ZAJEDNIČKA “KOLONIJA” RUSA I UKRAJINACA: Stanovnike luksuznog italijanskog letovališta Forte dei Marmi ne zanima rat

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

14. 08. 2023. u 22:38

LUKSUZNE vile u poznatom italijanskom letovalištu Forte dei Marmi u Toskani, provinciji Versilija, prodate su, neke i kako je počeo rat u Ukrajini, za nepozante sume, a vlasnici su, kako se veruje, ruski i ukrajinski bogataši.

ЗАЈЕДНИЧКА “КОЛОНИЈА” РУСА И УКРАЈИНАЦА: Становнике луксузног италијанског летовалишта Форте деи Марми не занима рат

Foto: EPA

Kako se smatra, “u Forte su jedna polovina turisti, a druga polovin ljudi - oni u egzilu”.

Italijanska štampa masovno je objavila istraživanje engleskog Financial Times-a, da je to jedan “misteriozan prostor sa privatnim obezbeđenjem koje nadzire 24 sata”. Da je "koncentracija Rusa podigla cene iznajmljivanja vila čak i na 400.000 evra tokom letnje sezone, pa je srednja cena hotelske sobe za noć 900 evra, a mesto na plaži i do 500 evra dnevno."

Rezidencija ruskog milijardera Olega Tinkova, rusko-kiparskog magnata, se iznajmljuje za 100.000 evra za jednu sedmicu, milion evra košta najam za celu sezonu. Mnogi klijenti u Forte su Rusi, ili bogataši iz Istočne Evrope. Italijanska Agencija za istraživanje korupcije podnela je izveštaj da oko 2.500 od 7.000 kuća i vila u Forte dei Marmi i provinciji pripadaju Rusima. Od 2022. godine mnogi iz ruske elite stigli su tamo i borave stalno.

Vile su kupovane tokom prošlih vremena. Tamošnji italijanski privrednik svedoči da su nekada davno počeli da zvone na vrata stanovnicima koji su živeli tamo i 50 godina i nudili tri miliona evra za kuće i imanja. Zbog takvih astronomskih ponuda svi su prodali svoju imovinu. Tako engleski list poredi Ruse sa kolonizatorima, a jedan hotelijer objašnjava “ovde su Rusi kao slonovi na putu, niko ne uspeva da im se suprotstavi”.

U provinciji Versilija izvan svakog predviđanja iznajmljene su vile Rusima i Ukrajincima. Oni kupuju samo luksuzne stvari, posećuju samo skupe restorane, šetaju centrom grada, igraju tenis, mest je mesto postalo internacionalna meta luksuza. Neki su pustili korenje još pre 20 godina. Tokom 2019. godine u Versiliji je boravilo 15.000 ruskih turista, koji su u sezoni ostvarili 74.000 noćenja. Tome broje se dodaje 2.450 Ukrajinaca sa 9.285 noćenja.

U 2021. došlo je do neverovatnog pada u dolascima i vladala je velika zabrinutost turističkih poslenika za ishod sezone. Sve se međutim promenilo od 2022. godine, pa Rusa i Ukrajinaca ima u obilju u Forte dei Marmi. Neki vlasnici vila stigli su iz Rusije i Ukrajine već u proleće kako bi izbegli rat, već se u februaru videlo povećanje broja dolazaka. Vratili su se na perioda od 2018. godine, odnosno pre pandemije.

I ne vidi se na oglasima za prodaju nekretnina da ima još  luksuznih rezidencija na prodaju, a najčuveniji hotel “Augustus” ugošćuje veliki procenat Rusa i nešto Ukrajinaca. Italijani pak nisu raspoloženi da pričaju o tome, radije ne otkrivaju detalje, ili samo kažu da “imaju klijenata Rusa”, jer su pare u pitanju i poreklo novca koji se troši kod njih.

Umberto Burati bivši gradanačelnik, sada parlametarac iz redova partije “Lige”, objašnjava da je evidentno njihovo prisustvo u Forte, kao i da je cena kvadratnog metra od 12 stigla na 14.000 evra.  Inače, U Forte Rusi i Ukrajinciu žive u jednoj vrsti “srećne zajednice”, jedni u blizini drugih ispod suncobrana na plaži, jedu u istim restoranima, kupuju u istim luksuznim buticima.

Čak se razmišlja o  otvaranju međunarodne škole na engleskom jeziku u septembru (u mestu Kamajore), jer porodice koje ostaju da žive u toj zoni treba da pošalju decu u neku školu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)