AMERIČKI VOLSTRIT DŽORNAL: Američka vojna pomoć Kijevu će se smanjiti sledeće godine

P. Z. S. / rt.com

25. 08. 2023. u 21:40

MALO je verovatno da će SAD dati Ukrajini „približno isti nivo” vojne pomoći 2024. u poređenju sa ovom godinom, objavio je Volstrit džornal, pozivajući se na zvaničnike u Vašingtonu.

АМЕРИЧКИ ВОЛСТРИТ ЏОРНАЛ: Америчка војна помоћ Кијеву ће се смањити следеће године

Foto Tanjug/AP

U međuvremenu, predsednik Džo Bajden i njegova administracija insistiraju da će nastaviti da podržavaju Kijev do kraja.

SAD su isporučile Ukrajini oružje u vrednosti od više od 43 milijarde dolara od početka ruske vojne operacije prošle godine, dok dokumenti Pentagona koji su procureli ukazuju na to da su zemlje NATO-a obučile i opremile devet ukrajinskih brigada za učešće u tekućoj protivofanzivi protiv ruskih snaga.

Pošto ukrajinska vojska nije uspela da prodre u odbrambene linije Rusije posle skoro tri meseca borbi, američki vojni planeri savetuju svojim ukrajinskim kolegama da se drže svoje NATO obuke i efikasnije koriste ono što im je dato, objavio je Volstrit džornal u četvrtak.

-Američki savet je zasnovan na proračunu da je oprema koju su SAD usmerile ka Ukrajini… dovoljan za ovu ofanzivu i malo je verovatno da će se ponoviti na bilo kom nivou 2024. godine, objašnjavaju novine.

Foto Tanjug/AP

Kontinuirano finansiranje ukrajinske vojske od strane Vašingtona je pitanje političke rasprave u SAD. Dok skoro svi demokratski članovi Kongresa podržavaju Bajdenovu politiku naoružavanja Kijeva „koliko god bude potrebno“, grupa od više od dvadeset republikanaca se oštro protivi. Štaviše, republikanski kandidat Donald Tramp obećao je da će naterati Kijev na mirovni sporazum ako bude izabran za predsednika sledećeg novembra, kao i Vivek Ramasvami, koji je trenutno treći za nominaciju GOP-a (republikanaca).

Bajdenova administracija potrošila je sav svoj novac izdvojen za Ukrajinu, a predsednik sada gura Kongres da usvoji zakon o hitnoj potrošnji od 40 milijardi dolara, od čega bi polovina bila dodeljena Ukrajini. Sa republikanskim anti-intervencionistima naoružanim, predsednik Predstavničkog doma Kevin Makarti nagovestio je da neće dati svoju bezuslovnu podršku ovom zakonu.

-Ne možete samo da bacite novac [u stranu], rekao je ranije ovog leta. „Šta je sa novcem koji smo već potrošili? Čemu služi novac i šta je pobeda?“

Bajdenovi najviši zvaničnici umanjili su značaj rastućih podela u Vašingtonu. „Verujemo da će podrška biti tu i da će se održati“, rekao je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven novinarima u utorak. Salivan je dodao da će uprkos „disonantnim glasovima“ na desnici, republikanci na „ključnim liderskim pozicijama“ obezbediti da oružje i dalje pritiče Kijevu.

Prema izveštaju Akiosa u sredu, „viši američki zvaničnici“ bili su u kontaktu sa evropskim liderima kako bi ih uverili da snabdevanje vojnom pomoći neće prestati.

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)