RAT U UKRAJINI: Pušilin: Ruske trupe u protekla 24 sata popravile svoje položaje na frontu

Novosti online

14. 09. 2023. u 07:30 >> 22:19

RAT u Ukrajini ušao je u 568. dan. Ukrajinske snage napale su u sredu fabriku u Sevastopolju i brodove Crnomorske flote. Nemačka je isporučila Kijevu još 20 oklopnih vozila „marder“ sa municijom. Ruska vojska vodi aktivnu odbranu uništavajući ukrajinske snage tokom njihove kontraofanzive, izjavio ministar odbrane Sergej Šojgu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Пушилин: Руске трупе у протекла 24 сата поправиле своје положаје на фронту

Foto Tanjug/AP

Duda: Agresija na Ukrajinu vidljiv znak ponovnog rađanja ruskog imperijalizma


Invazija na Ukrajinu je vidljiv znak ponovnog rađanja ruskog imperijalizma, izjavio je danas poljski predsednik Andžej Duda na Ekonomskom forumu u Krinici, dodajući da je u svetlu toga Poljska odlučila da značajno ubrza svoj program vojne modernizacije.

- Za sve nas koji živimo u ovom delu Evrope, ruska agresija na Ukrajinu je vidljiv znak ponovnog rađanja ruskog imperijalizma, a za nas ruski imperijalizam predstavlja vrlo verovatnu perspektivu Rusije da pokuša da proširi svoju sferu uticaja - rekao je poljski predsednik, prenosi poljski Tv kanal "TVP World".

Duda je naveo da se to manifestuje u vidu raznih ekonomskih aktivnosti koje je Rusija preduzela u poslednjih nekoliko decenija, kao što su pokušaji Moskve da otkupi poljske strateške kompanije, zaustavi isporuke gasa iz gasovoda Jamal Poljskoj, kao i izgradnju gasovoda Severni tok, što je Rusija uradila u saradnji sa Nemačkom, uprkos, kako je dodao, upozorenjima Poljske da bi projekat ugrozio zemlje takozvanog istočnog krila NATO-a.

Kako je naglasio predsednik, Poljska je bila spremna za tu mogućnost, pošto je ranije izgradila TNG terminal u severozapadnoj luci Svinoujšće, nekoliko gasnih interkonektora i gasovod kojim se iz Norveške isporučuje morski prirodni gas. 

Zahvaljujući tim koracima, dodao je, Poljska je bila spremna da zadovolji svoje potrebe za prirodnim gasom kada su Rusi prekinuli snabdevanje.

- Zato smo odlučili da preduzmemo spektakularno ubrzanje modernizacije Poljske vojske. Ono što je planirano da traje nekoliko godina ili čak decenija počelo je da se sprovodi tempom o kakvom niko u Poljskoj nije ni sanjao - naglasio je Duda.

On je istakao važnost jačanja vojske Poljske kao sredstva odvraćanja od ruske agresivne politike, kao i posvećenost Poljske da ispuni svoje obaveze kao članica NATO-a i ulogu Alijanse u garantovanju bezbednosti, nezavisnosti i suvereniteta Poljske.

Poljski predsednik je rekao da je uveren da su zemlje NATO-a dovoljno odgovorne i jake da se ne zamaraju onim što Rusija želi.

- Snaga NATO-a je dovoljna da Rusiju postavi na njeno mesto i natera je da deluje u skladu sa normama međunarodnog prava. Pitanje je da li NATO ima mentalne sposobnosti da to uradi, jer što se tiče vojnog potencijala, nemam nikakve sumnje - poručio je Duda.

Ekonomski forum u Krinici najveća je konferencija političkih i ekonomskih elita u Centralnoj i Istočnoj Evropi.
 

 

Šon Pen želeo da pretopi svoje Oskare u metke za "pucanje na Ruse"


Američki glumac Šon Pen je poklonio jednu od svojih statueta Oskara ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom tokom posete Kijevu 2022. godine sa idejom da se statua "pretopi u metke" i iskoristi za odbranu od ruske intervencije. 

On je objasnio da je, nakon odluke Američke akademije za film da ne dozvoli Zelenskom da govori na ceremoniji dodele Oskara 2022. godine, odlučio da Zelenskom pokloni statuu Oskara. 

- Pomislio sam, pa, dođavola s tim... Daću ih Ukrajini . One se mogu istopiti u metke kojima mogu pucati na Ruse - rekao je on u intervjuu za časopis "Variety".

Pen je u svojoj karijeri osvojio dva Oskara, oba u kategoriji najboljeg glumca, 2003. za "Mističnu reku" i 2008. za film "Milk".

Od početka sukoba u Ukrajini, Pen je već nekoliko puta dolazio u Kijev , gde je Zelenskom uručio Oskara i obećao da će snimiti „dokumentarni film o Majdanu i vojnim operacijama“.

Na video snimku koji je Zelenski objavio na Instagramu u novembru 2022, može se videti kako dvostruki dobitnik prestižne filmske nagrade  uručuje Oskara ukrajinskom lideru tokom njihovog sastanka u Kijevu.

Zelenski je glumcu poklonio Orden za zasluge III stepena za  „iskrenu podršku i značajan doprinos popularizaciji Ukrajine u svetu“.


Pen je takođe nazvao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog prijateljem. Prema rečima umetnika, njegov mozak je „potpuno ispunjen kiseonikom“, a njegove „oči su bistre“.

- Znao sam da ili neću ništa osetiti ili ću sebi dozvoliti da se zaljubim u njega - rekao je glumac.

 

 

Lavrov: Moskva će razmotriti predloge o Ukrajini u skladu sa interesima Rusije

 Moskva će razmotriti sve ozbiljne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini ako budu u skladu sa legitimnim interesima Rusije, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Spremni smo da razmotrimo sve ozbiljne predloge koji će uzeti u obzir realnost na terenu i osnovne legitimne interese Ruske Federacije -  rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Mjanmara Tanom Šveom, prenosi TASS.

On je dodao da su neke zemlje na globalnom jugu već poslale Rusiji inicijative za rešavanje sukoba u Ukrajini, „očigledno vođene iskrenim motivima“.

Lavrov je takođe primetio da Moskva visoko ceni „utegnutu, uravnoteženu, objektivnu poziciju Mjanmara u vezi sa onim što se dešava u Ukrajini“.

Planovi NATO-a da utiče na azijsko-pacifički region predstavljaju posebnu opasnost, rekao je ruski ministar.

- Naravno, posebnu opasnost predstavljaju otvoreni planovi NATO-a da se infiltrira u Azijsko-pacifički region i uspostavi sopstvena pravila - dodao je.

Lavrov je podsetio da su na nedavno održanom Istočnoazijskom samitu u Džakarti sve zemlje regiona jasno izrazile podršku očuvanju arhitekture u centru Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN). 

- Nastavićemo da ih aktivno podržavamo u tome - poručio je ruski šef diplomatije.

 

 

Rumunija uvela dodatna ograničenja u vazdušnom prostoru uz granicu sa Ukrajinom


 Rumunija je uvela dodatna ograničenja u delovima svog vazdušnog prostora uz granicu sa Ukrajinom, s obzirom da su ruski napadi na luke u ukrajinskom delu Dunava intenzivirani, saopštilo je danas rumunsko Ministarstvo odbrane.

Fragmenti dronova nakon ruskih napada pronađeni su na teritoriji Rumunije, članice NATO, tri puta nakon takvih napada ovog meseca, preneo je Rojters.

Rumunija je prvo uvela ograničenja duž granice sa Ukrajinom u maju prošle godine, do osam kilometara unutar nacionalnog vazdušnog prostora, do visine do 1.000 metara.

Ministarstvo je danas saopštilo da je nametnulo dodatna ograničenja između njenih luka na Dunavu Sulina i Galati do 30 kilometara unutar nacionalnog vazdušnog prostora do visine od 4.000 metara.

- U zabranjenim zonama nije dozvoljen let letelica sa posadom ili bez posade, osim državnim avionima ... i u hitnim situacijama - navodi se u saopštenju Ministarstva.

S obzirom na intenziviranje ruskih napada na ukrajinske luke, mere za proširenje ograničenja bile su neophodne da se osigura efikasnije praćenje i kontrola vazdušnog prostora, dodaje se u saopštenju.

Rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je na razgovor ruskog otpravnika poslova dva puta nakon otkrića frgmenata dronova na rumunskom tlu, navela je agencija.

Ministarstvo odbrane treba da rasporedi dodatne trupe na jugoistok Rumunije u blizini granice i poveća patrole i posmatračke tačke, kako bi sprečila rizike po lokalno stanovništvo.
 

 

ŠOLC SE NE STIDI NATO AGRESIJE NA JUGOSLAVIJU: Nemački kancelar poredi bombardovanje i pomoć Ukrajini

Vojna podrška Ukrajini, po važnosti za Nemačku, može se uporediti sa učešćem u bombardovanju Jugoslavije, kada je Berlin upotrebio svoje oružane snage prvi put nakon pada fašizma, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc u podkastu radija Kosmo (kompanija WDR).

Prema njegovim rečima, intervencija NATO-a u događajima na Balkanu i ukrajinska kriza postali su za Nemačku „smena epoha“ i prekretnica.

- Ovaj rat (u Jugoslaviji) bila je prva smena epoha, pošto je Nemačka prvi put odlučila da interveniše u takvoj situaciji sopstvenim oružjem - reko je nemački kancelar.

Šolc je takođe primetio da je rat u Jugoslaviji odigrao ulogu u njegovoj političkoj karijeri, pošto je 1998. godine izabran u Bundestag.

- Praktično prva odluka koju sam tada morao da donosim ​​bila je nemačko učešće u mirovnoj misiji u Jugoslaviji, koja je takođe bila vojna operacija za zaustavljanje ubijanja - naglasio je on.

Osim toga, Šolc je „pacifikacijom“ regiona nazvao želju da se države koje su nastale raspadom Jugoslavije pridruži EU u okviru „Berlinskog procesa“ (mini šengena).

(Sputnjik)

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

MINISTARSTVO ODBRANE RUSIJE: Oružane snage Ukrajine pokušale su bespilotnim plovilima da napadnu raketni brod

Oružane snage Ukrajine pokušale su bespilotnim plovilima da napadnu raketni brod - lebdelicu Crnomorske flote "Samum", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Brod je uništio plovilo protivnika koje mu se približavalo.

Ovo prvi prvi takav slučaj. Ruska vojska je rano ujutru uništila pet bespilotnih dronova Oružanih snaga Ukrajine u Crnom moru koji su pokušali da napadnu brod "Sergej Kotov".

 

(Sputnjik)

Pušilin: Ruske trupe u protekla 24 časa malo popravile svoje položaje

Vršilac dužnosti lidera DNR Denis Pušilin demantovao je saopštenja iz Kijeva da su ukrajinske snage, navodno, zauzele selo Andrejevka kod Artjomovska.

- Izjave ukrajinskih propagandista o zauzimanju Federalnog univerziteta u Andrejevki su samo još jedna laž. U ovom trenutku situacija je sledeća: nastavljaju se žestoke borbe u oblasti Kleščejevke i Andrejevke - naglasio je on.

Pušilin je dodao da su ruske trupe u protekla 24 časa malo popravile svoje položaje u ovoj oblasti.

Vršilac dužnosti lidera DNR je podsetio da je nedavno Kijev saopštio da su zauzeli i sela Opitno u pravcu Avdejevske. Prema njegovim rečima, tada je u to verovala i sama ukrajinska vojska, koja je krenula da utvrđuje položaje i našla se pod vatrom boraca Prvog armijskog korpusa.

(Sputnjik)


Zelenski na sastanku Saveta bezbednosti UN?

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski bi sledeće nedelje mogao da se pojavi na sastanku Saveta bezbednosti UN za istim stolom sa predstavnikom Rusije, piše portal „Politiko“, pozivajući se na diplomate.

Kako je rekao visoki zvaničnik ukrajinske vlade, Zelenski se nada da će dobiti podršku drugih zemalja tokom svog govora na Generalnoj skupštini UN, kao i na sastancima sa stranim liderima.

- Ako se sledeće nedelje održi specijalno zasedanje Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, kako očekuju neke diplomate, Zelenski bi mogao da javno iznese svoj stav za istim stolom sa ruskim predstavnikom - navodi se u tekstu.

Zelenski namerava da u Njujorku dobije podršku za svoj mirovni plan od deset tačaka, kao i da nađe rešenje za prehrambenu krizu.

Generalna skupština UN održaće se od 19. do 26. septembra.

Lukašenko sutra kod Putina

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko putuje sutra u Rusiju na razgovore sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, objavila je danas beloruska državna novinska agencija Belta.

Foto: Printscreen/RT

Granatiran autobus u Donjecku, ranjene dve osobe

U ukrajinskom granatiranju Petrovskog okruga Donjecka oštećen je autobus, dve osobe su ranjene, saopštio je gradonačelnik administrativnog centra DNR Aleksej Kulemzin na svom Telegramu.

Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za zločine Ukrajine prethodno je saopštio da su ukrajinske snage ispalile tri granate kalibra 155 mm na tu oblast.

Novi paket pomoći SAD Ukrajini

Ukrajina će dobiti 1,25 milijardi dolara od Sjedinjenih Američkih Država preko povereničkog fonda Svetske banke, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo finansija.

- Sredstva će biti iskorišćena za podršku ugroženim slojevima stanovništva, kao i državnim službenicima, nastavnicima, lekarima i radnicima službi za hitno reagovanje - navodi se u saopštenju.

Oglasio se italijanski ministar odbrane

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto izrazio je nadu da će se rešenje za sukob u Ukrajini naći u roku od sedam do osam meseci, prenosi italijanski list „Republika“.

Jedna oblast poginula u Kurskoj oblasti

Jedna osoba je poginula u ukrajinskom granatiranju pograničnog sela Tjotkino u Kurskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt na svom Telegramu.

Belgorodska oblast granatirana više od 130 puta

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata granatirala pogranične oblasti Belgorodske oblasti više od 130 puta, uključujući i grad Šebekino, koji je granatiran 16 puta, a oštećene su zgrade preduzeća, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov na svom Telegramu.

On je dodao da su na Valujski okrug ispaljene dve rakete iz sistema „grad“. U napadu nije bilo povređenih, ali su na dva društvena objekta polupana stakla.

Gladkov je naveo i da su iznad sela Tuljanka sistemi PVO oborili bespilotnu letelicu avionskog tipa.

DNR: Kijevske snage svakodnevno kasetnom municijom gađaju Donjeck

Ukrajinske snage svakog dana ispaljuju američke kasetne granate na donjecko gradsko područje, saopštio je savetnik v.d. lidera DNR Jan Gagin.

Prema njegovim rečima, ukrajinske snage već duže vreme koriste kasetnu municiju, uglavnom protiv civilnog stanovništva, gađajući gradove, a posebno Donjeck. On je podsetio da su ranije, na primer, Oružane snage Ukrajine vršile daljinsko miniranje podmunicijom – protivpešadijskim minama „lepestok“.

Gagin je naglasio da kasetna municija predstavlja dvostruku opasnost – podmunicija ne deluje uvek odmah i postaje „nekontrolisana mina koje se često zaglavljuje u krošnjama drveća“.

Od početka specijalne vojne operacije Ukrajina je izgubila oko pola miliona svojih vojnika, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, kada se govori o gubicima ukrajinskih oružanih snaga, podaci o njima mogu da se dobiju iz obaveštajnih podataka koji se dobijaju od izvora u Ukrajini, a postoje i javni izvori.

„Na primer, pre samo nedelju dana… u Ukrajini je jedan od mobilnih operatera (MTS-Ukrajina) postavio video na internetu da oko 400 hiljada korisnika više nikada neće podići slušalicu“, rekao je Gagin.

On je objasnio da se na snimku vide siluete ukrajinskih vojnika koji se više nikada neće služiti telefonom. Pri tome je broj od 400 hiljada podatak samo jednog od nekoliko mobilnih operatera u Ukrajini. Prema Gaginovim rečima, ovaj video odmah je uklonjen, „prema tome, ove brojke su tačne“.

Gagin je napomenuo da ovi podaci ne uzimaju u obzir ranjenike: među njima ima i onih koji će se nakon ranjavanja vratiti u službu i onih koji će biti invalidi i neće moći da se bore.

Sprečeni napadi ukrajinskih oružanih snaga

Jedinice grupe snaga „Centar“ sprečile su dva napada Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Torske izbočine u krasnolimanskom pravcu, izjavio je načelnik pres centra grupe Aleksandar Savčuk.

Prema njegovim rečima, artiljerija, kao i jurišna i armijska avijacija, pogodile su jedinice 67. mehanizovane brigade i 12. brigade specijalne namene „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) u rejonu šumarije Serebrjanski.

U ovom pravcu gubici ukrajinskih snaga iznosili su oko 40 boraca, a uništeno je i jedno ukrajinsko oklopno vozilo, dodao je Savčuk.

On je dodao i da su sistemi PVO grupe oborili dva ukrajinska drona.

Oboreno šest ukrajinskih dronova

Ruski PVO sistemi oborili su sinoć i tokom noći šest ukrajinskih dronova avionskog tipa iznad Brjanske oblasti Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Maročko: Kijev prebacuje u Artjomovsk 80. vazdušno-jurišnu brigadu

Kijev prebacuje u Artjomovsk 80. vazdušno-jurišnu brigadu, koju su obučavali instruktori NATO-a, izjavio je za Sputnjik potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.

Maročko je napomenuo da je ova brigada naoružana zapadnom oklopnom tehnikom i artiljerijom.

Uništeni čamci-dronovi OS Ukrajine

Ruska vojska uništila je pet čamaca-dronova Oružanih snaga Ukrajine na Crnom moru koji su pokušali da napadnu brod „Sergej Kotov“, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

BONUS VIDEO: SUSRET O KOME SE PRIČA: Putin pokazuje Kim Džong Unu nove objekte na kosmodromu "Vostočni"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)