VELIKI ŠAMAR ZA TAJVAN: Centralnoamerički parlament oduzeo je Tajpeju status posmatrača

Đ.G.

23. 08. 2023. u 16:11

CENTRLANOAMERIČKI parlament (Parlacen) izglasao je proterivanje Tajvana kao stalnog posmatrača – poziciju koju je imao od 1999. – i zamenu sa Pekingom, navodeći kao razlog nedostatak suvereniteta Tajpeja prema međunarodnom pravu.

ВЕЛИКИ ШАМАР ЗА ТАЈВАН: Централноамерички парламент одузео је Тајпеју статус посматрача

Foto: Profimedia

Parlasen se sastoji od Nikaragve, Gvatemale, Salvadora, Hondurasa, Paname i Dominikanske Republike. Odluka je usvojena na sednici tog tela u ponedeljak u prestonici Nikaragve, Managvi. Grupa nikaragvanskih zakonodavaca predložila je predlog, tvrdeći da je status posmatrača Tajvana „nelegitiman“ jer Tajpeju „nedostaje priznanje Ujedinjenih nacija kao suverene države“.

Zakonodavci su takođe primetili da UN „smatraju Tajvan provincijom kontinentalne Kine“. Od šest članica Parlacena, samo Gvatemala trenutno održava formalne diplomatske veze sa Tajvanom. 

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova opisalo je glasanje o isključenju ostrva kao „zaveru” Pekinga da izvrši pritisak na Tajpej. Ministarstvo je u saopštenju navelo da će se Tajvan povući iz Parlacena „sa trenutnim efektom kako bi se podržalo nacionalno dostojanstvo“. Ministarstvo je ponovilo stav lokalne vlade da ni Tajvan ni Peking "nisu podređeni drugom". 

Kineska vlada gleda na Tajvan kao svoju teritoriju i pozdravila je Parlacenovu „ispravnu odluku“. Kontinentalna Kina oštro se protivi bilo kakvom obliku diplomatskog priznanja Tajvana, kojim vlada posebna vlada od kasnih 1940-ih. 

Godine 1971. UN su glasale za proterivanje Tajvana i „obnavljanje“ komunističke vlade u Pekingu kao jedinog predstavnika Kine u organizaciji. Većina zemalja je od tada podržala princip jedne Kine, uzdržavajući se od uspostavljanja formalnih veza sa Tajvanom. Peking je, međutim, optužio SAD za kršenje ove politike prodajom oružja Tajpeju i mešanjem u unutrašnje poslove Kine, preneo je RT.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti