SEKSUALNA SOBA U VRTIĆU: Ideja nemačkog obdaništa, srećom, stopirana

I. Stanojević

31. 08. 2023. u 07:00

UPRAVA jednog vrtića u Hanoveru, glavnom gradu nemačke savezne pokrajine Severne Rajne-Vestfalije, smislila je da postavi "sobu za istraživanje tela", u kojoj bi deca od tri do pet godina "nesputano spoznavala svoju seksualnost", ali je, na sreću, ta ideja sasečena u korenu. Posle protesta roditelja, Ministarstvo prosvete obustavilo je projekat, uz obrazloženje da "je sve bilo samo nesporazum".

СЕКСУАЛНА СОБА У ВРТИЋУ: Идеја немачког обданишта, срећом, стопирана

Foto: Epa

Bura se privremeno stišala, ali u ovoj pokrajini, u kojoj su godinama na vlasti socijaldemokrate, sada postoji opravdana sumnja da bi neka druga institucija za najmlađe mogla da krene sličnim putem, jer je već bilo ranijih najava da "deci valja obezbediti prostoriju za nesmetano bavljenje samim sobom na polju polnosti", odnosno - za masturbaciju!

Na put planovima pomenutog Dnevnog centra u Hanoveru, da se mališanima omogući "da se igraju doktora", isprečila se Državna kancelarija za brigu o mladima. Zaključak nadzorne komisije glasi da pedagoški koncept mora da bude revidiran, prenosi list "Velt".

Prema navodima nadležnih, "obrazovni koncept u ovoj formi ugrožava dobrobit deteta". Tabloid "Bild" je objavio da je isti vrtić, u pismu roditeljima, najavio otvaranje ovakvog "istraživačkog prostora" i postavio pravila za dešavanja u njemu. U dopisu roditeljima se, između ostalog, poručuje da "svako dete samo odlučuje da li i sa kim želi da se igra fizičkih i seksualnih igara.

Kako je saopštilo Ministarstvo kulture, Državna kancelarija za brigu o mladima odredila je da obrazovna koncepcija "Avo-vrtića" u Hanoveru mora odmah da se revidira i da je to preduslov za nastavak rada ove dečje ustanove, to jest, svih njenih vrtića u ovom gradu. Avo je potvrdio da je koncept trenutno u fazi revizije sa nadzornim organom i spoljnim konsultantima.

Iz kancelarije predsednika "Avo-vrtića" poručuju da "u dnevnim centrima 'Avo' nema prostorija u kojima se deca podstiču ili motivišu da budu goli, ili da igraju igrice fizičkog istraživanja". Prethodni interni radni prilog Saveta specijalista za dnevni boravak, ipak je sadržao tekst sa preciziranim "pravilima za sprovođenje dečjih fizičkih istraživačkih igara", koji je potekao iz stručnih časopisa Pro Familija. Ovo, takozvano pomagalo za rad, biće sada pod lupom nadzornih službi.

Pro familija je, prema pisanju tamošnjih medija, izdala preporuke da vrtići postave sobe za istraživanje tela, u kojima se deca podstiču da pregledaju druge učenike. Na veb-sajtu "Remiks" navodi se da je u pitanju vrtić u gradu Rajnabergu, takođe u Severnoj Rajni-Vestfaliji. Uprava ovog obdaništa smislila je pravilo da grupa izabere jednog mališana, "čije telo svi drugi treba pažljivo da istraže, uz uslov da se nikakvi predmeti ne unose u otvore na njegovom telu".

Zelena ministarka razočarana

Zamoljena da, za list "Velt", komentariše ove događaje koji su izazvali veliku buru, Džozefina Pol, ministarka za decu pokrajine Severene Rajne-Vestfalije, pripadnica stranke Zelenih, istakla je da "se seksualno ponašanje dece ne može sprečiti". Dodala je da njeno ministarstvo nema nameru da kontaktira sa vrtićima ovim povodom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)