AMERIČKI GENERAL U VELIKOM INTERVJUU ZA "FORIN AFERS": SAD ne žele rat sa Rusijom - "U svetu sada postoje tri velike sile"

Novosti onlajn

02. 05. 2023. u 19:21

SJEDINjENE Američke Države ne traže rat sa Rusijom, ali obraćaju pažnju na mogućnost eskalacije sukoba u Ukrajini, smatra Načelnik Združenih generalštabova Oružanih snaga SAD Mark Mili u intervjuu za časopis „Forin afers“.

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ У ВЕЛИКОМ ИНТЕРВЈУУ ЗА ФОРИН АФЕРС: САД не желе рат са Русијом - У свету сада постоје три велике силе

Foto: Profimedia

- Mislim da su svi zainteresovani da spreče eskalaciju. Rusija ne želi rat sa NATO-om ili SAD, a NATO i SAD ne žele rat sa Rusijom. Dakle, to je u interesu svake strane, a Ukrajina definitivno ne želi rat ovih razmera na svojoj teritoriji - objasnio je on.

Međutim, prema Milijevim rečima, „postoji realna mogućnost eskalacije“.

- Iz dana u dan procenjujemo verovatnoću eskalacije u vezi sa svim dejstvima koje preduzimamo mi ili Rusi. Posledice oružanog sukoba između SAD i Rusije ili bilo koje zemlje NATO-a i Rusije bile bi pogubne za obe strane. Svi su zainteresovani da se to ne dozvoli - rekao je general.

U svetu postoje tri velike sile

Prema njegovim rečima, Rusija je, zajedno sa SAD i Kinom, jedan od polova novog tripolarnog sveta.

- Za razliku od Hladnog rata, sada u svetu postoje tri velike sile: Sjedinjene Američke Države, Kina i Rusija. Sve imaju značajan vojni potencijal u smislu stanovništva, ekonomije i oružanih snaga. Sve tri imaju značajan nuklearni arsenal - ocenio je on.

Mili je dodao da je „tokom Hladnog rata postojao bipolarni svet, iako su postojale i druge sile“.

- Danas živimo u tripolarnom svetu, složenijem od bipolarnog, i ovu situaciju je veoma teško kontrolisati - naglasio je general.

On je dodao da je jedan od glavnih zadataka SAD da spreče formiranje strateškog vojnog saveza između Rusije i Kine.

- Potrebno je učiniti sve moguće da se to ne desi - primetio je on.

O ratu u Ukrajini

Komentarišući sukob u Ukrajini, Mili je rekao da smatra da je malo verovatno da će se on okončati ove godine.

- Smatram da će za svaku stranu postizanje svojih političkih ciljeva – a rat znači postizanje političkih ciljeva vojnim sredstvima – biti veoma komplikovano i veoma teško. I, iskreno govoreći, ne mislim da postoji mogućnost da se to dogodi ove godine - zaključio je Mili.

Foto: AP Photo/Alexei Alexandrov

Prema njegovim rečima, veći deo ruskih Oružanih snaga nije stradao u ukrajinskom sukobu.

Prema njegovim rečima, ocenu stanja ruskih trupa koje učestvuju u ukrajinskom sukobu „ozbiljno su iskrivili pojedini mediji“.

Štaviše, Rusija će verovatno obnoviti svoju buduću vojsku u veću i sposobniju silu, dodao je general.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara 2022. godine objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024