"NE IGRAJTE SE VATROM" Kineski ministar odbrane stao rame uz rame sa Rusima, pa zapretio Americi

Novosti onlajn

16. 08. 2023. u 10:21

KINESKI ministar odbrane Li Šangfu upozorio je na bezbednosnoj konferenciji u Rusiji da se "igraju vatrom" kada je u pitanju Tajvan, u prikrivenom napadu na Sjedinjene Američke Države. Govoreći na moskovskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti, Li je rekao da bi se pokušaji da se „iskoristi Tajvan za kontrolu Kine sigurno završili neuspehom“, navodi Si-En-En.

НЕ ИГРАЈТЕ СЕ ВАТРОМ Кинески министар одбране стао раме уз раме са Русима, па запретио Америци

Profimedia

Lijeve izjave bile su samo nastavak prethodnih sličnih komentara kineskih zvaničnika, ali je lokacija njegovog govora bila značajna i simbolična s obzirom na invaziju Moskve na Ukrajinu.

Kineska vladajuća Komunistička partija tvrdi da je Tajvan samoupravna demokratija i najavila je da će preuzeti kontrolu nad ostrvom, ako bude potrebno i silom. Kina je više puta kritikovala interakciju SAD sa Tajvanom, sa kojim Vašington nema formalne diplomatske veze, uključujući prodaju oružja SAD.

Li, koga su SAD sankcionisale 2018. godine zbog kupovine ruskog oružja, pridružio se Moskovskoj bezbednosnoj konferenciji na početku šestodnevnog putovanja Rusiji i njenom bliskom savezniku Belorusiji.

Forumu će prisustvovati i visoki zvaničnici odbrane iz više od 20 „prijateljskih zemalja“, uključujući Belorusiju, Iran i Mjanmar, javili su ruski državni mediji, pozivajući se na Ministarstvo odbrane Moskve, koje organizuje događaj svake godine. Nijedna zapadna zemlja nije pozvana, javili su državni mediji.

Putin je snimio poruku

Ovo je Lijeva druga poseta Rusiji otkako je preuzeo dužnost načelnika odbrane ranije ove godine. Dolazi u trenutku kada Peking nastavlja da jača svoje bezbednosne veze sa Moskvom, uprkos napadu na Ukrajinu, koji je izazvao humanitarnu katastrofu sa globalnim posledicama.

U unapred snimljenoj poruci moskovskoj konferenciji, ruski predsednik Vladimir Putin optužio je SAD da dodaju „ulje na vatru“ globalnih sukoba, uključujući podršku Ukrajini. Kina je koristila sličnu retoriku u svojim zvaničnim komentarima o sukobu, uprkos tvrdnji da ostaje neutralna strana i da se zalaže za mir. Li je takođe rekao prisutnima u utorak da je kineska vojska „čvrsta sila u održavanju mira u svetu” i da kineski lider Si Đinping ima za cilj da stabilizuje globalnu bezbednost u „svetu haosa”.

- Spremni smo da sarađujemo sa drugim vojskama kako bismo ojačali međusobno poverenje u vojne bezbednosne strategije i praktičnu saradnju u različitim specijalizovanim oblastima - dodao je Li.

Ruski državni medij Sputnjik je takođe citirao Lija koji je rekao da vojni odnosi Kine i Rusije nisu usmereni ni na jednu treću stranu – nešto što su kineski zvaničnici rekli u prošlosti.

Sastanak sa Šojguom

Li se sastao sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom kako bi razgovarao o saradnji dve vojske, prenosi kineska novinska agencija Sinhua. Kina i Rusija redovno sprovode zajedničke vežbe, uključujući zajedničku pomorsku patrolu kod obala Aljaske poslednjih nedelja.

Šef odbrane Kine je takođe održao bilateralne sastanke sa vojnim liderima Irana, Saudijske Arabije, Kazahstana, Vijetnama i drugih zemalja na marginama konferencije.

Komentari levice o Tajvanu izazivaju negativnu reakciju Pekinga jer potpredsednik Tajvana Vilijam Laj, favorit na predstojećim predsedničkim izborima na ostrvu, planira da poseti SAD tokom svoje službene posete Paragvaju.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je zaustavljanje u nedelju, nazvavši Laija "problemom". SAD održavaju nezvanične odnose sa Tajpejem nakon zvaničnog uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Pekingom 1979. godine, ali su po zakonu obavezne da demokratskom ostrvu obezbede sredstva za samoodbranu.

Tokom govora u Njujorku, Lai je izjavio da Tajvan „nikada neće popustiti” pred pretnjama iz Kine: „Bez obzira na to koliko je velika autoritarna pretnja Tajvanu, apsolutno se nećemo plašiti niti pokleknuti, mi ćemo podržavati vrednosti ​demokratije i slobode“.

Kina je pojačala svoje vojno zastrašivanje ostrva poslednjih godina, često nakon sastanaka između tajvanskih lidera i američkih poslanika. Putinova invazija na Ukrajinu takođe je usmerila povećanu pažnju na Tajvan kao potencijalnu žarišnu tačku u Aziji.

Uprkos velikim razlikama u geopolitičkim okolnostima Rusije i Ukrajine, izgledi da naizgled moćniji agresor započne napad vođen vizijom ujedinjenja pojačao je fokus na namere Kine prema Tajvanu. Neki analitičari sugerišu da je Kina posmatrala zapadnu reakciju na rusku agresiju u Ukrajini sa ciljem da razume moguće odgovore na sve potencijalne buduće poteze protiv Tajvana.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

(Index)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! SPAJIĆ JAVNO PRIZNAO: Nikakav problem nije, glasaćemo za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici