"BREGZIT" SMANJIO UTICAJ LONDONA: Više od polovine Britanaca smatra da je izlazak iz EU ugrozio zemlju

A.V.V.

21. 02. 2023. u 08:30

DA "bregzit" zadaje ozbiljne udarce britanskoj ekonomiji veruje više od dve trećine stanovnika Ujedinjenog Kraljevstva, rezultati su poslednjeg istraživanja javnog mnjenja u ovoj zemlji. Osim toga, skoro polovina njih smatra da je izlazak iz Evropske unije umanjio globalni uticaj države na svetskoj mapi.

БРЕГЗИТ СМАЊИО УТИЦАЈ ЛОНДОНА: Више од половине Британаца сматра да је излазак из ЕУ угрозио земљу

Foto Ap

Rezultati ankete, koju je sprovela konsultantska istraživačka kuća "Savanta" iz Londona, a koju je naručio "Independent", pokazali su da čak 61 odsto ispitanih građana misli da se britanska ekonomija pogoršala otkad se London formalno razveo od Brisela. Samo 13 odsto kaže da je "bregzit" situaciju učinio boljom. Prema ovom istraživanju 47 odsto stanovnika smatra da im je finansijski status opao zbog "bregzita", a opet, samo 13 odsto misli suprotno.

Kada je reč o materijalnim potrepštinama, 55 odsto ispitanika reklo je da je izlazak iz Unije doprineo da različita roba postane manje dostupna, dok 14 odsto njih ne misli tako. Više od polovine građana veruje i da je razvod Britanije od Evropske unije poremetio odnose između Londona i Brisela.

Velika Britanija krajem januara obeležila je tri godine od izlaska iz Unije. Prema analizi koju je nedavno sproveo "Blumberg", britanska ekonomija za četiri odsto je manja nego što bi mogla da bude da je zemlja ostala pod kapom Unije. Kako se navodi, Britanija gubi otprilike 100 milijardi funti godišnje, odnosno 124 milijarde dolara od izlaska iz EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)