U SUDANSKOM RATU GUBE SVI: Saudijci, Arabija, UAE, SAD i Britanija na strani "pobunjenog" Hamdan Dagala

Dragan Vujičić

23. 04. 2023. u 14:00

ZARAĆENE strane u Sudanu bi trebalo kao pravi sunarodnici da sednu za pregovarački sto kako bi pronašli izlaz iz ratnog sukoba i vratili nadu u život, poručio je juče general sudanske vojske Abdel Fatah al Burhan. Sudanski general je u intervjuu za Al Arabija TV pozvao na pregovore, prenosi Rojters.

У СУДАНСКОМ РАТУ ГУБЕ СВИ: Саудијци, Арабија, УАЕ, САД и Британија на страни побуњеног Хамдан Дагала

Foto: Tanjug

 - U ovom ratu svi gube - upozorio je genaral Al Burhan.

Sukob je izbio između jedinica vojske lojalne sudanskom vojnom vladaru Abdelu Fatahu al Burhanu i Snaga za brzo reagovanje, koje predvodi Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, koji je zamenik šefa vladajućeg saveta, nakon višednevne napetosti zbog mape puta za prelazak zemlje na civilnu vlast. Jedan od glavnih problema je bio plan da se Snage za brzu podršku (RSF) sa svojih 100.000 pripadnika uključe u sudansku vojsku i imenovanje vođe novih vojnih snaga.

Sporazum je trebalo da bude potpisan početkom aprila, ali je umesto toga izbio rat.

Analizirajuće rat u Sudanu, libanski "Al madžedin" tvrdi da je uzrok rata u najsiromašnijoj zemlji sveta pokušaj Zapada da potčini Sudan podržavajući Snage za brzu podršku generala Mohameda Hamdana Dagala u pokušaju puča.

Kako se navodi dalje "čini se da je diplomatski sporazum između zaraćenih strana nedostižan, jer su odnosi između Al Burhana i Hemedtija možda došli do tačke bez povratka, dok će politika u Sudanu biti opterećena oštrom konkurencijom i neslaganjem.

Muhamed Hasab al Rasul, analitičar za regionalna pitanja, za libansku TV stanicu je kazao da je "sukob koji se dogodio između sudanske vojske i Snaga za brzu podršku bio predvidljiv pošto su (brze) snage za podršku bile oruđe zapadnog kolonijalnog projekta u Sudanu".

Poginulo 413

VREDI napomenuti da je egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi prekjuče ponudio da posreduje u primirju između zaraćenih strana u Sudanu u nadi da će rešiti sadašnji sukob. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u petak da je u sukobima u Sudanu do sada poginulo 413 ljudi, a povređena je 3.551 osoba.

Prema Al Rasulu, Zapad nastoji da preuzme vlast u Sudanu sa ciljem da pokori Kartum i rekolonizuje zemlju.

Analitičar je ukazao i na političko krilo zapadnih sila u svojoj zemlji, koje je identifikovao kao Snage slobode i promene, koje su uz RSF dobijale pomoć i podršku regionalnih i globalnih aktera, ili "kvartet" koji čine Saudijci. Arabija, UAE,SAD i Velika Britanija.

Al Rasul je rekao da je Zapad stvorio ove grupe da upravlja sukobom u Sudanu i implementira svoj neoliberalni projekat.

Analitičar smatra da će rezultati ovog okršaja ili proizvesti potpuno nezavisan Sudan, koji garantuje demokratski prenos vlasti, ili ono što je Al Rasul nazvao "spoljašnjim projektom" i njegovim lokalnim proširenjima koja će osigurati strane interese.

Prema analitičaru, Hemedti se nije pojavljivao u javnosti od početka sukoba, što sugeriše da je ranjen tokom borbi.

U prethodnom periodu u Sudanu Egipat je vodio proces dijaloga između sukobljenih strana u Kartumu. Prema analitičaru dr Mohamedu Hasan Mohamedu na konferenciji koju je organizovao Egipat su prisustvovale mnoge sudanske političke stranke i akteri, što je pomoglo da se uspostavi politička ravnoteža u zemlji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista