DIPLOMATSKI POTEZI ZAPADA KAO BLAGA SANKCIJA ERDOGANU: Psihološki rat protiv Ankare

Tanjug

02. 02. 2023. u 12:17

TURSKA je kritikovala danas zapadne zemlje koje su privremeno zatvorile svoje konzulate u Istanbulu zabrinute za svoju bezbednost zbog mogućih uzvratnih napada nakon spaljivanja Kurana na protestima u evropskim državama.

ДИПЛОМАТСКИ ПОТЕЗИ ЗАПАДА КАО БЛАГА САНКЦИЈА ЕРДОГАНУ: Психолошки рат против Анкаре

Foto: EPA

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu rekao je da su zatvaranje konzulata i upozorenja o putovanju u Tursku deo, kako je naveo, zapadne zavere da se naškodi oporavku turskog turizma nakon pandemije koronavirusa i optužio zapadne zemlje za psihološki rat.

Sojlu je istakao da su, na dan kada je Turska proglasila za svoj cilj da privuče 60 miliona turista, zapadne zemlje bile na ivici da započnu novi psihološki rat protiv Ankare. Sojlu je podsetio da je Turska do sada tokom ove godine izvela čak 60 operacija protiv Islamske države (ID) i privela 95 ljudi. Oko 2.000 osumnjičenih za pripadnost ID uhapšeno je u Turskoj u više od 1.000 operacija protiv te grupe prošle godine, rekao je Sojlu.

Tursko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je ranije ove sedmice da su turske vlasti uhapsile više osumnjičenih nakon upozorenja „prijateljske zemlje“, ali da nisu pronašle oružje ni municiju, kao i da nije bilo znakova da se planiraju napadi. Nemačka, Holandija i Velika Britanija su među zemljama koje su ove sedmice zatvorile svoje konzulate u Istanbulu, navodeći da postoji rizik od mogućih uzvratnih napada nakon spaljivanja Kurana u Švedskoj, Holandiji i Danskoj.

SAD i neke druge zemlje u međuvremenu su izdale upozorenja za svoje građane za putovanja u Istanbul, pozivajući na oprez. U bombaškom napadu u Istanbulu u novembru šest osoba je poginulo, a nekoliko je ranjeno u aveniji Istiklal, poznatom turističkom odredištu, a turske vlasti su za napad okrivile kurdske militante.

BONUS VIDEO: POPRAVKA KRIMSKOG MOSTA BLIŽI SE KRAJU - Snimci spajanja trećeg oštećenog dela

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

UKRAJINSKA PROLEĆNA KONTRAOFANZIVA USKORO POČINJE: Reznikov govorio o velikom napadu - tenkovi su ključni, zavisi od vremena