ITALIJANI OPSEDAJU ZALAGAONICE: Zalog za kredit sa 12 odsto kamate, ili odmah novac uz procenu bez cenkanja

Nije reč o filmu „Za šaku dolara“ slavnog reditelja Serđa Leone, već o veoma zaoštrenoj ekonomskoj krizi u Italiji, gde 5.6 miliona stanovnika od ukupno 60 miliona, živi u apsolutnom siromaštvu. Nije čudo da Italijani ponovo, stoga, opsedaju zalagaonice.

ИТАЛИЈАНИ ОПСЕДАЈУ ЗАЛАГАОНИЦЕ: Залог за кредит са 12 одсто камате, или одмах новац уз процену без ценкања

Foto Tanjug

    Rat u Ukrajini, energetska kriza sa podivljalim cenama računa, inflacija, uvećanje kamata, svih taksi na sve što predstavlja deo našeg života.  Sve to donelo je redove ispred ulaza u „Monte di Pieta“, zalagaonicu gde se dobije kredit, ali sa 12 odsto kamate na godišnjem nivou, na doneti predmet po slobodnoj proceni ovlašćenog službenika iza šaltera.

     Doneseš predmet, založiš ga i dobiješ kredit, njegov iznos ne može da bude veći od 70 odsto od procenjene založene vrednosti! Vrate ga u posed ako bude otplaćen. Ugovor se potpiše tako da se uzme založeni predmet, a ako se kredit ne vrati,  vredan predmet ide na aukciju. Ko ima sreću da neko na aukciji kupi založeni predmet za koji evro više, ta razlika ide onome ko je bio vlasnik predmeta, ali se daje i procenat zalagaonici, jer se bavila tim predmetom.

     Na teritoriji Italije u 13 regiona ima 40 takvih filijala sa 330.000 klijenata koji su tako usluženi, a na oko 300 aukcija proda se oko 35.000 komada nakita ili drugih predmeta. U 2022. godini prodato ih je za čak oko 33 miliona evra.  

        Ko nema nadu da će moći da dobije kredit i povrati založeno uzima odmah likvidan novac na osnovu procene. To je najgora varijanta, jer se daje gotovo u bescenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)