PLJUŠTE KRITIKE NAKON ŽELEZNIČKE NESREĆE U GRČKOJ: Ministar saobraćaja podneo ostavku - "To se zove politička odgovornost"

Đ.G.

01. 03. 2023. u 15:37

GRČKI ministar saobraćaja i infrastrukture Kostas Karamanlis podneo je ostavku posle železničke nesreće sa masovnim žrtvama, rekavši da prihvata političku odgovornost za incident, saopštila je vladina služba za štampu, koja je objavila saopštenje ministra.

ПЉУШТЕ КРИТИКЕ НАКОН ЖЕЛЕЗНИЧКЕ НЕСРЕЋЕ У ГРЧКОЈ: Министар саобраћаја поднео оставку - То се зове политичка одговорност

Tanjug/AP Photo

Karamanlis je rekao da je vlada primila grčku železnicu u stanju „koje nije primereno za 21. vek“.

- Tokom ove 3,5 godine uložili smo sve napore da poboljšamo ovu realnost. Nažalost, ovi napori nisu bili dovoljni da sprečimo takvu nesreću. I veoma je teško za sve nas i za mene lično - rekao je on.

Prema njegovim rečima, posle ovakve tragedije nemoguće je da nastavi da živi kao da se nikada nije dogodila.

- Politikom se bavim već nekoliko godina, ali smatram neophodnim elementom naše demokratije da građani naše zemlje veruju političkom sistemu. To se zove politička odgovornost. Iz tog razloga podnosim ostavku na funkciju ministra za infrastrukturu i saobraćaj - navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, on smatra svojom dužnošću da to učini kao minimalni znak poštovanja sećanja na poginule ljude, „preuzimanjem odgovornosti za dugogodišnje greške grčkog državnog i političkog sistema”.

Karamanlis je izrazio saučešće porodicama nastradalih.

Oko ponoći 1. marta između Atine i Soluna, u blizini grada Larise, došlo je do frontalnog sudara teretnih i putničkih vozova, koji su bili na istom koloseku. Prema poslednjim podacima Vatrogasne službe, poginulo je 36 osoba. Vatrogasci kažu da će broj poginulih rasti. Povređeno je oko 130 ljudi, od kojih je 72 hospitalizovano. Među poginulima je mnogo mladih - studenata koji su se vraćali iz Larise i Atine na univerzitete u Solun.

Jedan od razloga tragedije je zastarela oprema koja nije radila, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: SNIMAK IZ VAZDUHA POKAZUJE RAZMERE TRAGEDIJE - U Grčkoj trodnevna žalost posle železničke nesreće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!