PUTOVANJE DO RUSIJE SA STILOM: Kim kod Putina stigao oklopnim vozom, opremljen oružjem i helikopterom

Tanjug

12. 09. 2023. u 13:59

LIDER Severne Koreje Kim Džong Un stigao je u oklopnom vozu do ruskog lučkog grada Vladivostoka, gde bi trebalo da se susretne sa predsednikom Vladimirom Putinom.

ПУТОВАЊЕ ДО РУСИЈЕ СА СТИЛОМ: Ким код Путина стигао оклопним возом, опремљен оружјем и хеликоптером

Foto: Tanjug/AP photo

U skladu sa dugogodišnjom tradicijom, Kim je proveo više od 20 sati putujući oko 1.180 kilometara u kompoziciji voza koju vuče spora lokomotiva brzinom od oko 50 kilometara na sat zbog teške oklopne zaštite.

Za dugo putovanje kriva je i ponekad zastarela železnička mreža Severne Koreje, objavio je Bi-Bi-Si (BBC). Kimov voz je potpuno oklopljen, od prozora preko zidova do poda, što ga štiti od metaka i eksploziva. Njegove karakteristike nisu ograničene samo na to, opremljen je i jurišnim oružjem i ima helikopter za vanredne situacije.

Voz je dobio ime Taejangho, što je korejska reč za Sunce, simbolična referenca na osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga. Tradiciju putovanja na duge staze vozom započeo je osnivač zemlje Kim Il Sung - deda Kim Džong Una - koji je vlastitim vozom putovao do Vijetnama i Istočne Evrope. Kaže se da ove luksuzne vozove čuvaju teško naoružani članovi obezbeđenja koji skeniraju rute i predstojeće stanice u potrazi za bombama i drugim pretnjama. Kim Džong Il, otac Kim Džong Una, koji je Severnom Korejom vladao od 1994. sve do smrti 2011. godine, navodno je putovao vozom iz nužde jer se plašio letenja avionom. Kim Džong Il je 2001. putovao 10 dana do Moskve na sastanak sa Putinom.

Ruski vojni komandant Konstantin Pulikovski, koji je pratio nekadašnjeg lidera Severne Koreje na tom putovanju 2001. godine, pisao je u memoarima o raskoši Orijent ekspresa.

- Bilo je moguće naručiti bilo koje rusko, kinesko, korejsko, japansko ili francusko jelo - naveo je Pulikovski. On je rekao da čak ni Putinov privatni voz nije mogao da se pohvali udobnošću voza Kim Džong Ila.

Severnokorejski mediji pisali su da je Kim Džong Il umro od srčanog udara dok je putovao vozom 2011. U novembru 2009, konzervativni južnokorejski dnevni list Čosun Ilbo pisao je da oklopni voz ima oko 90 vagona. Zeleni voz sa žutom trakom takođe je imao konferencijske sale, salone za audijenciju i spavaće sobe, zajedno sa ugrađenim satelitskim telefonima i televizijom za brifinge.

Kim Džong Un možda ne deli očev strah od letenja, jer je sam leteo na nekoliko putovanja privatnim mlaznim avionom ruske proizvodnje. Ali kad se poslednji put susreo sa Putinom 2019. godine takođe je stigao vozom u Vladivostok na ruskom dalekom istoku. Tada su ga zvaničnici dočekali tradicionalnim hlebom i solju. Zamena točkova na vozu traje nekoliko sati na granici sa Rusijom da bi odgovarali ruskim šinama.

BONUS VIDEO: SEVERNA KOREJA LANSIRALA DVE BALISTIČKE RAKETE - Odgovor na manevre SAD i Južne Koreje (fotografije)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)