ZAŠTO JE PRIGOŽIN DIGAO POBUNU? Državna duma otkrila uzrok sukoba vođe "Vagnera" i Ministarstva odbrane Rusije

Novosti onlajn

29. 06. 2023. u 13:00

NAKON što je Evgenije Prigožin odbio da potpiše ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane, obavešten je da grupa "Vagner" neće učestvovati u specijalnoj vojnoj operaciji, saopštio je Andrej Kartapolov, šef komiteta Državne dume za odbranu.

ЗАШТО ЈЕ ПРИГОЖИН ДИГАО ПОБУНУ? Државна дума открила узрок сукоба вође Вагнера и Министарства одбране Русије

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Nekoliko dana pre pokušaja pobune, Ministarstvo odbrane je saopštilo da sve oružane formacije moraju da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane. I svi, osim Vagnera, počeli su da ispunjavaju ovu odluku. Osim ovog gospodina. On je to odbio - dodao je on, prenele su "RIA novosti". 

- Tada je obavešten da u tom slučaju Vagner neće biti uključen u specijalnu vojnu operaciju. A to znači da više neće biti novca, finansijskih i materijalnih sredstava. A za gospodina Prigožina, novac je važan faktor, možda i odlučujući.

- I šta se desilo: neće se više izdvajati novac – pod jedan; preterane i glupe ambicije – pod dva; preuzbuđenje – pod tri. I sve se zajedno izrodilo u izdaju i prevaru svojih saboraca - zaključio je on.

U noći na 24. jun, snage grupe „Vagner“ zauzele su štab Južnog vojnog okruga ruske vojske u Rostovu na Donu nakon izjava osnivača grupe Evgenija Prigožina da su Oružane snage Rusije navodno izvele raketne napade na kampove „Vagnera“, iako su to demantovali i Ministarstvo odbrane i ruski FSB.

Oružana pobuna zaustavljena je zahvaljujući teškim pregovorima koje je, u dogovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, celu subotu vodio beloruski lider Aleksandar Lukašenko. Na kraju je Prigožin pristao da ode u Belorusiju, nekim od boraca koji nisu učestvovali u pobuni ponuđeno je da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane, a ostale „vagnerovce“ niko neće krivično goniti.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona