ZAHAROVA O KONFISKACIJI RUSKE IMOVINE: "Moskva je spremna da nametne odgovor, upamtite moje reči"

Đ.G.

17. 02. 2023. u 17:44

SVAKI pokušaj Zapada da prebaci zaplenjenu rusku imovinu u Ukrajinu bio bi „varvarstvo“, tvrdi portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ako bude potrebno, Moskva je spremna da nametne odgovor , dodala je ona.

ЗАХАРОВА О КОНФИСКАЦИЈИ РУСКЕ ИМОВИНЕ: Москва је спремна да наметне одговор, упамтите моје речи

Foto: Profimedia

Govoreći na brifingu za novinara u petak, Zaharova je napomenula da su zemlje EU mnogo investirale u Rusiju, što znači da je značajan iznos imovine u vlasništvu Evrope ostao u zemlji. Njihova vrednost je veća od vrednosti ruske imovine koju su zaplenile strane nacije, rekla je portparolka.

Zaharova je insistirala da Rusija želi da deluje u skladu sa zakonom i da će SAD i njihovim saveznicima dati „poslednju šansu“ da preispitaju sve planove za konfiskaciju ruske imovine. Međutim, dodala je da je Moskva u potpunosti spremna da brani svoje interese, uključujući i korišćenje „jednakih kompenzacionih mera“.

Primedbe su se odnosile na novu radnu grupu EU, osnovanu da istraži načine da Rusija finansira buduću obnovu Ukrajine.

- Ovo mora da se uradi u skladu sa EU i međunarodnim pravom, a trenutno ne postoji direktan model za to -  rekao je švedski premijer Ulf Kristersson, komentarišući novu grupu. Stokholm trenutno predsedava Savetom EU po principu rotacije.

Zapadne zemlje zamrzle su stotine milijardi dolara vredne ruske suverene rezerve, kao i imovinu Rusa koje smatraju bliskim vladi. Moskva je te mere označila kao čin pljačke.

Zaharova je naglasila da imovinska prava ne bi trebalo da budu podložna hirovima i geopolitičkim potrebama nekolicine nacija, dodajući da je spoljna politika SAD često bila sklona divljim promenama. Ona je tvrdila da je primer Venecuele, gde je Vašington ranije spominjao Huana Gvaida kao legitimnog lidera sa pravom da upravlja bogatstvom nacije.

- Sada zapadne delegacije posećuju (Nikolasa) Madura, koga smo uvek smatrali legitimnim predsednikom, kao da se ništa nije dogodilo - rekla je Zaharova. „Dakle, sve što sada govore o Rusiji, njihovim optužbama, pretnjama i ucenama... može da se prevrne u trenutku. Upamti moje reči."

Portparolka je upozorila da bi međunarodna zajednica trebalo da se suprotstavi guranju za eksproprijaciju ruske imovine. Zemlje bi inače mogle da se nađu na udaru „navodno nepristrasnog“ finansijskog sistema koji kontroliše Zapad, upozorila je Zaharova, preneo je RT.

BONUS VIDEO: TO MOGU SAMO ŽENE - Vidite kako su sestrice štitile inkubatore dok je zemljotres razarao Tursku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati