine. Grupa militanata Azova presretnuta je u sektoru Torskog. Pretrpevši gubitke, VSU se povukao u šume.

Foto Tanjug/AP

 

Na Soledarskom frontu, nastavljaju se žestoke borbe na južnom krilu odbrane Bahmuta za Klešćejevku: ukrajinske formacije ne prestaju da pokušavaju da prošire zonu kontrole u ​​selu, ali ih ruske trupe zaustavljaju koncentrisanom artiljerijskom vatrom.

U oblasti Vremjevske izbočine vode se pozicione borbe. Strane sprovode međusobno izviđanje i izvode artiljerijske udare. Oružane snage Rusije aktivno koriste avijaciju i bespilotne letelice kamikaze za uništavanje oklopnih vozila i za protivbaterijski rat.

VSU vrši juriše na položaje Oružanih snaga Rusije, ali zahvaljujući izviđanju, grupe VSU upadaju u zasedu i uništavaju se na prilazima između drvoreda.

Foto Tanjug/AP

Na zaporoškom pravcu glavne vojne operacije se odvijaju južno od Orehova u oblasti Rabotina. VSU pokušava da akumulira snage za nove napade u pravcu Verbovoga i Novoprokopovke. Koncentraciju ometaju artiljerijski udari i dronovi kamikaze FPV-UAV. Na zapadu, u oblasti Lobkovoje i Pjatihatki, situacija je slična. VSU još ne pokušava da napadne velikim snagama, delujući u malim grupama i dovodeći pojačanja.

Foto Tanjug/AP

U pravcu Hersona ukrajinske formacije nastavljaju da pokušavaju da se učvrste i prošire oblast delovanja na Dnjeparskim ostrvima. Pokušaji VSU su sprečeni artiljerijskom i minobacačkom vatrom. U nekim slučajevima se koriste i bespilotne letelice. Artiljerija i avijacija rade na mestima snabdevanja i koncentracijama Oružanih snaga Ukrajine. U Burgunki je vazdušni napad uništio skladište goriva i maziva, a u Nikolajevki - privremeno mesto razmeštaja trupa VSU.

 

Hladan tuš za Zelenskog: Ništa od ATACMS

Ukrajina neće dobiti rakete dugog dometa ATACMS za napade na Krim, navodi izveštač Foks njuza Lukas Tomlinson, pozivajući se na zvaničnike.

Ukrajina neće dobiti ATACMS, taktičke balističke rakete dometa 190 milja koje je Zelenski hitno zatražio da uništi ruske snage na Krimu i drugim teritorijama pod ruskom kontrolom, „u skorije vreme“, kažu zvaničnici. Vest dolazi dan pre posete Zelenskog Beloj kući sa Bajdenom“, rekao je Tomlinson.

Foto: Profimedia/Ilustracija

POGLEDAJTE - Preciznost 100 odsto: Rad artiljerijskog oružja „Tornado-S“ (VIDEO)


Preciznost višecevnog bacača raketa „tornado-s“ prilikom upotrebe savremene municije dostiže 100 odsto, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

-Jedinice koje rukuju sistemima 'tornado-s' izvode precizne napade na ključne vojne objekte protivnika. Artiljerija navođenim raketama uništava uporišta na liniji fronta, stanice za istovar opreme, municije i goriva, skladišta i kamuflirana komandna mesta. Preciznost pogotka prilikom korišćenja savremene municije dostiže 100 odsto. Nije iznenađujuće što neprijateljske obaveštajne jedinice neprekidno, ali bezuspešno pokušavaju da otkriju lansirne položaje sistema, kao i skloništa, navodi se u saopštenju.

 

 

Ukrajinci raketirali Donjeck

Ukrajinske Oružane snage gađale su istočni deo Donjecka protivradarskim raketama „HARM“, saopštile su hitne službe regiona.

Za sada nema informacija o žrtvama i materijalnoj šteti.

 

Foto Tanjug/AP

 

Oborene dve rakete storm šedou

Dve britanske rakete dugog dometa „storm šedou“ presretnute su iznad Hersonske oblasti, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora oblasti Vladimir Saldo na svom Telegramu.

Foto CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux /

Prema njegovim rečima, jednu raketu oborili su sistemi PVO, a drugu su presrela sredstva za radioelektronsko ratovanje.

On je dodao da u napadu nije bilo povređenih, niti materijalne štete.

 

Kijev trvdi da je pogodio mete na Krimu

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je pogodila komandni centar ruske Crnomorske flote u blizini Sevastopolja na Krimu.

Iz Kijeva nisu naveli više detalja o napadu, prenosi Rojters.

Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev, koga je postavila Moskva, saopštio je da su sistemi za protivazdušnu odbranu odbili raketni napad na taj grad.

Foto Tanjug/AP

On je dodao da je u Sevastopolju trenutno mirna situacija, prenosi TASS.

-Informacije on mogućoj šteti i žrtvama usled tek treba da budu razjašnjene. Sve službe za hitne slučajeve su na terenu, napisao je Razvožajev na Telegramu.

Osuđeni ratni zločinci: Ubijali civile u Marijupolju

Vrhovni sud DNR osudio je ukrajinskog vojnika na 25 godina zatvora zbog toga što je pucao na civila u Marijupolju, saopšteno je za Sputnjik u Tužilaštvu DNR.

Takođe, Vrhovni sud je četvoricu ukrajinskih marinaca koji su pucali u civila u Marijupolju osudili na 26 i 27 godina zatvora.

-Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike doneo je presudu u krivičnom predmetu protiv 26-godišnjeg Andreja Kameneva, 28-godišnjeg Antona Liverčuka, 28-godišnjeg Sergeja Griciva, 24-godišnjeg Jurija Kučerjavenka - vojnici posebnog bataljona 36. odvojene brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine... Kamenev „osuđen na 26 godina zatvora za izdržavanje u kaznenoj koloniji visokog obezbeđenja. Liverčuk, Griciv i Kučerjavenko – 27 godina zatvora, služiće u kaznenoj koloniji visoke bezbednosti“, navodi se u saopštenju.

Sud je utvrdio da su 10. aprila 2022. Kamenjev, Liverčuk, Griciv i Kučerjavenko bili na borbenom položaju u blizini Mariupoljskog metalurškog kombinata po imenu Ilič. Na borbenom dežurstvu priveli su 57-godišnjeg nenaoružanog civila. Pošto su od komandanta dobili naređenje da ga likvidiraju, odveli su ga u podrum i streljali.

Foto Tanjug/AP


Marinci su proglašeni krivim po paragrafima "f", "l" deo 2 tbsp. 105 Krivičnog zakonika Ruske Federacije (ubistvo koje je izvršila organizovana grupa, motivisano političkom i ideološkom mržnjom), deo 1 čl. 356 Krivičnog zakonika Ruske Federacije (surovo postupanje prema civilima na okupiranoj teritoriji).

Brifing MO Rusije: Likvidirane 4 diverzantske grupe VSU, oboren Su-24M

Ruska vojska je u donjeckom pravcu odbila pet napada ukrajinskih snaga koje su izgubile do 175 vojnika. U južnodonjeckom pravcu protivnik je izgubio do 135 vojnika;

U krasnolimanskom pravcu odbijena su dva napada, a ukrajinska vojska je za dan izgubila do 70 vojnika;

U zaporoškom pravcu odbijena su tri napada protivnika, koji je izgubio do 35 vojnika;

U hersonskom pravcu za dan su likvidirane četiri grupe ukrajinskih specijalnih snaga. Protivnik je izgubio preko 60 vojnika;

U kupjanskom pravcu likvidirano je preko 65 ukrajinskih vojnika, protivvazdušni sistem M1097 „avendžer“ američke proizvodnje, haubica M109 „paladin“, dva sistema M777;

U Nikolajevskoj oblasti oboren je ukrajinski bombarder Su-24M, a u Dnjepropetrovskoj oblasti pogođen je ukrajinski lovac Mig-29.

 

Borbe se i dalje vode za Klešćejevku

Ruske jedinice učvrstile su se na visoravnima na severu Klešćejevke, borbe za naseljeno mesto se nastavljaju, rekao je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin.

-Za naselje se vode borbe, ne prestaju još od pre oslobođenja Artjomovska... Od naselja praktično ništa nije ostalo, neprijatelj je sada na jugozapadu, pokušao je da se domogne uporišta na periferiji. Sa severnog dela, gde je deo visoravni, ukopane su Oružane snage Rusije. Samo naselje je u sivoj zoni, rekao je Pušilin.

Prema njegovim rečima, Andrejevka ostaje pod vatrenom kontrolom Oružanih snaga Rusije, ali tamo nema mogućnosti da se vojska učvrsti.

 

Dronovi oboreni iznad Sevastopolja

Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su bespilotne letelice u predgrađu Sevastopolja, napisao je gubernator Mihail Razvožajev na Telegram kanalu.

Jedan dron je pao u vinograd, niko nije povređen.

"Lancet" pokazao svoje mogućnosti

Telegram kanal "Dnjeprovski Rubež" objavio je snimak kako ruski dron-kamikaza "lancet" pogađa ukrajinski lovac MiG-29 na aerodromu Dolgincevo, istočno od Krivog Roga. Dron kamikaza udario je u kokpit aviona.


 

Stoltenberg: Ukrajini potrebna sredstva za PVO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su Ukrajini potrebna sredstva protivvazdušne odbrane, kao i rezervni delovi i održavanje naoružanja koje su već isporučile zapadne zemlje, prenosi Rojters.

„Postoji hitna potreba za sredstvima protivvazdušne odbrane, kao i za municijom, održavanjem, rezervnim delovima“, rekao je on.

Pre toga, kolumnista Džozef Bosko, pišući za Hil, rekao je da bi Kijev trebalo da prihvati ideju o mogućoj kapitulaciji tokom drugog predsedničkog mandata aktuelnog šefa Bele kuće Džozefa Bajdena ili bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa. On napominje da čak i ako Bajden ostane na funkciji, šef ruske države Vladimir Putin će postići svoj geostrateški cilj.

 

FOTO: Tanjug/AP

Duda: Ukrajina je davljenik

Poljski predsednik Andžej Duda uporedio je Ukrajinu sa davljenikom koji se hvata za sve i preti da potopi sve one koji pokušavaju da mu pomognu, prenosi Rojters.

- Davljenik je izuzetno opasan jer može da vas povuče za sobom. Može jednostavno da udavi spasioca - rekao je on na konferenciji za štampu nakon govora u Generalnoj skupštini UN, komentarišući spor oko ukrajinskog žita.

Oboreni dronovi iznad Belgorodske i Orlovske oblasti

Sistemi protivvazdušne odbrane Rusije uništili su ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske i Orlovske oblasti, saopštila je Moskva.

Kijev: Napad na Ukrajinu sa 24 drona kamikaze

Ruske trupe su noću napale Ukrajinu sa 24 drona kamikaze, od kojih je 17 uništeno protivvazdušnom odbranom, navodi Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, prenosi Ukrinform.

"Nema novca za Ukrajinu"

Volodimir Zelenski je došao u Sjedinjene Države u pogrešno vreme; Kongres nema novca za njega. Ovo je saopštio predstavnik Bajron Donalds u intervjuu za novinski resurs Recount.

- Prva stvar koju ću vam reći je da trenutno nema novca za Ukrajinu u Predstavničkom domu. Nema ga - rekao je on.

Kongresmen je dodao da sada „nije najbolje vreme“ za posetu Zelenskog Sjedinjenim Državama. Donalds je takođe ukazao na američki budžetski deficit i optužio predsednika Džoa Bajdena da podstiče sukob u Ukrajini, prenose RIA novosti. 

BONUS VIDEO:

SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024