PUTIN I ERDOGAN RAZGOVARALI TELEFONOM: Dogovorena poseta ruskog predsednika Turskoj

Novosti online

02. 08. 2023. u 13:28

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan dogovorio se sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom o njegovoj poseti Turskoj, saopštila je kancelarija turskog lidera.

ПУТИН И ЕРДОГАН РАЗГОВАРАЛИ ТЕЛЕФОНОМ: Договорена посета руског председника Турској

Foto: Tanjug/Turkish Presidency via AP

 - Predsednik Erdogan u sredu je razgovarao telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Tokom razgovora, lideri su postigli dogovor o Putinovoj poseti Turskoj - navodi se u saopštenju.

Datum posete nije naveden.
Erdogan je tokom razgovora istakao da će Turska nastaviti da ulaže napore za obnavljanje prehrambenog sporazuma i diplomatiju za nastavak njegovog dejstva.

 - Erdogan je naglasio da ukoliko crnomorska inicijativa ne bude na snazi duže vreme, to nikome neće ići u prilog. Prvenstveno će stradati najsiromašnije zemlje kojima je žito potrebno - ističe se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, cene pšenice su se u poslednje dve nedelje, posle prekida sporazuma, povećale za 15 odsto.

Dodaje se da je turski lider tokom razgovora sporazum okarakterisao kao „most mira“.

Erdogan je takođe zahvalio je ruskom predsedniku na protivpožarnom avionu amfibiji Be-200ČS koji je poslat za gašenje šumskih požara u Turskoj, ističe se u saopštenju.

Saopštenje Kremlja

Pres-služba Kremlja nakon toga je potvrdila da su ruski predsednik Vladimir Putin i turski lider Redžep Tajip Erdogan razgovarali telefonom i dogovorili pripremu mogućeg sastanka.

 - Bilo je reči o nastavku kontakta na različitim nivoima, uključujući u kontekstu mogućeg sastanka dvojice lidera - navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u saopštenju, Putin je Erdoganu izložio principijelan stav Rusije u vezi sa istekom važenja sporazuma o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka i odblokiravanja isporuka ruskih proizvoda i đubriva.

U saopštenju se dodaje da se razrađuju varijante isporuka ruskog žita za siromašne zemlje, između ostalog, i besplatno.

 - Naglašeno je da se, uzimajući u obzir potrebe zemalja kojima je hrana najpotrebnija, razrađuju pouzdane varijante isporuka ruskog žita, uključujući i besplatno. Ovo pitanje je razmatrano na drugom samitu Rusija-Afrika nedavno održanom u Sankt Peterburgu. Izraženo je raspoloženje za saradnju u ovoj oblasti sa Turskom i drugim zainteresovanim državama - zaključuje se u saopštenju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)