AMERIČKI AVIONI - ŠTO DALJE OD KRIMA: Neprestano se pojavljuju novi detalji dokumenata procurelih iz Pentagona

A.Vojinović

11. 04. 2023. u 10:18

KO stoji iza curenja poverljivih Pentagonovih dokumenata u javnost, i dalje je nepoznato. I dok američki zvaničnici sumnjaju da bi odgovorne osobe mogle da budu upravo iz SAD, dotle se, iz sata u sat, pojavljuju novi detalji, uključujući i to da su SAD nadzirale i najbliže saradnike - Južnu Koreju, Izrael, kao i Ukrajinu, uključujući i predsednika Vladimira Zelenskog.

АМЕРИЧКИ АВИОНИ - ШТО ДАЉЕ ОД КРИМА: Непрестано се појављују нови детаљи докумената процурелих из Пентагона

Tanjug

Osim toga, SAD su, kako je preneo "Vašington post", dale instrukcije svojim vojnim pilotima da lete dalje od Krima nego što je dozvoljeno međunarodnim pravom. Prema američkom listu, u jednom dokumentu označena je oblast gde se mogu kretati američki avioni za nadzor.

Papiri su pokazali i da bi ukrajinska PVO mogla da ostane bez raketa i municija za par nedelja. U jednom od njih, od 23. februara, do detalja se navodi kako će ukrajinski PVO sistem S-300 potpuno utihnuti do 2. maja ukoliko nastavi istim tempom.

Ukrajinski PVO "Buk", na koji se ukrajinska vojska oslanja, uz S-300, mogao bi da se istroši do polovine aprila, piše "Njujork tajms", dok bi protivvazdušne jedinice na prvoj liniji fronta mogle da budu totalno smanjene do 23. maja. A usled prodora poverljivih dokumenata, Si-En-En prenosi da je Ukrajina već sada promenila pojedine vojne strategije.

Podaci o špijuniranju saveznika mogli bi da uzdrmaju njihove diplomatske odnose sa SAD, navodi američka TV. U jednom od procurelih dokumenata do detalja se opisuje razgovor dva visoka južnokorejska zvaničnika. Oni su bili zabrinuti da bi isporuka municije koju bi SAD poslale Ukrajini prekršila politiku Južne Koreje o neisporučivanju naoružanja zemljama u ratu. Zato je, prema papirima, jedan od njih predložio da se municija proda - Poljskoj. U Seulu je ova situacija izazvala negodovanje.

Kada je reč o Izraelu, otkriva se "da će Jerusalim verovatno razmotriti pružanje pomoći Ukrajini pod povećanim pritiskom SAD, ili zahvaljujući prividnom pogoršanju odnosa sa Rusijom".

Papiri su pokazali da su američki obaveštajci prikupili dosta informacija o Rusiji, među kojima su i moskovske mete u Ukrajini, presretanjem komunikacija, što će, sigurno, uticati da Rusija promeni način deljenja svojih tajnih planova. Dokumenta su otkrila i da je američka služba uspela da presretne rusku strategiju za borbu protiv NATO tenkova koji su ušli u Ukrajinu početkom aprila.

Bi-Bi-Si je imao uvid u 20 dokumenata koji se tiču pripreme ukrajinskih vojnih snaga za planiranu ofanzivu sa detaljima o broju brigada i vojne opreme. S tim, napominju, da će vreme isporuke opreme uticati na obuku i spremnost vojske.

Kada je reč o potencijalnom krivcu za "curenje", spekuliše se da bi to mogao da bude nezadovoljni radnik obaveštajne američke agencije ili "krtica" koja je ciljano želela da nanese štetu američkim bezbednosnim interesima.

PESKOV: PRILIČNO ZANIMLjIVO

PORTPAROL Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je dokumente Pentagona koji su procurili na internetu prilično zanimljivim. On je, takođe, odgovorio na navode o umešanosti Rusije u curenje informacija. "Svi znamo da postoji takva tendencija da se za sve, uvek i svuda okrivi Rusija, ali ovo je uobičajena bolest, tako da nema šta da se komentariše. Ali, činjenica da su SAD špijunirale brojne šefove država, posebno u evropskim prestonicama, već duže vreme, javljala se više puta, uzrokujući razne skandalozne situacije", istakao je Peskov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!