SAUDIJSKA ARABIJA U ŠANGAJSKOJ ORGANIZACIJI ZA SARADNJU: Rijad poslao moćnu poruku Americi i Zapadu

Novosti online

29. 03. 2023. u 21:27

VLADA Saudijske Arabije odobrila je odluku da pristupi Šangajskoj organizaciji za saradnju, što je svojevrsna poruka Zapadu, pre svega Americi.

САУДИЈСКА АРАБИЈА У ШАНГАЈСКОЈ ОРГАНИЗАЦИЈИ ЗА САРАДЊУ: Ријад послао моћну поруку Америци и Западу

Kineski predsednik sa guvernerom Rijada, Foto AP

Ovo je tačka preloma za Saudijsku Arabiju koja je bila jedan od najbližih i najvažnijih saradnika SAD među zemljama arapskog sveta, kaže za RT Balkan nekadašnji ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović komentarišući odluku vlade te zemlje da odobri pristup Šangajskoj organizaciji za saradnju (ŠOS).

On ističe da će članstvo Saudijske Arabije dati novi kvalitet ovoj organizaciji, koja vodi računa o ciljevima od interesa za globalnu saradnju, razvoj i bezbednost.

-Saudijska Arabija je zemlja koja uživa veliki ugled u arapskom svetu i svetu uopšte, pa će njeno članstvo delovati podsticajno za snaženje organizacije, njen razvoj, ali i prestiž, ocenjuje Jovanović.

Dodaje da je ovo podsticaj arapskom svetu da sledi principe ravnopravnosti, jednakih mogućnosti i prava u globalnom okruženju, te da će mnoge zemlje tu odluku primiti sa razumevanjem i podrškom.

-Razume se da SAD i takozvani kolektivni Zapad ne moraju nužno da budu radosni zbog takvog razvoja, ali biće to za njih poruka koliko je značajno da se prilagode novoj realnosti i da se ponašaju drugačije u globalnim odnosima nego do sada, smatra Jovanović.

Jovanović kaže da je ovo opomena da je vreme piramidalnog uređivanja svetskih odnosa prošlost, i da više nema mesta za hegemonizam i izuzetnost.

-Ovo je poruka da je potrebno da se i najokoreliji protivnici demokratizacije globalnih odnosa prilagode. Od njihovog kapaciteta poimanja nove globalne situacije zavisi hoće li to primiti racionalno ili će po navici i inerciji krenuti u razmišljanje o nekakvim merama, ograničavanjima protekcionizmu ili drugim prevaziđenim merama, kaže naš sagovornik.

Jovanović dodaje da je ovo tačka koja opominje svakoga na planeti da je gotovo sa unipolarnim svetskim poretkom i da ono što je od njega ostalo ne može biti dugog veka.

Šangajsku organizaciju za saradnju osnovale su 2001. godine Rusija, Kina i države iz Centralne Azije, dok su joj se naknadno priključile Indija i Pakistan.

Iran je prošle godine potpisao dokumenta o pristupanju, a očekuje se da će postati punopravna članica te organizacije tokom ove godine. Pored Saudijske Arabije i Irana, očekuje se da će i Belorusija uskoro postati članica ŠOS-a.

ODLUKA RIJADA IZRAZ OSLOBAĐANjA OD ZAPADNOG JARMA

Mitar Kovač iz Evroazijskog bezbednosnog foruma kaže za RT Balkan da odluka Saudijske Arabije nije iznenađujuća, te da je u pitanju izraz slobodne volje i oslobađanja od zapadnog jarma, pre svega Amerike i Velike Britanije.

-One su posredno i neposredno gospodarile mnogim resursima Saudijske Arabije i u tom smislu se može smatrati velikim danom za tu zemlju. Arapski svet polako pokušava da se oslobađa tog teškog zagrljaja Zapada, posebno poslednjih godina, smatra Kovač.

Sagovornik RT Balkan ističe to da je centar moći sada na prostoru evroazije, odnosno Rusije, Kine, Indije i drugih azijskih zemalja, takozvanih privrednih malih zmajeva, te da je jasno da Evropska unija gubi utakmicu u toj sferi.

Foto Tanjug/AP

-I Amerika u izvesnom smislu gubi inicijativu na globalnom planu, postaje svesna da nije jedini igrač u međunarodnim odnosima, da mora da prihvati realnost postojanja velikih sila u međunarodnim odnosima i da će u budućem periodu morati sve više sa njima da se dogovara i sporazumeva, napominje Kovač.

Pojašnjava da pre svega misli na Rusiju i Kinu, ali i na regionalne sile koje imaju bliske odnose sa njima.

-Vidimo da Kina u tom arapskom svetu, a posebno u Africi ima veliki politički potencijal i da je u stanju da izgrađuje dobre odnose među zemljama koje su imale tradicionalno loše odnose, čak i na ivici sukoba, kao što su Saudijska Arabija i Iran, kaže Konavć.

On ocenjuje da će ovaj događaj sigurno biti dobar putokaz za druge zemlje na Bliskom istoku, te da će to biti potvrda jačanja evro-azijskog prostora u političkom, bezbednosnom, ekonomskom i energetskom smislu.

VEĆ ŽIVIMO U MULTIPOLARNOM SVETU, ZAPAD NIJE SPREMAN TO DA PRIHVATI

-Ovo nije vreme pripreme za multipolarni svetski poredak, mi ga već živimo, kaže Kovač i dodaje da je to uzrok ogromnih pretumbavanja na političkoj i ekonomskoj sceni sveta, gde se jasno profilišu tri centra moći u svetu.

Naš sagovornik smatra da je moć globalizma predvođenog evroatlanskim strukturama na izdisaju, te da regionalne inicijative sve više poprimaju globalni karakter poput Šangajske inicijative i to su države koje predvode suverenistički pokret u svetu.

-Taj suverenistički pokret sledi najmanje tri četvrtine sveta i zato je veoma mali broj zemalja uveo sankcije Ruskoj Federaciji, što je indirektno priznanje politike Rusije i Kine u aktuelnim međunarodnim odnosima, kaže Kovač.

On smatra da kolektivni Zapad pokušava da fingira jedinstvo na međunarodnoj sceni, ali ne uspeva da dobije nove članice.

-Stvoren je privid pri glasanju u Generalnoj skupštini UN i različitim formama sastanaka takozvanih demokratskih država, a zapravo je u pitanju korišćenje različitih mehanizama prinude, ucena malih i srednjih zemalja da formalno podstiču ili prisustvuju tim skupovima Amerike, a intimno, njihovi narodi su protiv politike tih zemalja, rekao je Kovač.

Kina je nedavno posredovala u postizanju sporazuma o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa između Saudijske Arabije i Irana, što predstavlja jedan od najznačajnijih međunarodnih sporazuma u poslednjih nekoliko godina.

Odluka je usledila nakon objave saudijske državne naftne kompanije "Saudi Aramko" da investira više milijardi dolara u Kini.

rt.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri