POLJSKA VOJSKA JURI NA GRANICU SA BELORUSIJOM: Iz 12. mehanizovane divizije saopštili - Spremni smo odmah da odgovorimo

Novosti online

08. 07. 2023. u 11:10

POLjSKA će rasporediti stotine vojnika i vozila na granici sa Belorusijom, saopštili su iz Ministarstva odbrane, naglašavajući potrebu da se spreči "pokušaj destabilizacije" regiona. Minsk je izneo slične optužbe, tvrdeći da se beloruski pučisti obučavaju na poljskom tlu.

ПОЉСКА ВОЈСКА ЈУРИ НА ГРАНИЦУ СА БЕЛОРУСИЈОМ: Из 12. механизоване дивизије саопштили - Спремни смо одмах да одговоримо

Foto: Jutjub/AiirSource Military/Vikipedija

Poljska 12. mehanizovana divizija, deo kopnenih snaga, objavila je da kreće na istok zemlje u petak. U narednim danima, oko 1.000 vojnika i 200 jedinica tehnike biće stacionirano u istočnoj pokrajini Podlasje, koja se nalazi uz granicu sa Belorusijom.

- Cilj operacije "Sigurno Podlasje" je da pokažemo našu volju i sposobnost da odmah odgovorimo na pokušaje destabilizacije situacije na našoj granici - saopštili su iz te jedinice.

Dok je vojska ponudila malo detalja o misiji, poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak je ranije u petak pomenuo taj potez. Blaščak je rekao da Varšava radi na "odvraćanju potencijalnog agresora" i obećao da će "odgovoriti na sve pretnje".

On je dalje tvrdio da je Poljska pre dve godine "napadnuta na hibridni način sa teritorije Belorusije", ali nije precizirao na šta tačno misli.

- Poljska vojska već ima preko 175.000 vojnika pod oružjem. Hvala svima na činjenici da se toliko ljudi dobrovoljno javlja da služi u vojsci Poljske. Veoma je važno da je Poljska bezbedna - dodao je ministar.

Bliski saveznik Moskve, Minsk je optužio Poljsku da pruža utočište beloruskim opozicionarima, koji se navodno obučavaju kako bi podigli pobunu u svojoj matičnoj zemlji. Vlada je saopštila da pažljivo prati militante, navodeći da se borci takođe nalaze u kampovima za obuku u Ukrajini, Letoniji, Litvaniji i Češkoj.

- Znamo gde su kampovi za obuku, identitete instruktora, ko predaje koje delove kursa - rekao je šef bezbednosti Belorusije Ivan Tertel u aprilu.

BONUS VIDEO: Ruski vojnici izvode borbene vežbe na poligonima blizu linije fronta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

VIDIMO SE NA SUDU... DŽekpot posvađao tetku i sestrića, na pomolu prava porodična drama