PODRŠKA INDUSTRIJI ČISTE ENERGIJE: SAD i Velika Britanija usvojile "Atlantsku deklaraciju" u Vašingtonu

A. V. V.

10. 06. 2023. u 07:00

PREMIJER Velike Britanije Riši Sunak i predsednik SAD Džozef Bajden usvojili su u Vašingtonu "Atlantsku deklaraciju" o ekonomskom partnerstvu dve zemlje. Sporazum koji su potpisali dvojica lidera podrazumeva da će London i Vašington podržati industriju čiste energije, a deklaracijom je i najavljen međunarodni samit o bezbednosti veštačke inteligencije (AI), koji će ove godine biti održan u Velikoj Britaniji.

ПОДРШКА ИНДУСТРИЈИ ЧИСТЕ ЕНЕРГИЈЕ: САД и Велика Британија усвојиле Атлантску декларацију у Вашингтону

Tanjug

Atlantska deklaracija uključuje planove za ublažavanje nekih uticaja američkog vodećeg Zakona o smanjenju inflacije (IRA) na ekonomiju Ujedinjenog Kraljevstva, sa predlozima za uklanjanje barijera koje su uticale na trgovinu baterijama za električna vozila, preneo je Bi-Bi-Si. Prema trenutnoj politici, IRA obezbeđuje poreski kredit u vrednosti od 3.750 dolara za svako električno vozilo proizvedeno u SAD ili koje koristi komponente koje su iskopane, obrađene ili proizvedene u zemlji.

Velika Britanija je već neto izvoznik sirovina za baterije električnih vozila u SAD, podseća britanski javni servis. No, zemljama bez američkog trgovinskog sporazuma zabranjen je pristup subvencijama IRA-e. Atlantska deklaracija obavezuje Veliku Britaniju i SAD da rade na novom sporazumu o kritičnim mineralima - koji bi kupcima vozila napravljenih korišćenjem kritičnih minerala koje prerađuju, recikliraju ili iskopavaju britanske kompanije omogućile pristup poreskim kreditima. U deklaraciji se navodi da će sporazum biti pokrenut nakon konsultacija sa američkim Kongresom.

Na zajedničkoj konferenciji za medije dvojice lidera u Beloj kući, Sunak je rekao da će SAD i Velika Britanija nastaviti da vode svet ka većem miru i prosperitetu. On je istakao da je savezništvo dve države jako i da SAD i Velika Britanija dele ista uverenja. Američki predsednik je dodao da za SAD ne postoji bliža zemlja od Velike Britanije.

Dogovoreno je i da će dve države unaprediti saradnju kako bi zaustavile rivalske zemlje da razvijaju i koriste tehnologije koje mogu da im naškode, a radiće i na učvršćivanju liderstva u ključnim budućim tehnologijama - AI, 5G i 6G, kao i u inženjerskoj biologiji.

Hoće da isključe Rusiju sa nuklearnog tržišta

AMERIČKI predsednik Džo Bajden i britanski premijer Riši Sunak postigli su dogovor i da će raditi na poboljšanju otpornosti lanaca snabdevanja i da će pojačati napore da se Rusija isključi iz globalnog civilnog nuklearnog tržišta. Bajden je da dve zemlje zajedno pružaju humanitarnu pomoć i bezbednosne sisteme Ukrajini u njihovoj borbi protiv Rusije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)