"LEPO SPAVAJ, OVA GREŠKA SE NEĆE PONOVITI": Preživeli iz Hirošime pozivaju Kišidu da potpiše sporazum o zabrani nuklearnog oružja

Đ.G.

06. 08. 2023. u 09:06

PREŽIVELI atomsko bombardovanje na sastanku sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom zahtevali su da Tokio potpiše sporazum o zabrani nuklearnog oružja, izvestila je novinska agencija Kjodo.

ЛЕПО СПАВАЈ, ОВА ГРЕШКА СЕ НЕЋЕ ПОНОВИТИ: Преживели из Хирошиме позивају Кишиду да потпише споразум о забрани нуклеарног оружја

Nuklearna proba 1960. u alžirskoj Sahari

Na 78. godišnjicu atomskog bombardovanja Hirošime, nakon pogrebne ceremonije, Kišida je održao sastanak sa preživelima u ovoj tragediji.

- Put u svet bez nuklearnog oružja može se stvoriti samo kroz sporazum o zabrani nuklearnog oružja - citira novinska agencija Kjodo deo njihovih zahteva, napominjući da su pozvali premijera da učestvuje u sporazumu.

Na ovo se Kišida ograničio na obećanje da će uložiti odgovarajuće napore protiv zemalja koje poseduju nuklearno oružje.

Na samoj ceremoniji, gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui je takođe pozvao japansku vladu, ako ne da potpiše ugovor, onda bar da bude posmatrač na drugoj konferenciji Međunarodne organizacije za eliminaciju nuklearnog oružja ICAN, međutim, u govoru premijera, koji je održan posle govora gradonačelnika, Kišida nije ni pomenuo ugovor, ograničavajući se na obećanje da će uložiti napore da se ostvari svet bez nuklearnog oružja.

Japan sada ima 113.600 preživelih u atomskom bombardovanju Hirošime i Nagasakija. Njihova prosečna starost je sada 85,01 godina. Tokom protekle godine njihov broj se smanjio za više od 5 hiljada ljudi.

Sahrana u znak sećanja na žrtve atomskog bombardovanja održana je u Parku mira u Hirošimi na 78. godišnjicu tragedije. Na spomeniku u Parku mira, gde se svake godine održava ceremonija žalosti – mestu u blizini epicentra, gde je posle bombardovanja spaljeno bezbroj tela poginulih, piše: „Lepo spavaj, ova greška se neće ponoviti“.

Ceremoniji su prisustvovali japanski premijer Fumio Kišida, članovi vlade, predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskih misija 111 država, što je bio maksimalan broj za sve vreme ceremonije. Gradske vlasti ove godine, kao i ranije, nisu slale pozive ambasadama Rusije i Belorusije. U 8:15 časova – u času kada je izbila atomska eksplozija iznad Hirošime – najavljen je minut ćutanja. Nakon Deklaracije mira – govora gradonačelnika Hirošime, na nebo su pušteni beli golubovi – simbol mira na Zemlji.

Ove godine, prvi put od ukidanja ograničenja zbog korona virusa, na ceremoniji učestvuje 7.000 ljudi, ukupno 50.000 ljudi će doći na spomen obeležje da oda sećanje na poginule tog dana.

U avgustu 1945. američki piloti bacili su atomske bombe na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki. Od atomske eksplozije i njenih posledica u Hirošimi, od 350.000 stanovnika, stradalo je 140.000 ljudi, u Nagasakiju - 74.000. Ogromna većina žrtava atomskog bombardovanja bili su civili. Na godišnjicu tragičnih događaja – 6. i 9. avgusta – godišnje se održavaju „Mirovne ceremonije“ u Hirošimi i Nagasakiju, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA - Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)