"NAPUSTITE HLADNORATOVSKI MENTALITET" Kina poslala oštru poruku: SAD da ne podrivaju regionalni mir

Novosti Onlajn

04. 09. 2023. u 12:30

SJEDINjENE Države, u razvijanju odnosa sa azijskim zemljama, moraju da napuste mentalitet hladnog rata, da ne ciljaju treće strane i da ne potkopavaju mir u regionu, rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning na brifingu u ponedeljak.

НАПУСТИТЕ ХЛАДНОРАТОВСКИ МЕНТАЛИТЕТ Кина послала оштру поруку: САД да не подривају регионални мир

Foto Tanjug/AP

Ranije je Vašington post objavio da se očekuje da predsednik SAD Džo Bajden potpiše sveobuhvatan bilateralni sporazum o strateškom partnerstvu tokom posete Vijetnamu. Za Vijetnam, bliži odnosi sa Sjedinjenim Državama služe kao protivteža uticaju Kine, primećuje list.

- Smatramo da bi SAD, u razvijanju odnosa sa azijskim zemljama, trebalo da napuste mentalitet „nulte sume“ hladnog rata, da se pridržavaju osnovnih normi međunarodnih odnosa, da ne ciljaju treće strane, i da ne podrivaju regionalni mir, stabilnost, razvoj i prosperitet – rekao je diplomata.

Prethodno je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer izvestila da će Bajden 10. septembra otputovati u Hanoj, gde namerava da održi sastanke sa predstavnicima vijetnamskog rukovodstva.

Bajden očekuje da će sa vijetnamskim rukovodstvom razgovarati o načinima promovisanja razvoja privrede te azijske zemlje sa pogledom na napredne tehnologije i inovacije, širenje kulturnih veza i zajedničku borbu protiv klimatskih promena.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE NA TAJVANU - Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

(RIA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama