NOVA TRKA U NAORUŽANJU: Kina besna zbog odluke o nuklearnim podmornicama

Novosti online

15. 03. 2023. u 11:12

KINA je ozbiljno zabrinuta zbog saopštenja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u vezi sa planom za snabdevanje Australije podmornicama na nuklearni pogon, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

НОВА ТРКА У НАОРУЖАЊУ: Кина бесна због одлуке о нуклеарним подморницама

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Snažno se protivimo što tri zemlje prisiljavaju IAEA da to uradi - rekao je portparol Vang Venbin na redovnom brifingu za štampu.

IAEA je saopštila da Sjedinjene Države, Australija i Velika Britanija moraju da primenjuju zaštitne mere i da su posvećene globalnom neširenju nuklearnog oružja u vezi sa planom za snabdevanje Australije podmornicama na nuklearni pogon.

- U svojoj komunikaciji, zainteresovane strane AUKUS-a su ponovo potvrdile svoju ranije izrečenu posvećenost da očuvanje integriteta režima nuklearnog neširenja i zaštitnih mera Agencije ostaje osnovni cilj u odnosu na AUKUS - navodi se u saopštenju za javnost.

Sjedinjene Države, Australija i Velika Britanija juče su otkrile detalje plana da se Australiji obezbede podmornice na nuklearni pogon početkom sledeće decenije kako bi se suprotstavile kineskim ambicijama u Indo-pacifičkom regionu.

Govoreći na ceremoniji u američkoj pomorskoj bazi u San Dijegu, u pratnji australijskog premijera Entonija Albaniza i britanskog premijera Rišija Sunaka, američki predsednik Džo Bajden nazvao je sporazum u okviru partnerstva AUKUS 2021 delom zajedničke posvećenosti slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku sa dva "najpostojanija i najsposobnija saveznika" Amerike.

Prema sporazumu, SAD će prodati Australiji tri američke podmornice na nuklearni pogon klase Virdžinija početkom 2030-ih, uz opciju da Australija kupi još dve ako bude potrebno, navodi se u zajedničkom saopštenju.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!