NEMA VIŠE “ZLATNE VIZE” ZA RUSE U BELORUSE: Italija se priključila EU u suspendovanju Programa za velike investitore

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

16. 08. 2023. u 22:05

ITALIJA je jedna od retkih zemalja EU koja je do sada imala program “zlatna viza” a koji prema Evropskoj komisiji “predstavlja rizik za bezbednost, transparentnost i vrednosti EU”.

НЕМА ВИШЕ “ЗЛАТНЕ ВИЗЕ” ЗА РУСЕ У БЕЛОРУСЕ: Италија се прикључила ЕУ у суспендовању Програма за велике инвеститоре

Foto: EPA

Posle više od godinu dana, Italija je sredinom jula donela odluku da se pridruži preporuci EU, od marta 2022. godine, o suspendovanju Programa za velike investitore Ruse i Beloruse. Odluka se odnosi na osobe iz dve navedene zemlje koje su investirale znatne sume u Italiji i imale mogućnost da dobiju dozvolu boravka “zlatne vize” kupovinom kuća, ulaganjem velikih suma novca ili donacijom. Vize su im omogućavale da se slobono kreću

između zemalja članica EU.

Takav Program dobijanja viza imao je rok trajanja od dve godine, sa mogućnošću produženja na tri, a uslov je bio ulaganje od dva miliona evra u državne obveznice, ili ulaganje od 500.000 evra u italijansko društvo sa ograničenom odgovornošću, ili ulaganje od 250.000 evra u inovativna italijanska preduzeće startap, ili donacija od milion evra filantropskoj inicijativi Italije. Produžavanjem vize posle 10 godina moglo se steći državljanstvo u Italiji.

Zašto je EU suspendovala takve vize, jer je marta 2022. upozorila da bi neki od pojedinaca “koji su pod sankcijama, ili koji značajno podržavaju rat u Ukrajini” mogli da steknu državljanstvo u zemljama EU, a samim tim i slobodu kretanja u šengenskom prostoru. Italija je međutim izdala najmanje 32 takve dvogodišnje vize ruskim državljanima od 36 zahteva podnetih prošle godine, što predstavlja više od objavljenog broja za investitore u Velikoj Britaniji, SAD i u 23 druge zemlje koje nisu članice EU.

Ove godine Irska je ukinula svoju šemu imigrantskih investicija, koja je nudila boravak u zamenu za donaciju od 500.000 evra, ili trogodišnju investiciju od milion evra u toj zemlji. Portugal je takođe okončao svoj program zlatnih viza kako bi se suočio sa rastućim cenama nekretnina i iznajmljivanja stanova.

BONUS VIDEO - PROBAJTE AKO SMETE: U restoranu u Milanu prodaju se burgeri od skakavaca!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave