U TOKU ISTRAGA IZLIVANJA: Sakupljeno oko 60 odsto nafte iscurele u more sa bušotine u Engleskoj

Tanjug

29. 03. 2023. u 23:59

BRITANSKA jedinica anglo-francuske naftne kompanije "Perenco" saopštila je danas da je povratila oko 60 odsto nafte koja je iscurela u nedelju na jednoj od njenih bušotina u Dorsetu u južnoj Engleskoj.

У ТОКУ ИСТРАГА ИЗЛИВАЊА: Сакупљено око 60 одсто нафте исцуреле у море са бушотине у Енглеској

Foto: Profimedia/Ilustracija

Lokacija curenja je identifikovana, a rad na platformi "Vič" i dalje je suspendovan, prenosi Rojters.

-Ostatci izlivanja su ograničeni sa četiri plutajuće barijere, a operacije čišćenja dobro napreduju, rekao je generalni direktor farme "Vič" kompanije "Perenco" Frank Di.

Iz kompanije "Perenco" saopšteno je da se istražuje uzrok izlivanja, u konsultaciji sa agencijom za zaštitu životne sredine i lokalnim vlastima.

Direktor komisije Pul, nezavisnog tela koje reguliše ekološke aktivnosti u pristaništima Engleske, Džim Stjuart, naveo je da je procenjena količina izlivene tečnosti manja od 200 barela i da se tečnost koja je iscurela sastojala od 80 odsto fiziološkog rastvora i 20 odsto sirove nafte.

Rojters navodi da "Perenco" proizvodi oko 40.000 barela nafte dnevno, dok se od toga oko 14.000 barela proizvodi na "Vič" platformi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju