"ŽELIMO OŠTRE MERE PROTIV IZGREDNIKA": Netanjahu zatražio deportaciju Eritrejaca iz Izraela

Tanjug

03. 09. 2023. u 19:44

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da Eritrejce umešane u sukobe u Tel Avivu treba deportovati i naredio da vlada sastavi plan za uklanjanje svih afričkih tražilaca azila iz Izraela.

ЖЕЛИМО ОШТРЕ МЕРЕ ПРОТИВ ИЗГРЕДНИКА: Нетањаху затражио депортацију Еритрејаца из Израела

Foto: AP Photo/Oded Balilty

- Želimo oštre mere protiv izgrednika, uključujući momentalnu deportaciju onih koji su učestvovali - rekao je Netanjahu na posebnom sastanku Vlade sazvanom radi rešavanja posledica nasilja, i zatražio od ministara da predstave plan ''za uklanjanje svih drugih ilegalnih infiltratora - prenosi Gardijan.

On je to izjavio nakon krvavih protesta na jugu Tel Aviva u subotu u kojima je na desetine ljudi povređeno, a u kojima su učestvovali Eritrejci, i to pristalice i protivnici vlade Eritreje, kao i lokalno stanovništvo i policija.

Izraelska policija u opremi za razbijanje nereda ispalila je suzavac, šok granate i bojeve metke, dok su policajci na konjima pokušavali da kontrolišu demonstrante.

U Izraelu živi oko 25.000 afričkih tražilaca azila, uglavnom iz Sudana i Eritreje, koji tvrde da su pobegli zbog sukoba ili represije, a Izrael tvrdi da nema zakonsku obavezu da ih zadrži, piše Gardijan.

Kritičari optužuju vladu da pokušava da primora ljude da odu, a prema međunarodnom pravu, Izrael ne može prisilno da ih pošalje nazad u zemlju u kojoj bi im život ili sloboda mogli biti ugroženi.

Netanijahu je ranije danas rekao da ne misli da bi deportovanje pristalica eritrejske vlade predstavljalo problem, dodaje Gardijan.

BONUS VIDEO: BIZARAN FESTIVAL - "Dok se krv ne prolije"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao