MICOTAKIS SE NADA DA ĆE OSVOJITI NOVI MANDAT: Obećava četiri godine brzog rasta

Tanjug

16. 05. 2023. u 15:30

GRČKI premijer Kirijakos Micotakis izjavio je danas da se nada da će osvojiti drugi mandat na predstojećim parlamentarnim izborima.

МИЦОТАКИС СЕ НАДА ДА ЋЕ ОСВОЈИТИ НОВИ МАНДАТ: Обећава четири године брзог раста

Foto AP

- Nadam se da će moje naredne četiri godine biti godine brzog rasta za Grčku, ali rasta koji će takođe ograničiti nejednakosti - poručio je Micotakis u intervjuu za Rojters.

On je obećao da će pomoći Grčkoj da, nakon 13 godina, povrati kreditni rejting na investicioni nivo, kao i da će otvoriti nova radna mesta i povećati plate u proseku za 25 odsto do 2027. godine.

- Ja dobro znam da su plate i dalje niske. Znam da se mnogi Grci muče - rekao je Micokatis.

On je, međutim, istakao da "nema sumnje" da se Grčka danas nalazi u boljoj poziciji od one iz 2019. godine kada je njegova stranka Nova demokratija došla na vlast. Govoreći o odnosima sa Turskom, grčki premijer je rekao da nema razloga da odnosi dve zemlje budu konfrontacioni, ali je naveo da je politika Ankare bila "duboko revizionistička" i da je narušila suverena prava Grčke.

- Moja primarna dužnost je da se pobrinem da branim ta prava. Istovremeno, uvek ću pružati ruku prijateljstva Turskoj - poručio je Micotakis.

Parlamentarni izbori u Grčkoj biće održani u nedelju, 21. maja, a istraživanja pokazuju da Micotakisova Nova demokratija ima prednost u odnosu na levičarsku Sirizu. Međutim, može da se dogodi da, zbog novog izbornog sistema, Grčka ne dobije pobednika u nedelju ukoliko ne bude formirana vladajuća koalicija. Drugi krug glasanja mogao bi da bude održan početkom jula.

BONUS VIDEO: 

ZAŠTITA OD DRONOVA: Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Peterburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a