TUPOLJEVI I SUHOJI NAD AMERIČKIM NEBOM! NORAD lovcima F-16 i F-22 presreo ruske avione usred velike vojne vežbe

Novosti online

14. 05. 2023. u 08:57

SEVERNOAMERIČKA komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) saopštila je da su njene snage 11. maja otkrile, pratile, pozitivno identifikovale i presrele šest ruskih aviona koji su delovali unutar i blizu zone vazdušne identifikacije.

ТУПОЉЕВИ И СУХОЈИ НАД АМЕРИЧКИМ НЕБОМ! НОРАД ловцима Ф-16 и Ф-22 пресрео руске авионе усред велике војне вежбе

FOTO: EPA

NORAD je istakao da su ruski avioni ostali u međunarodnom vazdušnom prostoru i da nisu ušli u američki ili kanadski suvereni vazdušni prostor. Sve se to dogodilo u vreme kada se na Aljasci odvija nekoliko velikih vojnih vežbi američke vojske.

Amerikanci ovo ne smatraju provokacijom

Rusi su leteli bombarderima TU-95, transportnim avionima Il-78 i borbenim avionima SU-35. Lovci F-16 i F-22, teretni avion Boeing KC-135 i špijunski avion E-3 AWACS učestvovali su u misiji NORAD-a nakon što su ruski avioni primećeni.

Ova ruska aktivnost u severnoameričkoj zoni vazdušne identifikacije dešava se redovno i ne smatra se pretnjom ili provokacijom. NORAD ističe da prati i identifikuje sve vojne letelice koje ulaze u zonu vazdušne identifikacije. NORAD rutinski posmatra kretanje aviona i po potrebi ih prati iz te zone.

Godišnji broj presretanja varira

Otkako je Rusija 2007. nastavila sa aktivnostima dugog dometa, NORAD beleži u proseku oko šest do sedam presretanja ruskih vojnih aviona godišnje. Ovi brojevi su varirali od čak 15 do nula presretanja između pojedinih godina.

(Informer)

BONUS VIDEO:

DRONOVI IZNAD KREMLjA: Snimak neutralisanja jedne od dve letelice iznad Putinove rezidencije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)