ŠTA ĆE BITI PRIORITETI MADRIDA: Španija ambiciozno najavila predsedavanje EU

Novosti onlajn

19. 06. 2023. u 08:42

POČETKOM jula trebalo bi da Španija preuzme predsedavanje Evropskoj uniji od Švedske, a premijer države Pedro Sančez najavio je šta će biti prioriteti tokom španskog predsedavanja.

ШТА ЋЕ БИТИ ПРИОРИТЕТИ МАДРИДА: Шпанија амбициозно најавила председавање ЕУ

Foto: AP

Tokom govora u Madridu, španski premijer je naveo kako je reindustrijalizacija prvi prioritet Španije, te je naglasio kako će to pomoći Evropskoj uniji da ima svoju stratešku autonomiju.

- Mislim da smo u protekle četiri godine naučili mnoge lekcije iz onoga što je bio proces deindustrijalizacije u Evropi i kakve su bile i posledice i slabosti koje smo gomilali kao rezultat - rekao je Sančez.

Pored toga, Sančez je naglasio kako će se Španija boriti za jačanje evropskog industrijskog suvereniteta, a veliku pažnju će posvetiti i klimatskoj tradiciji.

- Zelena tranzicija će nam omogućiti smanjenje zavisnosti o energiji i kritičnim sirovinama koje su ključne za proizvodnju i primenu obnovljive energije - piše Juronjuz (Euronews).

Treća na listi prioriteta za Španiju biće socijalna pravda.

- Moramo prekinuti trend koji je uočen poslednjih decenija da korporativni profiti nisu uvek služili smanjenju nejednakosti ili poboljšanju mogućnosti i uslova života običnih ljudi. Potrebna nam je ekonomija koja mora biti mnogo konkurentnija - rekao je premijer Španije.

Takođe, naglasio je kako će se prioriteti odnositi i na sklapanje bankarske unije, produbljivanje unutrašnjeg tržišta, te jačanje održivih finansijskih instrumenata i fondova kao što su Next Generation EU.

BONUS VIDEO: ŠPANSKI PREMIJER PONOVIO U TIRANI - Nezavisno Kosovo je kršenje međunarodnog prava

(Klix)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)