"PRAŠINA JE BILA SVUDA, ONDA JE PAO DIMNJAK, SKORO ME UBIO..." Ispovest Hrvata koji je preživeo zemljotres u Maroku (FOTO)

Novosti online

09. 09. 2023. u 15:10

SNAŽAN potres pogodio je marokanske planine Visoki Atlas kasno u petak, usmrtivši najmanje 800 ljudi, uništivši zgrade i nateravši stanovnike velikih gradova u beg iz svojih domova, izvestila je državna televizija.

ПРАШИНА ЈЕ БИЛА СВУДА, ОНДА ЈЕ ПАО ДИМЊАК, СКОРО МЕ УБИО... Исповест Хрвата који је преживео земљотрес у Мароку (ФОТО)

FOTO: Tanjug/AP

- Žena me probudila da je potres, ja sam spavao dubokim snom. Kod ovog sam potresa imao puni gori osećaj nego u Zagrebu, puno gori. Kad me žena probudila, prašina je bila svuda, a onda je pao i dimnjak, dosta nezgodna situacija. Mene potresi prate kao verni psi pa sam valjda već izdresiran na to. Bio sam u krevetu, spavali smo i onda je počelo. Ovde je bio žestok potres. Ja sam u starom delu Marakeša gde su stare zgrade, meni je pao dimnjak, skoro me ubio, ali čovek, eto, ima sreće - rekli su za 24 sata.

Foto: Tanjug/AP

Drago i Sonja, Hrvati s Ugljana, koji godinama žive u Maroku.

- Dimnjaci su se kao u Zagrebu srušili, pale su vaze, ima pukotina. Meni je dimnjak pao, ruku mi je povredio. Dobro da smo živi od tog dimnjaka, opasno je baš bilo. Sada metemo, čistimo, trebam isprazniti bazen gde je pao dimnjak. Imamo dosta posla. Deca nisu s nama - u dahu govori Drago.

FOTO: Tanjug/AP

- Nije me strah novih potresa, tu smo, nemamo šta, ostajemo tu - rekao je Drago te dodao kako će sve uništeno pokušati renovirati.

Drago i Sonja se bave turizmom, ističu kako u gradu ima puno oštećenih zgrada.

- Medina je izgrađena pre 100 godina. Nema puno armiranog betona pa i manji potres može uzrokovati velika oštećenja. Generalno smo dobro prošli. Mislio sam da mi je slomljena ruka, ako mi bude oteklo, onda ću morati otići u bolnicu - zaključio je Drago te nastavio čistiti krhotine u svojoj kući.

BONUS VIDEO: OKOLINA MADRIDA RAZORENA: Voda je opustošila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEĆU DA SE IZVINJAVAM ŠTO SE DIVIM NOVAKU: Đoković gleda i ne veruje, ovakav tekst o njemu skoro nije napisan