TRAMP "RUŠI" TUŽBU: Branioci bivšeg šefa Bele kuće traže da se pomeri datum početka suđenja na 2026.

A.Vojinović

19. 08. 2023. u 12:24

ADVOKATI bivšeg šefa Bele kuće Donalda Trampa, koji se za pet meseci suočio sa čak četiri krivična postupka, tražili su da se suđenje po optužbama da je pokušao da poništi rezultate izbora 2020. odloži za april 2026. godine. Branioci su odlaganje zatražili zbog "slučaja bez presedana" i ogromne količine iinformacija koje moraju da pregledaju. Jedan od razloga je sigurno i izbegavanje datuma koji je ranije predložila okružna tužiteljka Fani Vilis, 4. marta iduće godine, što je dan pre glasanja za republikanskog kandidata na izborima 2024.

ТРАМП РУШИ ТУЖБУ:  Браниоци бившег шефа Беле куће траже да се помери датум почетка суђења на 2026.

Foto Tanjug/AP

Trampovi advokati su istakli da je odlaganje neophodno zbog "češljanja" 11,5 miliona stranica, kako bi ispunili rok suđenja koje je predložilo Ministarstvo pravde. Tužioci zasad nisu odgovorili na zahtev za odlaganje.

Lideru republikanaca, koji prema poslednjim anketama ima najviše šanse da bude predsednički kandidat "crvenih" na izborima, za iduću godinu ima zakazana suđenja i po drugim optužnicama. Zasad je u njegovom kalendaru ubeleženo da će morati da se pojavi pred sudom u Njujorku 25. marta, povodom optužbi za falsifikovanje poslovnih dokumenta zbog podmićivanja porno-zvezde Stormi Danijels. A 20. maja na Floridi sledi mu suđenje zbog nezakonitog rukovođenja poverljivim dokumentima.

Istovremeno, Tramp je izjavio da neće održati najavljenu konferenciju za novinare u ponedeljak.

- Umesto da objave izveštaj o nameštenim i ukradenim predsedničkim izborima u Džordžiji 2020, moji advokati bi radije da iznesu ove, verujem, nepobitne i nadmoćne dokaze o izbornoj prevari i nepravilnostima u formalne pravne spise dok se borimo da odbacimo ovu sramotnu optužnicu - naveo je Tramp.

Republikanski državni senator u Džordžiji Kolton Mur, zatražio je, istovremeno, opoziv tužiteljke Vilis koja je podigla optužnicu protiv Trampa i 18 njegovih saradnika. Mur je u pismu guverneru Brajanu Kempu optužio Vilisvou da su njeni postupci protiv Trampa politički motivisani. Zatražio je sazivanje posebne sednice povodom tog pitanja, objavio je "Gardijan".

- Amerika je na udaru. Neću da sedim i gledam kako tužioci radikalne levice politički targetiraju svoje protivnike - naveo je Mur.

Dolar gubi status

Tramp je upozorio da je dolar na putu da izgubi status svetske rezervne valute: "Naša zemlja ide u pakao.. Imamo moć, ali ona jenjava. U stvari, opada u smislu naše valute. Ako dolar prestane da bude svetska rezervna valuta, to je veće od gubitka bilo kakvog rata", rekao je Tramp za "Foks njuz".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)