"BELORUSI DA NAS NAPADNU, TEŠKO": Zelenski poprilično siguran da neće imati novi front

Đ.G.

17. 02. 2023. u 17:30

VOLODIMIR Zelenski je, tokom govora na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, rekao da smatra malo verovatnim učešće beloruskih trupa u sukobu u Ukrajini.

БЕЛОРУСИ ДА НАС НАПАДНУ, ТЕШКО: Зеленски поприлично сигуран да неће имати нови фронт

Foto: Profimedia/Printskrin/google maps

- U ovom trenutku, po našem mišljenju, verovatnoća da će se Belorusija pridružiti Rusiji (u vođenju neprijateljstava – prim. aut.) je prilično mala, jer nije tako lako privući beloruske vojnike da učestvuju, pošto oni ne žele da se bore protiv Ukrajine - rekao je Zelenski.

Istovremeno, Zelenski je priznao da bi Vazdušno-kosmičke snage Rusije mogle da koriste aerodrome na teritoriji Belorusije bez direktne podrške republike, ističući da će u slučaju dobrovoljnog učešća Minska u oružanom sukobu, zemlja morati da učestvuje u restauraciju Ukrajine, a njeno rukovodstvo bi se suočilo sa tribunalom.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ranije je izjavio da ne planira da šalje beloruske trupe u Ukrajinu.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: TO MOGU SAMO ŽENE - Vidite kako su sestrice štitile inkubatore dok je zemljotres razarao Tursku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)