ŠALJITE MUNICIJU, INAČE SE POVLAČIMO: Šef "Vagnera" upozorava na opasnost od ukrajinske kontraofanzive

A. V. V.

03. 05. 2023. u 07:00

ŽESTOKE borbe u Bahmutu ne prestaju. Vođa paravojnih jedinica "Vagner" Jevgenij Prigožin izjavio je, tokom minulog vikenda, da su njegovi vojnici napredovali u Bahmutu, do 230 metara u različitim pravcima, a da je pod kontrolom Ukrajine ostalo 2,9 kvadratnih kilometara grada. Istovremeno, Prigožin je uputio apel ruskom ministarstvu odbrane da im pošalje više municije, koja ponestaje, da bi nastavili borbe na najvećem frontu od početka sukoba u Ukrajini.

ШАЉИТЕ МУНИЦИЈУ, ИНАЧЕ СЕ ПОВЛАЧИМО: Шеф Вагнера упозорава на опасност од украјинске контраофанзиве

FOTO: AP/Tanjug

Prigožin je, na "Telegramu", uputio apel ruskim čelnicima odbrane da im je, za vojne operacije na terenu, svakodnevno potrebno minimum 300 tona artiljerijske municije. "Trista tona dnevno je deset teretnih kontejnera i to nije mnogo. Ali, nama se šalje oko trećine ove količine",naveo je Prigožin, dodavši da ako je njegovoj grupi suđeno da nestane, to se neće dogoditi zahvaljujući ukrajinskoj vojsci, ili Severnoatlanskoj alijansi, već zbog, kako je naveo, "naših birokratskih kopiladi".

Prigožin je, takođe, u intervjuu ruskom vojnom blogeru Semjonu Pegovu, upozorio da bi ukrajinska kontraofanziva, koja se navodno očekuje oko 15. maja, mogla da predstavlja tragediju za Rusiju. On je čak zapretio povlačenjem grupe "Vagner" iz Bahmuta.

- Svaki dan hiljade tela stavljamo u kovčege i šaljemo kući. Gubici su pet puta veći od neophodnih, samo jer nemamo dovoljno municije. Ako manjak municije ne bude rešen, bićemo prisiljeni da se povučemo, ili ćemo izginuti - poručio je Prigožin.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu juče je izjavio da bi Rusija trebalo da udvostruči proizvodnju visokopreciznog oružja u najkraćem mogućem roku. "Naši vojnici su uništili osam letelica, 277 bespilotnih letelica, 430 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 18 višecevnih raketnih sistema, 225 artiljerijskih oruđa i minobacača", poručio je Šojgu. On je istakao da "su ruske oružane snage aktivne duž cele linije dodira" i da "uprkos vojnoj pomoći zapadnih zemalja bez presedana, neprijatelj trpi značajne gubitke, samo tokom poslednjeg meseca, više od 15.000 ljudi".

Komandant ukrajinskih oružanih snaga Aleksandar Sirski kaže da su se, zbog njihovih kontranapada, Rusi povukli iz pojedinih položaja u Bahmutu, ali da je situacija i dalje poprilično teška. On je juče posetio ovaj grad i izrazio nadu da će ga Ukrajina zadržati uprkos gubicima.

Cveće za poginule u Odesi

STANOVNICI Odese položili su juče cveće kod Doma sindikata u ovom gradu u znak sećanja na žrtve tragedije, kad je u napadu radikalnih ukrajinskih nacionalista 2014. godine poginulo 48 ljudi, a više od 240 povređeno. V. d. šefa samoproglašene Donjecke narodne republike Denis Pušilin izjavio je da "vlasti Ukrajine nastavljaju da čine zločine da bi zadovoljile Zapad, ubijajući civile, čak i devet godina nakon tragedije u Odesi" i dodao da je "Ukrajina za mnoge od nas prestala da postoji pre devet godina, kad su ljudi živi spaljeni u Odesi".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini