(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Ruska ofanziva kod Oskola i Rabotina, VSU napredovao kod Opitnog; Veliki gubici VSU (VIDEO/FOTO)

Novosti onlajn

11. 09. 2023. u 07:25 >> 01:10

RAT u Ukrajini ušao je u 565. dan.

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Руска офанзива код Оскола и Работина, ВСУ напредовао код Опитног; Велики губици ВСУ (ВИДЕО/ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Amerika odlučuje: Ili dalekometne ili kasetne rakete za Kijev

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena blizu je odluke da odobri isporuku raketa većeg dometa sa kasetnim bombama u Ukrajinu, dajući Kijevu mogućnost da nanese značajnu štetu dublje unutar teritorije koju je okupirala Rusija, prenosi Rojters pozivajući se na izjave američkih zvaničnika.

Foto Tanjug/AP

Hronika ratnih dešavanja: Ruska ofanziva kod Oskola i Rabotina, VSU napredovao kod Opitnog (MAPA)

Na pravcu Starobeljskog, nastavljaju se žestoke borbe u oblasti šumarstva Serebrjanski. VSU kreće u napade, pokušavajući da spreči ruske oružane snage da dođu do Severskog Donca. Osim toga, nastavlja se ofanziva ruskih snaga istočno od Oskola (reke): jedinice Oružanih snaga Rusije zauzele su nekoliko uporišta Oružanih snaga Ukrajine.

Na pravcu Soledara, VSU popunjava snage izbačene u bezuspešnim napadima. Istovremeno, ruske trupe nastavljaju da odbijaju napade VSU na južnom krilu odbrane Bahmuta. Na ukrajinskim društvenim mrežama pojavljuju se čitulje bivših policajaca koji su poslati na juriš na ruske položaje kod Kleščejevke.

U sektoru Avdejevke, ukrajinske formacije su pokušale da napreduju u rejonu sela Opitnoje. Prema nekim izveštajima, Oružane snage Ukrajine uspele su da postignu taktički uspeh, ali nema potvrde ove informacije.

Na sektoru Vremjevske izbočine, ukrajinske oružane snage su smanjile ofanzivnu aktivnost kod Novomajorskog da bi izvršile rotaciju i pripremile se za nove pokušaje napada. U prvoj polovini dana u rejonu naseljenog mesta bilo je relativno mirno, ali je kasnije VSU krenuo u napad na dva MRAP-a: prvi je uništen preciznim artiljerijskim pogotkom, a drugi je žurno otišao, napuštajući ranjene pripadnike desantnih snaga iz oštećenog vozila. U međuvremenu, severno od Prijutnoga, ukrajinske trupe su bezuspešno pokušale da upadnu na ruske položaje.

Foto printskrin jutjub/azbuka svo ivan ohlobistjan

Na snimcima koji savršeno pokazuju prirodu VSU napada na liniji Novomajorsko-Novodonjecko se jasno vidi taktika „samoubilačkih juriša“ Oružanih snaga Ukrajine na položaje Oružanih snaga Rusije. U izveštajima, više puta je primećeno da na jugu ukrajinska komanda veoma pazi na oklopna vozila zapadne proizvodnje, stavljajući ih iznad svog naroda. To potvrđuju objektivni kontrolni snimci.

Prvo se pešadijska grupa dovede na borbenom oklopnom vozilu ili oklopnom transporteru bliže liniji fronta, a zatim jurišni odred ide peške kroz palisade i rovove, pokušavajući da se uhvati uporište pod artiljerijskom vatrom. I u nekim slučajevima uspevaju, Oružane snage Ukrajine čak stignu do kuća, gde ih čvrsto pokriva ruska artiljerija i oni se vraćaju na prvobitne položaje. I u većini napada, napad nestaje pre nego što i počne.

U uslovima miniranog terena i stabilne odbrane nema mnogo opcija za juriš na uporišta. Međutim, ako su pod istim Bahmutom odredi Vagnerovog PMC-a uspešno napredovali i zauzeli gradove i sela, ukrajinske oružane snage se zadovoljavaju šumskim plantažama sa mnogo većim brojem „živih talasa“ i gubitaka. Istovremeno, ukrajinska komanda još ne planira da odustane od takvog “udaranja čekićem”. Komande 40. gardijske pešadijske brigade i 30. artiljerijske brigade Oružanih snaga Rusije, koordiniraju dejstva operatera bespilotnih letelica i artiljerijskih posada, ne dozvoljavajući VSU da se probije u odbranu.

Na sektoru kod Orehova, ruske jedinice pokušavaju da istisnu ukrajinske formacije sa položaja istočno od Rabotina. Tokom borbi uništeno je nekoliko oklopnih vozila VSU, a neki vojnici Oružanih snaga Ukrajine su se predali. Istovremeno, u području samog naseljenog mesta i na prilazima Verbovom, broj oštećenih oklopnih vozila Oružanih snaga Ukrajine nastavlja postepeno da raste.

 

Ukrajinci zauzeli gasne platforme, slikali se i otišli

Ukrajinske specijalne snage povratile su platforme za bušenje na moru koje je Rusija držala od 2015. godine u "jedinstvenoj operaciji" koja bi mogla da znači pokušaj ponovnog preuzimanja kontrole nad Crnim morem.

Vojna obaveštajna služba (GUR) objavila je u ponedeljak snimak na kome se vidi kako ukrajinske snage postavljaju zastavu Ukrajine na platformi koje su poznate kao "Tornjevi Bojka".

Na mreži su se pojavili snimci desanta vazdušno-desantnih snaga na platforme postrojenja za proizvodnju gasa zapadno od Krima. Nakon pucnjave, VSU je napustio objekte iz straha da će biti uništen vatrom ruske avijacije.

 

Zaharova poručila Grosiju: Možda bi trebalo da prouči štetnu akumulaciju teških metala na zdravlje ljudi i prirodu

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je danas da je neprihvatljivo da generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi dobrovoljno ili nevoljno prećutkuje određene aspekte problema municije sa osiromašenim uranijumom.

Ona je skrenula pažnju na Grosijevu izjavu da upotreba municije sa osiromašenim uranijumom ne dovodi do značajnih radioloških posledica.

vikipedija

-Grosi je, naravno, u pravu kada kaže da nema značajnih radioloških posledica sa stanovišta nuklearne bezbednosti. Takođe je očigledno da on ne priča celu priču. On prećutkuje problem, dobrovoljno ili nevoljno, što je neprihvatljivo“, objavila je Zaharova na svom Telegram kanalu, prenosi TASS.

Ona je podsetila da je osiromašeni uranijum, teški metal, izuzetno opasan po ljude i životnu sredinu u smislu hemijske toksičnosti, a naročito kada se koristi kao deo municije, jer, kako je navela, proizvodi izuzetno toksične aerosole.

-Možda ovo prevazilazi stručnost Grosija kao direktora IAEA. Za ovo pitanje bi trebalo da se obrati hemičarima, koji će reći o štetnim efektima akumulacije teških metala na životnu sredinu i zdravlje ljudi, poručila je Zaharova.

 

Napad dronovima na Energodar

Oružane snage Ukrajine su sa tri bespilotne letelice-kamikaze pogodile stambenu zgradu i kancelariju za pasoše u Energodaru, još jedan je eksplodirao, saopštio je lider zaporožskog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

Foto Tanjug/AP

-Militanti Oružanih snaga Ukrajine, koristeći bespilotne letelice-kamikaze, izveli su najmanje četiri udara na grad energetičara. Dve bespilotne letelice su udarile u stambenu višespratnicu, treća je udarila u kancelariju za pasoše. Još jedna je eksplodirala nekoliko minuta pre“, napisao je on na Telegram kanalu.

Inače, u blizini Energodara nalazi se Zaporoška nuklearka.

 

VSU: Rusija će izvršiti mobilizaciju

Ukrajinska vojska saopštila je danas da bi Rusija uskoro mogla da pokrene veliku kampanju mobilizacije kako bi pokušala da regrutuje stotine hiljada vojnika iz unutrašnjosti Rusije i okupirane Ukrajine.

Ukrajinski Generalštab nije pružio nikakve dokaze koji potkrepljuju njihovu tvrdnju, preneo je Rojters.

Foto Tanjug/AP

Ruski zvaničnici su naveli da ne postoje planovi za novi talas mobilizacije i da je Moskva fokusirana na regrutovanje profesionalnih vojnika, navela je agencija.

-Uskoro se očekuje masovna prisilna mobilizacija stanovništva u Ruskoj Federaciji i privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine zbog katastrofalnih gubitaka okupatora, saopštio je ukrajinski Generalštab.

Prema procenama Kijeva, novi talas mobilizacije mogao bi da obuhvati između 400.000 i 700.000 regruta.

Ukrajina je navela da bi broj Rusa regrutovanih u Moskvi i Sankt Peterburgu ostao "minimalan", dok bi bila izvršena opsežna mobilizacija iz regiona izvan dva velika ruska grada.

Generalštab je objavio saopštenje nekoliko dana nakon što je visoki ukrajinski vojni obaveštajni zvaničnik rekao da se u Ukrajini trenutno nalazi 420.000 ruskih vojnika.

 

Uništena još jedna haubica "cezar" (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak uništene još jedne samohodne haubice „cezar“, najnovije modifikacije u Ukrajini.

Broj modifikovanih samohodnih haubica "cezar" 8x8 na šasiji Tatra, koje su Oružane snage Ukrajine dobile od Francuske - brzo se smanjuje. Pre nedelju dana bio je objavljenb snimak uništene prve haubice, ovog tipa.

Druga od devetnaest samohodnih haubica sa automatizovanim sistemom punjenja i oklopnom kabinom uništena je u zoni specijalne operacije.


Najnoviji izveštaj MO Rusije: Žestoke borbe kod Bahmuta, Marjinke i u Zaporožju

Ruske snage su u protekla 24 časa odbile tri napada ukrajinske vojske na krasnolimanskom pravcu, gubici protivnika iznose do 70 vojnika. Uništena su dva oklopna vozila, dva kamioneta i haubica D-20;

U južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 160 vojnika, dva oklopna vozila, četiri automobila i tri haubice „msta B“;

U donjeckom pravcu ruske snage odbile su pet napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Kurdjumovke, Avdejevke i Krasnogorovke u DNR;

Foto Tanjug/AP

Tokom proteklog dana u donjeckom pravcu izbačeno je iz stroja do 200 ukrajinskih vojnika, a uništeno je osam automobila, haubica D-30 i radarska stanica američke proizvodnje AN/TPKu-50;

U DNR je uništeno skladište municije 28. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine;

Ruske snage su u Hersonskoj oblasti uništile ukrajinski punkt za upravljanje dronovima. U hersonskom pravcu izbačeno je iz stroja do 20 ukrajinskih vojnika i uništena tri automobila, dve haubice D-30 i radarska stanica „bukovel AD“;

Kod Novomajorskog u DNR i Prijutnog u Zaporoškoj oblasti ruske snage odbile su tri napada ukrajinskih jurišnih grupa;

Foto AP

Ruske snage pogodile su komandni punkt 100. brigade teritorijalne odbrane Ukrajine kod Serebrjanke u DNR;

U zaporoškom pracvu ruske snage izbacile su iz stroja do 145 vojnika i uništile dva tenka i raketni sistem „stormer HVM“ Oružanih snaga Ukrajine. Tokom kontrobaterijske borbe uništeno je artiljerijsko oruđe M109 „paladin“, haubice M199 američke proizvodnje i „msta B“ i D-20;

Ruski PVO sistemi uništili su 46 ukrajinskih dronova u Donbasu, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Takođe su presretnute tri rakete „hajmars“ i „oljha“.

 

 

Pušilin: Odbijeni svi napadi ukrajinskih snaga

Ukrajinske trupe pokušale su da napreduju uz pomoć tenkova i borbenih vozila u području sela Opitno, ali su pretrpele ozbiljne gubitke, rekao je vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin na Telegram kanalu.

- Vidimo da se neprijatelj aktivirao u pravcu naselja Opitno, upotrebljeni su tenkovi i borbena vozila. Pretrpeli su prilično ozbiljne gubitke, ali borbe se nastavljaju. Neprijatelj pokušava da poboljša svoje položaje u tom pravcu - rekao je on u video poruci.

Prema rečima Pušilina, nema značajnih promena u krasnolimanskom pravcu. Tamo su ukrajinske oružane snage izvele nekoliko manjih napada u pravcu Torskog i Serebrjanske šume, ali su ruske jedinice sve ove pokušaje odbile. Trenutno nema ozbiljnih znakova intenziviranja neprijateljstava u ovom pravcu, dodao je šef DNR.

Na pravcu Artjomovska zabeležena je „operativna pauza“: tamo su ukrajinske trupe počele da se pregrupišu i zamene napredne jurišne odrede. Na pravcima Andreevke i Kurdjumovke, neprijatelj je pokušao artiljerijom da poboljša položaje, ali bez uspeha, dodao je Pušilin.

Takođe nema značajnijih promena u pravcu Marinke, a situacija na ugledarskom pravcu ostaje pod kontrolom, zaključio je on.

(Sputnjik)

Kijev: Kuleba razgovarao sa Berbok o snabdevanju UKR protivvazdušnim sistemima


Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas u Kijevu da je sa sa nemačkom koleginicom Analenom Berbok razgovarao o snabdevanju Ukrajine protivvazdušnim sistemima i istakao da je Ukrajini potrebno više sistema za zaštitu svojih luka od ruskih vazdušnih udara kako bi se osigurao izvoz žita. 

Kuleba je, takođe, pozvao Berlin da pošalje rakete Taurus u Ukrajinu što pre, preneo je Rojters.

- Učinićete to svakako, samo je pitanje vremena i ja ne razumem zašto gubimo vreme - rekao je on odgovarajući na pitanje na konferenciji za novinare u Kijevu.

Berbok je izjavila da će Nemačka obezbediti dodatnih 20 miliona evra humanitarne pomoći Ukrajini.

Računajući dodatnu pomoć, Nemačka će uputiti Ukrajini pomoć vrednu 380 miliona evra ove godine, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova.

Berbok je, takođe, upozorila da će Rusija ponovo gađati ukrajinske energetske objekte ove jeseni i zime.

- Ruski perfidni cilj je da ove zime ponovo izgladnjuju narod i da se  narod smrzava - istakla je ona.

 

 

Blinken: Kijev će se uključiti u pregovore, ako Moskva izađe sa takvom inicijativom

Kijev će se uključiti u pregovore, ako Moskva izađe sa takvom inicijativom, saopštio je državni sekretar SAD Entoni Blinken.

- Kada su pregovori u pitanju, za tango je potrebno dvoje. Do sada nismo videli znake interesovanja za diplomatiju od Vladimira Putina. Ako pokaže interesovanje, onda mislim da će Ukrajinci prvi stupiti u pregovore, a mi ćemo biti odmah iza njih. Svi žele da se ovaj vojni sukob završi, ali on mora da se završi pod poštenim i održivim uslovima koji odražavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine - rekao je on u intervjuu Ej-Bi-Si.

FOTO: AP/Tanjug

Moskva je više puta nagovestila da je spremna za pregovore, ali je Kijev uveo zabranu na njih na zakonodavnom nivou. Istovremeno, Zapad ignoriše stalna odbijanja Ukrajine da se uključi u dijalog.

Oštećene stambene zgrade u Donjecku

Ukrajinske trupe pogodile su projektilima iz višecevnog bacača granata zgradu supermarketa u Donjecku, nekoliko privatnih kuća je uništeno u susednim ulicama, javlja dopisnik Sputnjika.

Prema rečima zaposlenih u radnji, u samom supermarketu nije bilo povređenih. Granata je pogodila treći sprat, gde se nalazi teretana. Prekinut je i gasovod u zgradi, a specijalne službe rade na otklanjanju posledica.

Pored toga, najmanje šest privatnih stambenih zgrada je delimično uništeno. Prema rečima lokalnog stanovništva, najmanje dve osobe su povređene.

Zelenski: Ukrajinske snage napredovale na južnom frontu i u blizini Bahmuta

Ukrajinski predsedik Vladimir Zelenski izjavio je da su ukrajinske trupe koje učestvuju u kontraofanzivi protiv ruskih snaga tokom ove nedelje napredovale na južnom frontu, kao i da je bilo određenih pomaka u blizini istočnog grada Bahmuta.

- U proteklih sedam dana napredovali smo u području Tavrije. U području Bahmuta takođe je bilo pomaka - rekao je juče Zelenski tokom video-obraćanja na svom nalogu na Telegramu.

Eksplozije u Krivom Rogu

Ponovljene eksplozije dogodile su se u Krivom Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti u Ukrajini, prenose ukrajinski mediji. 

Ukrajinske snage gađale Makejevku i Donjeck

Ukrajinske snage gađale su Makejevku i Donjeck, na koje su ispalile tri kasetne granate kalibra 155 milimetara i tri granate NATO kalibra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine.

BONUS VIDEO:

LjUDSKA PIRAMIDA: Takmičenje zadivljujuće ravnoteže

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!