NETANIJAHU I ŠOLC NA STAKLENIM NOGAMA: Poseta izraelskog lidera Berlinu u znaku napetosti

I. Stanojević

15. 03. 2023. u 16:03

DANAŠNjA poseta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua Berlinu odvija se pod političkim tenzijama skoro bez presedana, budući da bilateralni odnosi nisu "glatki" kao što su bili decenijama po posleratnom pomirenju. Zamerke na obe strane otežavaju njihovu normalizaciju, dok napetostima doprinosi i to što su imigranti iz Izraela u Nemačkoj najavili proteste protiv dolaska Netanijahua, pa su na ulicama raspoređeno više od 3.000 policajaca, dok su pojedine saobraćajnice zatvorene.

НЕТАНИЈАХУ И ШОЛЦ НА СТАКЛЕНИМ НОГАМА: Посета израелског лидера Берлину у знаку напетости

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Prva poseta kancelara Olafa Šolca prošlog marta Izraelu i razgovor sa tadašnjim premijerom Naftalijem Benetom najavila je skori poziv celom izraelskom kabinetu da dođe u Berlin na nemačko-izraelske konsultacije na nivou vlade. Kako se, međutim, kasnije pokazalo, te konsultacije bile su najjasniji pokazatelj otuđenja, uprkos svim, mnogo puta naglašenim, istorijskim obavezama.

Nemačka strana kritički gleda na ulazak desno-ekstremnih stranaka i političara u novu izraelsku vladu. Neki od njihovih ciljeva su, između ostalog, reforma pravosuđa, ponovno uvođenje smrtne kazne, ili izgradnja jevrejskih naselja na onim područjima koje Palestinci žele za sebe, kao deo buduće države Palestine.

U početku su se kritike s nemačke strane mogle čuti samo iz usta portparola vlade u Berlinu, ali krajem februara i od ministra pravde Marka Bušmana i spoljnih poslova Analene Berbok. Liberal Bušman upozorio je na moguće posledice "ugrožavanja pravne države" u Izraelu, dok je "zelena" Berbokova iskazala zabrinutost za nezavisnost izraelskog pravosuđa.

- Odnos Nemačke i Izraela neizbežno obeležava Holokaust, masovno ubistvo šest miliona Jevreja u Trećem rajhu - podseća Dojče vele i dodaje da je razvoj kontakata posle 1965. godine, kad su dve zemlje uspostavile pune diplomatske odnose, bio impresivan. Zahvaljujući zajedničkim komemoracijama i posetama nemačkih zvaničnika, pri čemu je Angela Merkel bila čak osam puta, sve je išlo uzlaznom linijom.

Šefovi nemačkih vlada, a naročito Merkelova, naglašavali su pravo jevrejske države na postojanje. Vrhunac bilateralnih odnosa bio je nastup Angele Merkel u Knesetu, gde je 2008. održala govor kao prva strana predsednica vlade, i to na nemačkom, jeziku počinilaca nekadašnjih zločina.

Ovog puta, međitim, i gost iz Izraela dolazi i sa kritikama, jer Nemačka još ima problema s antisemitizmom. Možda će Šolc i njegov gost, posle zajedničkog ručka, izjave za medije dati upravo na onom istom mestu na kom je u avgustu 2022. godine kancelar stajao sa palestinskim predsednikom. Mahmud Abas se tada požalio na "višestruki Holokaust" nad Palestincima - a Šolc je ćutao. Tek je kasnije osudio to Abasovo "iskliznuće", ali je "gorak ukus ostao", podseća Dojče vele.

BUNT PISACA I UMETNIKA

STOTINE izraelskih pisaca umetnika i intelektualaca pozvale su Nemačku i Veliku Britaniju da otkažu posete Netanijahua, navodeći da je njegova reforma pravosudnog sistema dovela zemlju na put propasti. U pismu ambasadorima Nemačke i Velike Britanije 1.000 ličnosti je navelo da je Izrael usred najekstremnije krize u svojoj istoriji i da Netanijahu pokušava da državu pretvori u "teokratsku diktaturu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024