AMERIČKI GENERAL O OBARANJU DRONA: To je neprofesionalno i neekološko letenje ruskih pilota

P. Z. S. / CNN.com

14. 03. 2023. u 18:46

AMERIČKO vazduhoplovstvo objavilo je saopštenje u kojem optužuje rusku letelicu da se ponaša na „nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način“.

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ О ОБАРАЊУ ДРОНА: То је непрофесионално и нееколошко летење руских пилота

Foto: EPA


-Otprilike u 7:03 (CET), jedan od ruskih aviona Su-27 udario je u propeler MK-9, zbog čega su američke snage morale da obore MK-9 u međunarodnim vodama. Nekoliko puta pre sudara, Su-27 su bacali gorivo i leteli ispred MQ-9 Reaper na nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način. Ovaj incident pokazuje nedostatak kompetentnosti pored toga što je nebezbedan i neprofesionalan, rekao je u saopštenju general američkih vazduhoplovnih snaga Džejms B. Heker, komandant vazduhoplovnih snaga SAD u Evropi i Africi.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je u utorak ujutro obavestio predsednika Džoa Bajdena o incidentu, rekao je koordinator za komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Kirbi je rekao da "nije neuobičajeno" da ruski avioni presreću američke avione iznad Crnog mora, i rekao da je bilo i drugih presretanja poslednjih nedelja.

Ilustracija telegram rybar

Ali on je rekao da je epizoda od utorka jedinstvena po tome koliko su ruske akcije bile „nebezbedne, neprofesionalne i nepromišljene“.

Ruski i američki avioni su tokom rata operisali iznad Crnog mora, ali ovo je prva poznata takva interakcija, potencijalno opasna eskalacija u kritičnom trenutku borbi.

SAD upravljaju dronom Reaper iznad Crnog mora još pre početka rata, koristeći špijunske dronove za nadgledanje područja. Bespilotne letelice MQ-9 Reaper mogu da lete i do 50.000 stopa, prema vazduhoplovnim snagama, i imaju senzore i mogućnosti da prikupljaju obaveštajne podatke i vrše izviđanje tokom dužeg vremenskog perioda, što ih čini idealnom platformom za praćenje kretanja na bojnom polju i u Crnom moru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (22)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina